Ας προσέξει ο ΠΑΟΚ μην κάνει τον Γκαρσία αλχημιστή

Κώστας Πετρωτός27 Νοεμβρίου 2020

Δεν έπαθε ανεπανόρθωτη ζημιά με την ήττα στην Ολλανδία ο ΠΑΟΚ. Σαφέστατα θα μπορούσε να αγκαλιάσει την πρόκριση αν-τουλάχιστον-δεν έχανε από την Αϊντχόβεν, όμως, ακόμη και με τo εις βάρος του 3-2, η τύχη του είναι στα χέρια του: με δύο νίκες πάει στους «32» του Europa League. Εχασε, βέβαια, μία χρυσή ευκαιρία για να σπάσει την παράδοση που τον θέλει να μην κερδίζει μέσα στην Ολλανδία. Οι οκτώ αποτυχημένες απόπειρες έγιναν εννιά, αλλά χθες πραγματικά έδειξε ότι είχε τις δυνατότητες να πάρει την πρώτη εκτός έδρας νίκη του κόντρα σε ολλανδική ομάδα. Για το ότι δεν τα κατάφερε τελικά παίζουν αρκετές παράμετροι ρόλο. Η βασικότερη; Ο ελλιπής-αγωνιστικός, γιατί οικονομικά έχει συμμαζέψει πολύ το μπάτζετ-σχεδιασμός του καλοκαιριού.

Ο ΠΑΟΚ απέδειξε ότι είναι μία ομάδα με αρκετούς παίκτες σε συγκεκριμένες θέσεις και χτυπητές αδυναμίες σε άλλες: Και μόνο που έχει φτάσει ο Κρέσπο, τα τέσσερα από τα εννιά ματς που έχει δώσει βασικός να τα έχει παίξει ως μπακ, τα λέει όλα.

Ο ΠΑΟΚ έχασε τον Γιαννούλη με τραυματισμό και αμέσως φάνηκε η γύμνια του στα άκρα. Ο Περέιρα δεν δηλώθηκε στα ματς της Ευρώπης, όπως και ο Βιεϊρίνια που στην ανάγκη θα μπορούσε να δώσει λύση, ο Ουαγκέ δεν δίνει σιγουριά για να πάρει φανέλα βασικού και να στείλει τον Ροντρίγκο-που όπως είπε χθες ο Γκαρσία είναι στα όρια-στ' αριστερά και έτσι ο Ουρουγουανός τεχνικός κατέφυγε στην αλχημεία Κρέσπο (ενώ είχε ως εναλλακτική να βάλει άλλο έναν στόπερ, τον Μιχαηλίδη αριστερά).

Το κέρδος και η ατυχία με Τσιγγάρα

Δεν ψάχνεται, όμως, μόνο στα άκρα, ψάχνεται και στον άξονα ο Δικέφαλος. Λίγο πριν η αποστολή αναχωρήσει για την Ολλανδία, ο Τσιγγάρας υπέγραψε την ανανέωσή του και με αυτό τον τρόπο ο ΠΑΟΚ ήθελε να δηλώσει το πόσο πολύ τον υπολογίζει ο Γκαρσία. Τόσο που του έδωσε φανέλα βασικού χθες. Ο Τσιγγάρας είχε σίγουρα θετική παρουσία, δεν γεννάται αμφιβολία για αυτό. Και το θετικός έχει να κάνει με το ότι έδειξε ότι έχει το πακέτο ενός παίκτη με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να σταθεί στο υψηλό επίπεδο. Παράλληλα, όμως, έχει και την απειρία και παράλληλα την ατυχία να κάνει ντεμπούτο ως βασικός σε ένα τέτοιο παιχνίδι όπως το χθεσινό που η PSV έκανε επίθεση ουκ ολίγες φορές από τον άξονα. Αν ο 20χρονος μέσος είχε πάρει περισσότερα παιχνίδια μέχρι χθες τότε θα ήταν σίγουρα καλύτερος στο ματς με την Αϊντχόβεν και θα μπορούσε να μπλοκάρει πιο αποτελεσματικά τις προσπάθειες του Μαντουέκε και του Γκάκπο που προσπαθούσαν να αναπτυχθούν κάθετα.

Με τον Αουγκούστο να μην μπορεί να απαλλαγεί από τα προβλήματα στα πόδια του και τον Εσίτι μόνο για αποστολές πολύ συγκεκριμένες, είναι λογικό να φαίνεται κάπως φορτωμένος ο Σβαμπ και μαζί με τον Ελ Καντουρί να τραβάνε το μεγαλύτερο κουπί στην μεσαία γραμμή. Ευτυχώς, λοιπόν, που ενεργοποιήθηκε ο Τσιγγάρας και ο ΠΑΟΚ μπορεί να υπολογίζει σε έναν κανονικό μέσο και όχι στον Νιγηριανό των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά με πολλά μειονεκτήματα στο παιχνίδι του.

