Αταλάντα: Η «Θεά» της Ιταλίας που σπάει όλα τα ρεκόρ και οι «μαέστροι» που της έδωσαν όραμα

Metrosport Team09 Οκτωβρίου 2022

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου


Η «Θεά» του Ιταλικού Ποδοσφαίρου φέτος είναι αποφασισμένη να σπάσει κάθε ρεκόρ. Ένας σύλλογος με ρίζες Ελληνικές καθώς το όνομα του είναι εμπνευσμένο από την Αρχαία Ελληνίδα Θεά Αταλάντη. Οι πέντε Ιταλοί φοιτητές που βρέθηκαν στο Μπέργκαμο στις 17 Οκτωβρίου του 1907 και δημιούργησαν την Αταλάντα θα ήταν σίγουρα περήφανοι αν έβλεπαν τι έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια οι «νερατζούρι».

Αντόνιο Περκάσι, ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία της Αταλάντα - Τα πρώτα δύσκολα χρόνια αλλά και το σταθερό πλάνο του



Τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα η ασταθής παρουσία μεταξύ πρώτης και δεύτερης κατηγορίας είναι... συνήθεια για το κλάμπ ως και το 2010, σημείο καμπής για την ιστορία της Αταλάντα. Η «Θεά» αλλάζει προεδρία και την ομάδα αναλαμβάνει ο μέχρι και σήμερα πρόεδρος της, Αντόνιο Περκάσι ένας ισχυρός Ιταλός επιχειρηματίας.

Τις πρώτες πέντε σεζόν πρόκειται για μια μικρομεσαία ομάδα που παλεύει μεταξύ του να κρατηθεί στην κατηγορία και να μπει στην πρώτη 10αδα. Έφτασε από μια φορά κοντά και στα δύο ενδεχόμενα το 2015 όταν τις τελευταίες αγωνιστικές κατάφερε να σωθεί τερματίζοντας 17η και την ακριβώς προηγούμενη σεζόν όπου είχε τερματίσει 11η φτάνοντας στην υψηλότερη θέση ως τότε στην ιστορία της.

Πρωταγωνιστής της ομάδας τότε ο Αργεντίνος επιθετικός Χερμάν Ντένις που ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ για τρεις συνεχόμενες σεζόν από το 2012 ως και το 2014. 

Οι ακαδημίες της Αταλάντα παράλληλα αρχίζουν να παράγουν παίκτες όπως ο Τζιάκομο Μποναβεντούρα, ο Αντρέα Κονσίλι, o Ρομπέρτο Γκαλιαρντίνι, o Φράνκ Κεσί μεταξύ άλλων και σε συνδυασμό με το εξαιρετικό τμήμα σκάουτινγκ, αρχίζει να δημιουργείται μια ομάδα που έδειχνε να έχει μέλλον.

Ένα τμήμα σκάουτινγκ που έφερε στην Αταλάντα τους

  •  Πάπου Γκόμεζ με ένα ποσό κοντά στα 4.5 εκ. ευρώ από την Ουκρανική Μέταλιστ, 
  • Λούκα Τσιγκαρίνι από την Νάπολι με 4 εκ. ευρώ
  • Ρέμο Φρόιλερ από την Ζυρίχη με 3.5 εκ. ευρώ 
  • Χέρμαν Ντένις από την Ουντινέζε με 5 εκ. ευρώ 
  • Ράφαελ Τολόϊ από την Σάο Πάολο με 3.9 εκ. ευρώ. 

Χωρίς να δώσει πολλά χρήματα, ο Ιταλικός σύλλογος είχε αρχίσει να δημιουργεί ένα εξαιρετικό «κράμα» παικτών.

    Ο Γκασπερίνι γίνεται... κάτοικος Μπέργκαμο και το «παραμύθι» για την Αταλάντα ξεκινά

    Στις 14 Ιουνίου του 2016 είναι πια η απαρχή της πιο επιτυχημένης περιόδου στην ιστορία της «Θεάς». Υπογράφει συμβόλαιο ως πρώτος προπονητής ο Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι, μετά από δωδεκαετή παρουσία στους πάγκους Ιταλικών ομάδων ως μεταγραφή από την Τζένοα. Με διαφορά η πιο επιτυχημένη μεταγραφή της Αταλάντα σ’ αυτήν την νέα εποχή της.



    • ΣΕΖΟΝ 2016-2017

    H πολιτική της ομάδας δεν άλλαξε μαζεύοντας με εξαιρετικό τμήμα σκάουτινγκ ποδοσφαιριστές από όλη την Ευρώπη. Έτσι την πρώτη σεζόν, 2016 - 2017 έρχονται στην ομάδα, μεταξύ άλλων οι:

    • Χάνς Χάτεμπουρ με 1 εκ. ευρώ από την Γκρόνιγκεν 
    • Μπράιαν Κριστάντε από την Μπενφίκα ως δανεικός, 
    • Πιερλουίτζι Γκολίνι από την Άστον Βίλα ως δανεικός 

    και εκτός του επιθετικού Αλμπέρτο Παλόσκι για τον οποίο δίνει κοντά στα επτά εκατομμύρια ευρώ οι υπόλοιπες προσθήκες κοστίζουν η κάθε μια λιγότερο από δύο εκατομμύρια.

