Ο ΠΑΟΚ άλλαξε τόσο σε οκτώ ημέρες, που είναι, πλέον, σπαζοκεφαλιά

Κώστας Πετρωτός14 Νοεμβρίου 2022

Όσοι είχαν ενδοιασμούς μετά τις νίκες με τον ΠΑΣ στην Τούμπα και τον Ιωνικό στην Νεάπολη ότι κάτι αλλάζει στον ΠΑΟΚ μετά τις προσθήκες νέων προσώπων στην ενδεκάδα, χθες πήραν ακόμη πιο πειστικές απαντήσεις. Ο καλύτερος φετινός ΠΑΟΚ απέδωσε άκρως ελκυστικό ποδόσφαιρο επί του Βόλου και δεν ήταν απλά μία ομάδα Λουτσέσκου που της αρέσει να προσπαθεί να έχει την μπάλα στην κατοχή της και να κυριαρχεί, αλλά το έκανε και με γρήγορο και ξεσηκωτικό για τον θεατή τρόπο. 

Μπορεί ο ίδιος ο Ρουμάνος τεχνικός να δήλωσε χθες ότι και σε παλιότερα ματς ο ΠΑΟΚ απέδωσε σχεδόν το ίδιο καλά, φέρνοντας το παράδειγμα του αγώνα με τον ΟΦΗ που ήρθε ισόπαλο 1-1 ενώ θα μπορούσε να λήξει και με 0-5, όμως, η αλήθεια είναι ότι οι ενέργειες που βλέπουμε στα τελευταία ματς δεν υπήρχαν. 

Η παρουσία του Κωνσταντέλια και των δύο Σοάρες στην ενδεκάδα προσέδωσε στον ΠΑΟΚ στοιχεία που δεν διέθετε και κυρίως έκανε σύνολο πιο ταχύ και ευέλικτο στο στυλ παιχνιδιού του. Ο «Ντέλιας» προσέδωσε ποιότητα στην τελική ενέργεια, είτε με την έφεση που έχει στο ένας εννατίον ενός, είτε με την τελική ενέργεια που διαθέτει (θυμηθείτε την κάθετη πάσα που έβγαλε στον Ντόουγκλας, στην φάση του πρώτου πέναλτι), ο Ράφα ποιοτικά γεμίσματα και έναν παίκτη που βγαίνει με πολύ μεγάλη άνεση στην αντίπαλη περιοχή και δημιουργεί υπεραριθμία και ο Φιλίπε έναν box to box μέσο που μαζί με τον Ντόουγκλας κινούνται καλύτερα από κάθε άλλο χαφ του ΠΑΟΚ, ως κρυφοί φορ. 

Προφανώς και έπαιξαν και άλλες παράμετροι ρόλο. Το γεγονός ότι σε τρία ματς δεν έπαιξε ο Κούρτιτς και πότε με τον Σβαμπ και πότε με τον Ντόουγκλας πιο πίσω, ο Δικέφαλος έβαλε μεγαλύτερη ταχύτητα στο build up και τις πρώτες πάσες όταν η μπάλα φεύγει από την άμυνα, για παράδειγμα, είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αν θέλουμε να δούμε τι στόχοι έμπαιναν στα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ μέχρι την διακοπή ελέω Μουντιάλ πριν από το παιχνίδι με τα Γιάννινα και τι έχει καταφέρει με την ολοκλήρωση των αγώνων, ο Δικέφαλος τους έχει υπερκαλύψει σε μεγάλο βαθμό. Όχι μόνο πέτυχε το «τρία στα τρία», αλλά κατάφερε να βάλει σε πρωταγωνιστικούς ρόλους παίκτες που μέχρι τότε ήταν απλά υποστηρικτικοί στο ρόστερ.


Ο Αντρίγια ήταν και εξακολουθεί να είναι το βαρόμετρο


Πριν αναλύσουμε γιατί όπως έχει διαμορφωθεί το παζλ στον ΠΑΟΚ δημιουργεί έναν-ευχάριστο-πονοκέφαλο στον Λουτσέσκου, αλλά και στον Μπότο, ας σταθούμε λίγο παραπάνω σε έναν παίκτη που κατά την άποψη του γράφοντος είναι μία κατηγορία μόνος του για τον ΠΑΟΚ, τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς: Η χθεσινή εμφάνισή του θύμισε εκείνες των πρώτων μηνών του στον Δικέφαλο, Τότε που η Μπενφίκα και η Αϊντχόβεν χόρευαν στους ρυθμούς του, που έβαζε δύο γκολ κόντρα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό. Ουσιαστικά, το τελευταίο πραγματικά μεγάλο παιχνίδι του ήταν στην Κοπεγχάγη, με ένα γκολ και μία ασίστ. 

