Αθλητές «θύματα» ενός νοσηρού μυαλού

Παναγιώτα Χαλκιά14 Μαΐου 2020

Σοκ προκάλεσε η είδηση της δολοφονίας ενός παιδιού από τον πατέρα του στη γειτονική Τουρκία. Ένας Τούρκος ποδοσφαιριστής 11 ημέρες μετά το θάνατο του πεντάχρονου γιου του ομολόγησε ότι τον σκότωσε γιατί απλά δεν τον ήθελε.

Ένα κλάσμα του δευτερολέπτου αρκεί για να γίνει το κακό αλλά ο Τζεβχέρ Τοκτάς πίεζε το μαξιλάρι στο πρόσωπο του παιδιού του για 15 ολόκληρα λεπτά ενώ αποφάσισε να ομολογήσει την αποτρόπαια πράξη του σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα. Κοιμόταν ήσυχος ξέροντας ότι είχε σκοτώσει τον ίδιο του το γιο. Ασύλληπτο. Παρανοϊκό. Αδύνατον να περιγραφεί με λέξεις.

Δεν είναι ο πρώτος αθλητής που ξεπέρασε τα όρια και θα βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου, αντιμέτωπος με την κατηγορία της δολοφονίας. Παλαιότερα, παρόμοιες υποθέσεις με αθλητές που αφαίρεσαν ή κατηγορήθηκαν ότι αφαίρεσαν τη ζωή ενός ανθρώπου απασχόλησαν τη δικαιοσύνη.

Ράνταλ Γοντφλντ: O Ράνταλ Γόντφλντ ήταν αθλητής του ράγκμπι αλλά έμεινε γνωστός ως κατά συρροή δολοφόνος, βιαστής και ληστής. Άρχισε τις μη φυσιολογικές συμπεριφορές ήδη από την εφηβεία του όταν προέβη σε άσεμνη έκθεση των γεννητικών του οργάνων στο σχολείο. Πράξη που επανέλαβε όταν ήταν παίκτης των Πόρτλαντ το 1974.

Το ψευδώνυμο του ήταν «The I-5 killer». Του δόθηκε για τις ληστείες, τις σεξουαλικές επιθέσεις και τις δολοφονίες που διέπραξε κατά μήκος του Interstate 5. Καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία μιας κοπέλας από το Salem του Όρεγκον αλλά το όνομα του συνδέθηκε με άλλες 20 δολοφονίες και θεωρήθηκε ύποπτος για ακόμη 44.

Ντέιλ Κρόου: Κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του Φρανκ Μπάναμ, τον οποίο έδειρε, στραγγάλισε και άφησε σε έναν σκουπιδοτενεκέ. Καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης 20 ετών.

Εστεμπάν Ντε Χεσούς:  Σκότωσε έναν 17χρονο έμπορο ναρκωτικών στο Πουέρτο Ρίκο. Καταδικάσθηκε, αποφυλακίστηκε στα 37 του και ένα μήνα μετά πέθανε αφού είχε προσβληθεί από ΑΙDS.

Τζαβάρις Κρίτεντον: Το 2009 τράβηξε όπλο στον Γκίλμπερτ Αρίνας στα αποδυτήρια των Ουίζαρντς ενώ δύο χρόνια αργότερα πυροβόλησε την 22χρονη Τζούλιαν Τζόουνς στο δρόμο. Στην κατάθεση του υποστήριξε ότι δεν σημάδευε εκείνη αλλά τον άνδρα που βρισκόταν λίγο πιο δίπλα της και τον είχε ληστέψει. Αφέθηκε ελεύθερος αφού πλήρωσε εγγύηση ύψους 230.000 δολαρίων.

Τζέισον Ουίλιαμς: Το 2010 πέρασε την πόρτα της φυλακής μετά από μια δικαστική διαμάχη που διήρκησε 10 χρόνια. Ο παίκτης των Νιου Τζέρσεϊ Νετς έκανε ξενάγηση στους καλεσμένους του και ξαφνικά άρχισε να παίζει με την καραμπίνα του. Το όπλο εκπυρσοκρότησε και σκότωσε τον σοφέρ του, Κόστας Κριστόφι.

Ρότζερ Ρόζιερ: Όντας μέλος μιας ρατσιστικής οργάνωσης δολοφόνησε επτά λευκούς. Καταδικάσθηκε και όταν αποφυλακίστηκε μετά από μια 20ετία, συνελήφθη για ακάλυπτες επιταγές και επέστρεψε πίσω στη φυλακή.