Μεσοεπιθετικά η ομάδα διαθέτει πολλές επιλογές αριθμητικά, αλλά αν εξαιρέσουμε τους Αντρίγια και Τζόλη, οι υπόλοιποι δεν έχουν πείσει ότι όταν παίζουν εκείνοι ο ΠΑΟΚ καλύπτει όλες τις ανάγκες του. Αναφέρομαι κυρίως σε Μπίσεσβαρ και Μουργκ. Για τον Αυστριακό, πέρα από καλές ατομικές στιγμές, όπως το γκολ με την ΑΕΚ το μόνο για το οποίο είμαστε προς το παρόν σίγουροι είναι ότι τα στοιχεία του διαφέρουν αρκετά από αυτά του Πέλκα και δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί κρυφός επιθετικός. Υπάρχουν ακόμη παίκτες όπως ο Νινούα, ο Ζαμπά και ο Βρακάς που αν συνεχιστεί η μετριότητα ορισμένων μεσοεπιθετικών θα πάρουν ευκαιρίες, στην περίπτωση του Βραζιλιάνου μάλλον τις τελευταίες.

Για την γραμμή κρούσης, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Ο ΠΑΟΚ πήρε απόφαση να πληρώσει τρία εκατομμύρια ευρώ για να φέρει τον περσινό πρώτο σκόρερ του κροατικού πρωταθλήματος, αλλά προς το παρόν ο Τσόλακ είναι πολύ κατώτερος των προσδοκιών, με αποτέλεσμα να φορτώνεται με επιπλέον απαιτήσεις ο Σφιντέρσκι και να υπάρχει τρίτη εναλλακτική μόνο ο 16χρονος Κούτσιας.

Ενδεχομένως θα αναρωτιέστε γιατί στέκομαι σε συγκεκριμένες θέσεις για να αναδείξω την ανισοκατανομή παικτών ανά θέση στο ρόστερ του ΠΑΟΚ. Πολύ απλά γιατί η ανισορροπία οδηγεί τον Γκαρσία σε αλχημείες και αυτό δεν είναι καλό για κανέναν προπονητή. Πόσω μάλλον όταν εκείνος κάνει το πιο αποφασιστικό βήμα στην καριέρα του.

Στήριξη του «δικού του παιδιού» σημαίνει μεταγραφές

Ο ίδιος ο Πάμπλο θέλησε χθες, στο πρώτο δύσκολο βράδυ της προπονητικής καριέρας του στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ, να καλύψει τους παίκτες και να πάρει όλη την ευθύνη πάνω του λέγοντας ότι πρέπει να δουλέψει περισσότερο ο ίδιος. Μάλιστα, μίλησε για γεμάτο ρόστερ, αφαιρώντας οτιδήποτε θα μπορούσε να ανοίξει την κουβέντα για τις μεταγραφές. Όσο και να θέλει να την αποφύγει, όμως, αυτή θα τίθεται επιτακτικά, όσο φαίνονται οι χτυπητές αδυναμίες στο ρόστερ της ομάδας. Ο Ιανουάριος δεν είναι πολύ μακριά και είναι επιβεβλημένο, αν ο ΠΑΟΚ θέλει πραγματικά να στηρίξει έναν προπονητή που τον θεωρεί επένδυση βγαλμένη από τα σπλάχνα του, να γίνουν μία-δύο, ίσως και παραπάνω στοχευμένες μεταγραφές. Ίσως, βέβαια, χρειαστεί να γίνουν και ορισμένες ακόμη αποχωρήσεις γιατί δεν είναι καλό να υπάρχουν παίκτες ανενεργοί σε καμία ομάδα.

Υ.Γ 1. Πραγματικά ήταν απολαυστικός ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς χθες και έδειξε ότι πλέον έχει έναν ρόλο μπαλαντέρ πίσω από τον φορ που κινείται σε όλους τους χώρους του γηπέδου και μπορεί να φέρνει τα πάνω κάτω μία κίνησή ή προσποίησή του. Μαζί με τον Τζόλη που χθες, επίσης, είχε ορισμένες στιγμές υψηλής ποιότητας, αποτελούν ένα από τα πιο προικισμένα δίδυμα εξτρέμ αυτή την στιγμή, όχι μόνο σε ελληνικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Υ.Γ. 2 Ενας φίλος μου είπε χθες κάτι αφοπλιστικό, κάτι που δεν επιδέχεται κανένα περιθώριο για αντίλογο, όσο κι αν θέλει κανείς να υπερασπιστεί την εκτεθειμένη στα μάτια μας UEFA. Με αφορμή την φάση του ακυρωθέντος γκολ του Μάλεν στο 10', σχολίασε: Εχει VAR το Βόλος-Λαμία (με σεβασμό στις δύο ομάδες) και δεν έχει το PSV-ΠΑΟΚ...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.