«Άσφαιρος» ή αναξιοποίητος ο Σφιντέρσκι;

Γιώργος Πετρίδης17 Ιουνίου 2020

Δύο συνεχόμενα παιχνίδια Πρωταθλήματος χωρίς γκολ για μία ομάδα που μετρούσε 69 σερί ματς με τουλάχιστον ένα γκολ, ίσως είναι πολλά. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα σημάδι αρκετό για να δημιουργήσει ανησυχία. Ο ΠΑΟΚ δεν σκόραρε στα δύο πρώτα ματς των πλέι οφ και περιορίστηκε στο ένα γκολ -στην Ξάνθη- συνολικά στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια του στο Πρωτάθλημα. Ένα θέμα που έρχεται μέσα από την αδυναμία που εμφανίζει εσχάτως στο γκολ ο ΠΑΟΚ, είναι αυτό της ισχνής συνεισφοράς του Κάρολ Σφιντέρσκι.

Ο Πολωνός είχε έξι γκολ στις επτά πρώτες αγωνιστικές και 10 στις πρώτες 19. Το τελευταίο «ραντεβού» του με τα αντίπαλα δίχτυα στο Πρωτάθλημα -είχε σκοράρει στη ρεβάνς των προημιτελικών του Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό- ήταν στις 19 Ιανουαρίου απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης όταν άνοιξε το σκορ για το 3-1. Είχε σκοράρει στο 29ο λεπτό, ακολούθησαν 40 λεπτά παρουσίας σε εκείνο το παιχνίδι κι άλλα 349' στα επόμενα οχτώ στα οποία αγωνίστηκε, με τον Σφιντέρσκι να μένει «άσφαιρος». Από τη στιγμή του γκολ δηλαδή απέναντι στον Αστέρα, μετράει 389' χωρίς να βρει δίχτυα. Μεγάλο διάστημα χωρίς γκολ για παίκτη που είναι η δουλειά του να δίνει γκολ. Είναι όμως αυτή όλη η πραγματικότητα;

Αυτή είναι η εικόνα με την πιο επιφανειακή, ίσως, προσέγγιση της. Είναι μεγάλο το διάστημα στο οποίο έμεινε ο Πολωνός δίχως γκολ όμως πέραν από το προφανές ντεφορμάρισμα του, έχει σημασία να σταθούμε στο πως χρησιμοποιείται και πως πως αξιοποιείται από τους ίδιους τους συμπαίκτες του.

Στο πρώτο κομμάτι της χρησιμοποίησης του από τον Αμπέλ Φερέιρα. Ο Πολωνός μπήκε στον αγωνιστικό χώρο προς το τέλος των δύο ματς των πλέι οφ, με ζητούμενο να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Πριν τη διακοπή εξαιτίας του κορωνοϊού είχε κάνει δύο τελευταίες εμφανίσεις στην 11άδα στα ματς με τον Βόλο και τον Ολυμπιακό, ενώ με τους ερυθρόλευκους έμεινε στο χορτάρι σε ολόκληρο το 90λεπτο κάτι που δεν συμβαίνει πολλές φορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 28 ματς του Πρωταθλήματος -26 στην κανονική περίοδο και δύο στα πλέι οφ- ο Σφιντέρσκι ήταν 19 φορές στην 11άδα και μόλις στα έξι από αυτά τα παιχνίδια δεν αντικαταστάθηκε.

Ο Σφιντέρσκι είναι αναμφίβολα φορ της μιας επαφής. Δεν είναι από εκείνους που θα δημιουργήσουν για τους εαυτούς τους αλλά περιμένει τη δημιουργία των συμπαικτών του, μία πάσα στον χώρο στον οποίο κινείται προκειμένου να εκτελέσει και να σκοράρει. Πόσες όμως τελικές είχε στα οχτώ παιχνίδια που χρησιμοποιήθηκε μετά από εκείνο το τελευταίο στο οποίο σκόραρε με τον Αστέρα; Είχε μείνει ολόκληρο το 90λεπτο στον πάγκο στο ματς Πρωταθλήματος με τον ΟΦΗ στην Τούμπα όπως και στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό.

*Στο παιχνίδι με τον Αστέρα υπολογίζονται οι αριθμοί μετά το τέρμα που σημείωσε στο 29'


Όπως δείχνει λοιπόν και ο πίνακας που παραθέτουμε, ο «Σβαρόφσκι» έχει συμπληρώσει μεν 389' λεπτά δίχως γκολ όμως σε αυτά είχε μόλις πέντε τελικές. Η μπάλα φτάνει σε αυτόν σε σημείο για να εκτελέσει με το σταγονόμετρο, αφού έχει μία τελική ανά 77,8'! Η απώλεια της επαφής του με τα αντίπαλα δίχτυα είναι στην ουσία η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι εκείνη της αδυναμίας του ΠΑΟΚ να τον «ταΐσει», να δημιουργήσει γι' αυτόν και να φτιάξει τις προϋποθέσεις για να εκμεταλλευτεί την αδιαμφισβήτητη ικανότητα του στο να τελειώνει τις φάσεις με μία.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.