    Με έναν μείγμα από ακαδημίες και νεαρούς κυρίως ποδοσφαιριστές, πρώτο του «βιολί» τον Πάπου Γκόμεζ (16 γκολ, 12 ασίστ) και με το αγαπημένο του σύστημα 3-4-1-2 με παραλλαγές, ο 58χρονος τότε Ιταλός καταφέρνει να τερματίσει η Αταλάντα 4η στο πρωτάθλημα, η καλύτερη επίδοση ως τότε στην ιστορία της και να «τσεκάρει» ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο για την επόμενη σεζόν, αγωνιζόμενη στους ομίλους του Europa League.

    • ΣΕΖΟΝ 2017-2018

    Οι «Μπεργκαμάσκι» αρχίζουν να επενδύουν περισσότερο, ξοδεύοντας χρήματα, χρονιά όμως στην οποία εισέπραξαν αντίστοιχα μεγάλα ποσά για τρία «προϊόντα» των ακαδημιών τους, πιο συγκεκριμένα περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ από Ίντερ και Μίλαν. Για τους Μπαστόνι (31.1 εκ.), Κόντι (24 εκ.) και Γκαλιαρντίνι (20.5 εκ.).

    Μεταξύ άλλων ήρθαν οι:

      • Μάρτεν Ντε Ρόουν 16 εκ. ευρώ από την Μίντλεσμπρο
      • Γιόσιπ Ίλισιτς 6.5 εκ. ευρώ από την Φιορεντίνα. 
      • Τίμοθι Καστάνιε (21 χρονών τότε) με 6.5 εκ. ευρώ από την Γκένκ
      • Αντρέας Κορνέλιους (24 χρονών τότε) με 6 εκ. ευρώ από την Κοπεγχάγη
      • Χοσέ Λουίς Παλομίνο 4.7 εκ. ευρώ από την Λουντογκόρετς 
      • Ρόμπιν Γκούσενς (22 χρονών τότε) 1.2 εκ. ευρώ από την Ολλανδική Έρακλες.

      Στο πρωτάθλημα η χρονιά είναι λίγο χειρότερη από την προηγούμενη καθώς καταλαμβάνει την 7η θέση, παίρνει όμως το τελευταίο εισιτήριο για τα προκριματικά του Europa League. Στην πρώτη παρουσία της στην Ευρώπη μετά από 26 χρόνια η Αταλάντα φτάνει ως τους «32» του θεσμού όπου και αποκλείεται από την Ντόρτμουντ. Κύριοι πρωταγωνιστές ο Πάπου Γκόμεζ (6 γκολ, 9 ασίστ) και Γιόσιπ Ίλισιτς (11 γκολ, 8 ασίστ).


      • ΣΕΖΟΝ 2018-2019

      Οι «νερατζούρι» συνεχίζουν στην ίδια επιτυχημένη φιλοσοφία και είναι χρονιά εξαιρετικά επιτυχημένη καθώς θα τερματίσουν πίσω από Γιουβέντους και Νάπολι με 69 βαθμούς στην 3η θέση και για πρώτη φορά στην ιστορία τους θα βρεθούν την επόμενη σεζόν στο Champions League. Μεταγραφικά η ομάδα πλέον κάνει μικρές αλλαγές καθώς ο Γκασπερίνι έχει βρει την χημεία που θέλει και απλά βελτιώνει την ήδη εξαιρετική ομάδα που έχει φτιάξει.

      Αγοράζει το «θωρηκτό» Ντουβάν Ζαπάτα με 14 εκατομμύρια από την Σαμπντόρια, ο οποίος την πρώτη του σεζόν πετυχαίνει 23 γκολ και 7 ασίστ. Με συμπαραστάτες του Γκόμεζ και Ίλισιτς οι οποίοι καταγράφουν και πάλι εξαιρετικά νούμερα η Αταλάντα «χτίζει» μια επιθετική γραμμή που... τρομάζει. Ευρωπαϊκά αποτυγχάνει καθώς αποκλείεται από την Κοπεγχάγη στα προκριματικά του Europa League.

      • ΣΕΖΟΝ 2019-2020

      Είναι η χρονιά που η Αταλάντα θα κάνει την καλύτερη σεζόν της ιστορίας της τερματίζοντας και πάλι 3η αλλά αυτή την φορά με 78 βαθμούς, πέντε μόλις πίσω από την πρωταθλήτρια Γιουβέντους αλλά και με το εκπληκτικό νούμερο των 98 γκολ ενεργητικό σπάζοντας ακόμη ένα ρεκόρ του συλλόγου.

