Άρθρο Παναγιώτη Κοκκόρη στο Metrosport-«Ενίσχυση Ειδικού Σώματος Ιατρών ΚΕΠΑ για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ατόμων με αναπηρία»

Metrosport Team25 Απριλίου 2024

Οι απαιτήσεις των πιστοποιήσεων αναπηρίας είναι πολλές και αυστηρές τόσο ως προς τον αριθμό όσο και ως προς την ποιότητά τους.

Κάθε χρόνο υποβάλλονται περίπου 160.000 αιτήματα πιστοποίησης αναπηρίας σε 62 Περιφερειακά ΚΕΠΑ και απαιτούνται τουλάχιστον 16.000 επιτροπές αξιολόγησης.

Για να αξιολογήσουμε το πολιτιστικό επίπεδο της κοινωνίας μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον δείκτη ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία. Αυτό θα πρέπει να μας οδηγήσει σε μια αυστηρή αυτοκριτική ως πολιτεία και ως κοινωνία.

Παρότι έχουν σημειωθεί βήματα προόδου, υπάρχει ακόμα μεγάλος δρόμος μπροστά μας για τη βελτίωση της προσβασιμότητας, των υπηρεσιών και της πολιτιστικής μας προσέγγισης.

Λόγω έλλειψης προσωπικού, ιδίως γιατρών, ομολογουμένως, υπάρχουν καθυστερήσεις στις συνεδριάσεις των ΚΕΠΑ, ειδικότερα στις αξιολογήσεις στο σπίτι.

Το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσε υπουργικές αποφάσεις προκειμένου να ενισχύσει το Ειδικό Σώμα Ιατρών των ΚΕΠΑ.

Με αυτόν τον τρόπο, το έργο των 500 περίπου γιατρών που υπηρετούν αυτή τη στιγμή, έρχονται, με την προκήρυξη του e-ΕΦΚΑ να ενισχύσουν άλλοι 700 γιατροί, φθάνοντας συνολικά τους 1.200. Επιπλέον, όλοι οι γιατροί των ΚΕΠΑ θα λαμβάνουν πλέον αυξημένες απολαβές, ενώ προστίθενται και νέες ειδικότητες όπως παιδοψυχολόγοι, παιδίατροι και αναπτυξιολόγοι προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των πολιτών.

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία είναι μια συνεχής πρόκληση για την άρση των εμποδίων που τους αποκλείουν από το να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους.

Ένα συμπεριληπτικό κράτος πρέπει να προσφέρει προστασία και υποστήριξη σε όλους τους πολίτες του, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων πολιτών του.

* Ο Παναγιώτης Κοκκόρης είναι Υποδιοικητής ΕΦΚΑ. 

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.