Τους τελευταίους μήνες, όλοι μας βλέπαμε έναν ποδοσφαιριστή που δεν έβγαζε τον ποιοτικότερο εαυτό του, αλλά ήταν καλύτερος από άλλους παίκτες που μπορούσαν να αγωνίζονται αντ’ αυτού του με αποτέλεσμα να έχει μόνιμη θέση στην δεξιά πλευρά του ΠΑΟΚ. Η έλευση του Νάρεϊ τον έστειλε αριστερά και έχω την αίσθηση ότι αυτό τον ταρακούνησε. Μετά τον τραυματισμού του Γερμανοκογκολέζου, σε συνδυασμό και με το φορμάρισμα που θα έπρεπε να έχει ελέω Μουντιάλ, αντιμετωπίζει τα παιχνίδια ως ευκαιρία για να δείξει ποιος πραγματικά είναι (θυμηθείτε και την ασίστ που έδωσε στον Ντόουγκλας στο ματς της Νίκαιας). Το παγκόσμιας κλάσης γκολ που σημείωσε συνιστά απόδειξη σπάνιας ποιότητας και το γεγονός ότι πήγε να βάλει παρόμοιο στο χθεσινό παιχνίδι, το πόσο συγκεντρωμένος ήταν.


Τι είναι αυτό που κάνει σπαζοκεφαλιά πλέον τον ΠΑΟΚ για τον προπονητή του


Το ερώτημα που δημιουργείται με την απόδοση που είχε χθες ο Αντρίγια είναι τι θα γίνει με την μεσοεπιθετική γραμμή του ΠΑΟΚ, όταν με το καλό επιστρέψει και ο Νάρεϊ; Ποιος θα παίζει και ποιος θα παίζει και ποιος θα μένει εκτός; Η λογική λέει ότι με τον Γερμανοτογκολέζο παρόντα, αξίζει να δοκιμαστεί και ένα σχήμα με τον «Ντέλια» σε θέση δέκα και το ερώτημα σε μία τέτοια περίπτωση είναι πώς θα διαχειριστεί τον Ελ Καντουρί, τον Μπίσεσβαρ, αλλά και τον Φιλίπε που πότε κινείται ως οκτάρι και πότε ως κρυφός φορ.


Συνωστισμός και στην μεσαία γραμμή


Παρόμοια είναι και η κατάσταση με τους μέσους της ομάδας. Χθες, αγωνίστηκαν ο Φιλίπε και ο Ντόουγκλας ως βασικοί και τα πήγαν πολύ καλά, πριν τέσσερις μήνες στην Νεάπολη ο Σβαμπ, όμως, υπάρχουν ακόμη ο Κούρτιτς και ο Ντάντας. Πώς θα τους διαχειριστεί ο Λουτσέσκου;

Με αυτές τις σκέψεις στο μυαλό του, ο 52χρονος τεχνικός του ΠΑΟΚ θα πρέπει να δώσει το πρώτο στίγμα των σκέψεων του για τον ΠΑΟΚ που θέλουμε να βλέπουμε από εδώ και στο εξής στην προετοιμασία που θα κάνει ο Δικέφαλος στην Κύπρο από 27 Νοεμβρίου ως 6 Δεκεμβρίου, κατά πάσα πιθανότητα.

Φυσικά, όποιος σκανάρει το ρόστερ του ΠΑΟΚ και δει τον αριθμό των παικτών που υπάρχουν ίσως ταχθεί και υπέρ της αποφόρτισης του ρόστερ. Αλλά αυτή είναι μία συζήτηση που ίσως ανοίξει τις επόμενες μέρες.


Δεν υπάρχει κανείς που να διαφωνεί...


Κάνοντας λόγο για την ποιότητα του ρόστερ, προφανώς πρέπει να υπογραμμίσουμε με έντονα γράμμα την αναφορά του Λουτσέσκου σε «παίκτη που χρειάζεται ο ΠΟΚ για να έχει πιο εύκολο το γκολ». Ο Ρουμάνος τεχνικός σημείωσε κάτι που πιστεύουν σχεδόν όλοι όσοι παρακολούθησαν τα τελευταία ματς του ΠΑΟΚ και σίγουρα δεν μπορεί να του πιστωθεί κακή προαίρεση:  Ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη από γκολ και η λογική ενόψει Ιανουαρίου είναι με ομάδα επιπέδου Ουνιόν Βερολίνου.

Κοντολογίς, ο Λουτσέσκου έχει ξανά, από την αρχή, την δυνατότητα να δει τις επιλογές ενδεκάδας σε πρόσωπα και να ανανεώσει την στήριξη που λαμβάνει από τον κόσμο, ο ίδιος και η ομάδα του. 


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.