      Μεταγραφικά ενισχύεται μεταξύ άλλων με τους:

      • Ρουσλάν Μαλινόφσκι 13.6 εκ. ευρώ από την Γκένκ
      • Λουίς Μουριέλ 21.2 εκ. ευρώ από την Σεβίλλη

      Η δυάδα Ζαπάτα και Μουριέλ πετυχαίνει συνολικά 36 γκολ ενώ εξαιρετική χρονιά σαν... συμπαραστάτες κάνουν ο Γιόσιπ Ίλισιτς και πάλι, ο Πάπου Γκόμεζ αλλά και ο Γκούσενς.


      Ευρωπαϊκά σπάει και εκεί το... ταβάνι της με παρουσία ως τους «8» του Champions League εκεί που θα αποκλειστεί από την Παρί Σεν Ζερμέν.

      • ΣΕΖΟΝ 2020-2021

      Η Αταλάντα συνεχίζει τις... υψηλές πτήσεις καθώς φτάνει ως την 3η θέση του πρωταθλήματος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά εκ νέου στους 78 βαθμούς, πίσω από Ίντερ και Μίλαν. Παρ’ ότι είναι η πρώτη σεζόν που αλλάζει αρκετούς ποδοσφαιριστές χάνοντας και την «σημαία» της και αρχηγό τα τελευταία χρόνια, τον Πάπου Γκόμεζ, η «Θεά» δεν δείχνει να επηρεάζεται μέσα στο γήπεδο.

      Στο Κύπελλο φτάνει μετά από πολλά χρόνια στον τελικό όπου ηττάται από την Γιουβέντους με 1-2. Ευρωπαϊκά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά καταγράφει αξιόλογη πορεία στο Champions League φτάνοντας ως τους «16» εκεί που σταματάει, καθώς βρίσκει μπροστά της την Ρεάλ Μαδρίτης.

      Πρωτοστάτες και πάλι οι Μουριέλ και Ζαπάτα με τους Γκούσενς και Μαλινόφσκι να... ακολουθούν κατά πόδας.

      • ΣΕΖΟΝ 2021- 2022

        Για να φτάσουμε στην περσινή και χειρότερη σεζόν της όπου είναι και η πρώτη που οι «νερατζούρι» μένουν εκτός Ευρώπης, επί Γκασπερίνι, καθώς θα βρεθούν στην 8η θέση και γενικά χωρίς σταθερότητα στο αγωνιστικό κομμάτι εντός των συνόρων.

        Χρονιά που όπως λένε στην Ιταλία έκανε τον Γκασπερίνι να αναθεωρήσει πολλά πράγματα για το πως δούλευε πλέον η ομάδα καθώς ο επιθετικός πλουραλισμός φάνηκε να μην είναι αρκετός για να έχει επιτυχίες ο σύλλογος. Στην Ευρώπη καλή πορεία και πάλι φτάνοντας ως τους «8» του Europa League εκεί όπου αποκλείστηκε από την Λειψία.

        Ντουβάν Ζαπάτα και Λουίς Μουριέλ αν και από τους πρωταγωνιστές κάνουν τα μισά νούμερα από την προηγούμενη σεζόν (19 γκολ και οι δύο μαζί), δείγμα της κατάστασης που επικρατούσε στο Μπέργκαμο.

        • ΣΕΖΟΝ 2022-2023

        Φέτος είχαν όλοι «ξεγραμμένη» την Αταλάντα, αλλά οι ίδιοι πιστεύοντας στο πλάνο που ακολουθούσαν και στο παρελθόν δικαιώνονται. Μάλιστα πανηγυρικά καθώς και πάλι αγοράζοντας νεαρούς ποδοσφαιριστές η «Θεά» έχει καταφέρει να... κλείσει τα στόματα όλων όσων την αμφισβητούσαν εντός και εκτός συνόρων. Ο  Γκασπερίνι φτιάχνει μια «νέα» ομάδα με κύριο όπλο αυτή την φορά όχι την επιθετική της δύναμη αλλά την αμυντική συνοχή κάτι που άλλωστε δείχνουν και τα νούμερα της.

        Με νέους πρωταγωνιστές αυτή τη φορά τους:

        • Αντεμόλα Λούκμαν εξτρέμ (24 ετών) από την Λειψία
        • Τέουν Κούπμαινερς αμυντικό χαφ (24 ετών) περσινή αγορά από την Άλκμααρ
        • Τζέρεμι Μπόγκα αριστερό εξτρεμ (25 ετών) από την Σασσουόλο 

        Πρώτη στο πρωτάθλημα μαζί με την Νάπολι έχουν από 20 βαθμούς, με το καλύτερο ξεκίνημα που έχει κάνει ποτέ στην ιστορία της και την καλύτερη άμυνα ως τώρα στην κατηγορία η Αταλάντα δείχνει ικανή για να σπάσει κάθε... όριο φέτος. Στόχος ένας τίτλος για την «Θεά» που δείχνει πιο ώριμη από ποτέ για να το καταφέρει.

        Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

        Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

        Προτείνουμε
        This page might use cookies if your analytics vendor requires them.