Ατλέτικο Μαδρίτης - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ψάχνουν μια σανίδα σωτηρίας

Κωστής Παναγιώτου23 Φεβρουαρίου 2022

Ο Ντιέγκο Σιμεόνε απέναντι στον Ραλφ Ράνγκνικ, ο Κριστιάνο Ρονάλντο εναντίον της αγαπημένης του Ατλέτικο και η επιστροφή του Ντε Χέα μετά από 11 χρόνια. Οι προβολείς του Champions League πέφτουν απόψε (23/2, 22:00) στο «Γουάντα Μετροπολιτάνο», εκεί η Ατλέτικο Μαδρίτης υποδέχεται τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε μια αναμέτρηση με σχεδόν μηδενική παράδοση, καθώς έχουν συναντηθεί μόνο μια φορά στους "16" του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1991/92 με τους Ισπανούς να περνούν στην επόμενη φάση, αλλά με πρόσωπα που έχουν τη δική τους ιστορία.

Και οι δύο ομάδες ξεκίνησαν τη σεζόν με αισιοδοξία και όνειρα. Από τη μια οι «ροχιμπλάνκος» ήθελαν να υπερασπιστούν τον τίτλο του πρωταθλητή και από την άλλη οι «κόκκινοι διάβολοι» πίστεψαν πως έφτασε η ώρα να επιστρέψουν στην κορυφή της Premier League, με οδηγό τη 2η θέση που κατέκτησαν την περσινή χρονιά πίσω από τους συμπολίτες τους.

Καμία όμως δεν κατάφερε να πλησιάσει. Οι στόχοι τους και οι βλέψεις τους δεν αναλογούσαν στις δυνατότητες που παρουσιάζουν τα δύο ρόστερ. Η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε φανέρωσε προβλήματα στο ανασταλτικό κομμάτι, που επί χρόνια αποτελεί το δυνατό χαρτί του Αργεντινού προπονητή.

Η Γιουνάιτεντ έκρυψε κάτω από το χαλάκι όλα τα προβλήματα της, με την επιστροφή του Κριστιάνο Ρονάλντο στο Μάντσεστερ, πουλώντας φρούδες ελπίδες στους φίλους της ομάδας για κάτι καλύτερο. Ο χρόνος όμως στάθηκε αμείλικτος μπροστά τους, σαν τον καθηγητή που σηκώνει το δάκτυλο και κάνει παρατήρηση, φανερώνοντας τα λάθη που έγιναν το καλοκαίρι.

Στα εγχώρια πρωταθλήματά τους το μόνο που τους απέμεινε είναι ένα καλό πλασάρισμα στο βαθμολογικό πίνακα και ένα εισιτήριο για το Champions League της επόμενης σεζόν. Οπότε η πορεία τους στη διοργάνωση αυτή της χρονιάς, ίσως, αποδειχτεί μια σανίδα σωτηρίας.

Η επιστροφή του Ντε Χέα και η παράδοση του Κριστιάνο Ρονάλντο

Όπως αναφέραμε και πριν μπορεί οι δύο ομάδες να έχουν κοντραριστεί μόνο μια φορά το μακρινό 1991, αλλά υπάρχουν πρόσωπα που τους συνδέουν.

Ο τερματοφύλακας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Νταβίντ Ντε Χέα, είναι γέννημα θρέμμα Μαδρίτης ξεκινώντας από τις μικρές ομάδες της Ατλέτικο, ανεβαίνοντας χρόνο με το χρόνο επίπεδο, μέχρι να φτάσει το 2009 να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα.

Το 2011 ο αγγλικό σύλλογος έβγαλε από τα ταμεία του 25 εκατομμύρια ευρώ και τον έκανε μόνιμο κάτοικο Αγγλίας.

Ο 31χρονος γκολκίπερ αγωνίστηκε συνολικά 84 φορές με τη φανέλα των «ροχιμπλάνκος». Μάλιστα, κατέκτησε το Europa League (2009/10) και το UEFA Super Cup (2010/11).

Στον αντίποδα ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει μια σχέση αγάπης και μίσους με την ομάδα της Μαδρίτης. Ο Πορτογάλος σταρ έχει συναντήσει την Ατλέτικο Μαδρίτης σε 35 αγώνες, πετυχαίνοντας 25 τέρματα. Με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν και οι περισσότερες φορές που κοντραρίστηκε με την ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε, με τους «μερένχες» να κερδίζουν και δύο τελικούς Champions League απέναντι στους συμπολίτες.