Άνταμ Τζόουνς: Το 2007 άρχισε να πυροβολεί με την παρέα του μέσα σε ένα στριπτιτζάδικο. Δύο άνθρωποι της ασφάλειας τραυματίστηκαν, ο ένας εκ των οποίων έμεινε παράλυτος.

Εβάνγκελος Γκούσις: Ο πρωταθλητής του kick boxing αποτέλεσε μέλος της μαφίας της Μελβούρνης. Κατηγορήθηκε για τη δολοφονία 36 ατόμων σε διάστημα 12 ετών ενώ καταδικάστηκε για το θάνατο δύο εξ αυτών με 30ετή φυλάκιση. 

Μπρούνο: Το 2013 ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της 25χρονης ερωμένης του, Ελίζα Σαμούντιο. Ο Μπρούνο ήταν παντρεμένος και διατηρούσε κρυφή σχέση με την άτυχη κοπέλα, την οποία βασάνισε, σκότωσε, διαμέλισε και τάισε στα σκυλιά του όταν έμαθε ότι ήταν έγκυος τεσσάρων μηνών.

Τέρι Άντεργουντ: Η αγωνιστική του παρουσία στο NFL δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες αλλά φρόντισε να τις βάλει φωτιά. Το 1998 μαχαίρωσε την έγκυο γυναίκα του 88 φορές και καταδικάσθηκε με φυλάκιση 60 ετών. Έκανε έφεση αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Τζέι Σίμπσον: Κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της πρώην συζύγου του Νικόλ Μπράουν και του φίλου της Ρον Γκόλντμαν. Τα στοιχεία έδειχνα ότι ο δράστης διέπραξε έγκλημα, που έμοιαζε με κυνηγητό σε ταινία, αλλά εν τέλει αθωώθηκε. Αργότερα έγραψε ένα βιβλίο εξιστορώντας τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να τους είχε σκοτώσει.

Ρούμπιν Κάρτερ: Ο διάσημος μποξέρ κατηγορήθηκε για τη δολοφονία τριών ατόμων σε μπαρ του Νιου Τζέρσεϊ. Καταδικάσθηκε σε φυλάκιση και 19 χρόνια αργότερα αθωώθηκε.


Όσκαρ Πιστόριους: Στις 14 Φεβρουαρίου του 2013 ο «Blade Runner» συνελήφθη στην Πρετόρια για το φόνο της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ. Ο αθλητής φαίνεται πως πυροβόλησε και σκότωσε την άτυχη κοπέλα θεωρώντας ότι ήταν διαρρήκτης. Το Φεβρουάριο του ίδιου έτους αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ενός εκατομμυρίου ραντ.


Ένα χρόνο αργότερα η δίκη άρχισε εκ νέου. Εκεί ο Πιστόριους επανέλαβε την αρχική του θέση περί διάρρηξης ενώ οι αντίδικοι υποστήριξαν ότι σκότωσε εν ψυχρώ τη σύντροφο του έπειτα από έντονο καυγά. Στη δίκη ο αθλητής κατέρρευσε και έκανε εμετό όταν διαβαζόταν οι λεπτομέρειες της ιατροδικαστικής εξέτασης. 

Ίδια ήταν η αντίδραση του και όταν αποκαλύφθηκαν οι φωτογραφίες από το τραγικό συμβάν, οι οποίες απεικόνιζαν το μπαστούνι του κρίκετ, το περίστροφο και τα πρόσθετα μέλη του. Τον Οκτώβρη του 2014 καταδικάσθηκε σε πενταετή φυλάκιση για βαριά αμέλεια. Το νοτιοαφρικανικό εφετείο αναίρεσε την απόφαση αυτή ένα χρόνο μετά και με βάση τα στοιχεία που είχαν έρθει στα χέρια του τον έκρινε ένοχο για φόνο.

Στις 6 Ιουλίου 2016 καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών για τη δολοφονία της συντρόφου του. Όσο βρισκόταν στη φυλακή προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Η υπεράσπιση κατέθεσε έφεση, την οποία και απέρριψε το Ανώτατο Δικαστήριο της Αφρικής το 2018, το οποίο αύξησε μάλιστα και την ποινή του στα 15 χρόνια. «Αυτό είναι το τέλος της διαδρομής» σημείωσε ο εισαγγελέας Luvuyo Mfaku τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν υπάρχουν άλλες νομικές επιλογές που να μπορεί να χρησιμοποιήσει ο κατηγορούμενος».
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.