Άσκοπη σύγκρουση για την επαγγελματική διαιτησία

Κυριάκος Θωμαϊδης05 Ιουνίου 2022

Ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος έχει απόλυτο δίκιο στο θέμα της διάταξης που πέρασε από τη Βουλή για την επαγγελματική διαιτησία. Η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει μια στοιχειώδη διαβούλευση όχι μόνο με την ΕΠΟ, αλλά και με τις υπόλοιπες αθλητικές ομοσπονδίες.

Στο κάτω – κάτω της γραφής η επαγγελματική διαιτησία είναι ένα ζήτημα που εφάπτεται με τον πυρήνα του ποδοσφαιρικού αυτοδιοίκητου και το πεδίο εφαρμογής δεν είναι δουλειά κανενός υπουργού και καμιάς κυβέρνησης.

Αλλωστε τόσο η FIFA, όσο και η UEFA, έχουν εκφραστεί δια του Μαρκ Κλάτενμπεγκ υπέρ της επαγγελματικής διαιτησίας στην Ελλάδα. Δεν κόστιζε τίποτε στον Λευτέρη Αυγενάκη να καθίσει σε ένα τραπέζι με τους υπερεθνικούς και με την ΕΠΟ για να προχωρήσουν με ομοθυμία.

Όμως η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για την εκλογή Μπαλτάκου σηματοδοτεί μία νέα διελκυστίνδα, η οποία μόνο ζημιά μπορεί να φέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τούτη τη στιγμή υπάρχει χάσμα αγεφύρωτο. Και παρότι οι μεγάλες συγκρούσεις φέρνουν και μεγάλους συμβιβασμούς, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη.

Σε αυτή τη διαδρομή θα υπάρξουν απώλειες και από τις δύο πλευρές. Ο υφυπουργός Αθλητισμού το βιώνει προσωπικά, παρότι έχει κάνει του κόσμου τα ρουσφέτια κι έχει φέρει κάθε λογής αθλητικές διοργανώσεις στην εκλογική του περιφέρεια. Η πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO έδειξε ότι στο μόνο νομό της Κρήτης που χάνει την πρωτιά η Νέα Δημοκρατία είναι το Ηράκλειο.

Οσο για τον κ. Μπαλτάκο, έκανε ένα λάθος στρατηγικής. Οφειλε εξαρχής να ξεκαθαρίσει ότι η ΕΠΟ θέλει να δώσει χώρο στη Λίγκα και στο θέμα της διαιτησίας. Και όχι να διατυπώσει την άποψη ότι θέλει μια Ομοσπονδία με απόλυτη κυριαρχία στις ελληνικές σφυρίχτρες. Αυτό μάλιστα του κόστισε την ψήφο του αγαπημένου του Παναθηναϊκού.

Ούτως ή άλλως η πλειοψηφία των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής επιθυμεί να μεταβιβαστεί η ιδιότητα της επαγγελματικής διαιτησίας στις Λίγκες και η ΕΠΟ να κρατήσει μια υψηλή επιστασία. Αλλωστε το πρόγραμμα Κλάτενμπεργκ θα λειτουργήσει πιλοτικά μέχρι τον Αύγουστο του 2023.

Υπάρχουν και άλλα δύο σημεία που οφείλει να προσέξει ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ. Χρήσιμη είναι η μετωπική αντιπαράθεση ορισμένες φορές, αλλά και η οπισθοχώρηση αποτελεί δείγμα ευφυΐας. Χάνεις λίγο έδαφος και στη συνέχεια κερδίζεις πολύ περισσότερο.

Τι εννοούμε:

1. Η διάταξη Αυγενάκη για την επαγγελματική διαιτησία, όπως και για το κρατικό μητρώο των αθλητικών σωματείων, πράγματι κινείται στα όρια της αντισυνταγματικότητας. Όμως αυτό δεν θα το κρίνει ούτε ο Μπαλτάκος ούτε η κυβέρνηση. Αυτό θα το κρίνει στην ώρα του το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αρα η δήλωση Μπαλτάκου ότι «η ΕΠΟ δεν θα εφαρμόσει αντισυνταγματικούς νόμους», έχει ένα αυτονόητο έλλειμμα. Δεν θα τους εφαρμόσει, αν (και όποτε) κριθούν αντισυνταγματικοί.

2. Η ιδέα του νέου προέδρου της ΕΠΟ για κλήρωση αθλητικών δικαστών και ταχύτατη απονομή ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Όμως δεν μπορεί να λέει ο κ. Μπαλτάκος ότι θα παύει η συνέλευση της ΕΠΟ έναν τακτικό δικαστή που καθυστέρησε 24 ώρες να εκδώσει μια απόφαση. Γνωρίζει και ο ίδιος ότι η Ομοσπονδία δεν έχει κανένα δικαίωμα και καμία εξουσία σε τακτικούς δικαστές και εν ενεργεία εισαγγελείς. Αυτό είναι δουλειά του Αρείου Πάγου.

Κάποιες στιγμές η ιδεολογική ταυτότητα του Τάκη Μπαλτάκου, τον παρασύρει. Γίνεται άσκοπα ακραίος. Ισως μάλιστα να χρειάζεται να φρεσκάρει τα πολύ καλά ποδοσφαιρικά του και να προχωρήσει σε έναν προσωπικό εκσυγχρονισμό. Γιατί ο… μπαλτάς δεν είναι πάντα αποτελεσματικός. Πόσο μάλλον που ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ πέτυχε συντριπτική πλειοψηφία και την ομόθυμη υποστήριξη Ινφαντίνο και Τσέφεριν.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.