Μάλιστα, ο Κρ. Ρονάλντο έχει καταφέρει να σημειώσει και τέσσερα χατ τρικ εναντίον της Ατλέτικο, το ένα εκ των οποίων ήταν με τη Γιουβέντους το 2019. Στο πρώτο αγώνα οι Ισπανοί επικράτησαν με 2-0, στον επαναληπτικό όμως ο Πορτογάλος είπε την τελευταία κουβέντα πετυχαίνοντας και τα τρία γκολ της ομάδας του.

Η άμυνα πρόδωσε τον Σιμεόνε και η βελτίωση του Ράνγκινκ

Καμία από τις δύο ομάδες δεν πείθει, αλλά κάποια θα προκριθεί και θα συνεχίσει να ονειρεύεται.

Τα τέρματα που έχει δεχτεί η Ατλέτικο στη LaLiga δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα της ομάδας. Το σύνολο του Σιμεόνε έχει δεχτεί περισσότερα τέρματα από αυτά που του αναλογούν ( 34 γκολ παθητικό ), με βάση τις ευκαιρίες για γκολ που έχουν δημιουργήσει οι αντίπαλοι μπροστά από την εστία του.

xG (Υπέρ)

xG (Κατά)

xG dif.

34.9

21.6

+13.6

npxG (Υπέρ)

npxG (Κατά)

npxG dif.

33.3

17.3

+16.0

*npxG: Non-penalty expected goals / xG dif.: expected golas difference

Το ίδιο παρατηρείται και με τα τέρματα που έχει σημειώσει η Ατλέτικο, καθώς έχει 45 ενεργητικό έναντι 34.9 xG, δηλαδή έχει +10.1 παραπάνω γκολ από αυτά που της αναλογούν.

Στο CHL τα δεδομένα αλλάζουν για τους Μαδριλένους, καθώς παρουσιάζει μεγαλύτερη ισορροπία, με 7 γκολ ενεργητικό και 8 παθητικό.

xG (Υπέρ)

xG (Κατά)

xG dif.

7.5

7.9

-0.4

npxG (Υπέρ)

npxG (Κατά)

npxG dif.

6.8

6.4

+0.4

Στο στρατόπεδο της Μάντσεστερ Γιουνάτεντ βιώνουν από τις 5 Δεκεμβρίου 2021 την εποχή του Ραλφ Ράνγκινκ. Ο Γερμανός τεχνικός ανέλαβε μια ομάδα που δεν είχε ξεκάθαρο πλάνο μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, παίζοντας με το ταλέντο και την προσωπικότητα που έχουν ορισμένοι ποδοσφαιριστές της.

Οπότε θα είναι άδικο για τους «κόκκινους διαβόλους» του Ράνγκινκ να παρουσιάσουμε την εικόνα της ομάδας από την αρχή της σεζόν μέχρι σήμερα, καθώς επί εποχής του η αγγλική ομάδα έχει βελτιωθεί αισθητά, τόσο επιθετικά, όσο και αμυντικά.

Σε 12 αγώνες στο πρωτάθλημα μετράει 7 νίκες, μια ήττα και 4 ισοπαλίες, με 20 γκολ ενεργητικό και 10 παθητικό.

Εποχή Ράνγκινκ

xG (Υπέρ)

xG (Κατά)

xG dif.

23.2

12.9

+10.3

Εποχή Σόλσκιερ

xG (Υπέρ)

xG (Κατά)

xG dif.

17.5

24.0

-6.5

*Σε 14 αγώνες

Κοιτώντας τους αριθμούς καταλαβαίνεις κανείς τη μεγάλη βελτίωση της Μάντσεστερ και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Βέβαια, ακόμα δεν έχει βρει σταθερότητα σε σημείο τέτοιο ώστε να πειστείς πως θα ξεπεράσει το εμπόδιο της Ατλέτικο με ευκολία, αλλά δεν παύει να κάνει βήματα προς τα μπρος.

Οι νοκ άουτ αγώνες του Champions League είναι παιχνίδια της μιας βραδιάς, με τον παράγοντα τύχη να παίζει μείζονα ρόλο στην εξέλιξη μιας αναμέτρησης. Οι δύο ομάδες δεν πείθουν αλλά μια πρόκριση και μια πιο ευνοϊκή κλήρωση στον επόμενο γύρο μπορεί να τους φέρει ένα βήμα από το μεγάλο τελικό της Αγίας Πετρούπολης.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.