Άρση Βαρών: Η καρδιά του πρωταθλητή Άγγελου Καναβά και τα δάκρυα χαράς

Χρήστος Νάσκας08 Φεβρουαρίου 2024

«Δεν ξέρω ποια λέξη να χρησιμοποιήσω για αυτό που έζησα, δεν μπορώ να το περιγράψω».

Άγγελος Καναβάς, πρωταθλητής στην άρση βαρών, παντρεμένος με τη Γεωργία, πατέρας δυο παιδιών, του Στέλιου και της Θεοδώρας, τήρησε στο ακέραιο μια υπόσχεση, που έδωσε στην κόρη του, κατακτώντας:

• Την πρώτη θέση στα 81 κιλά

• Την τρίτη θέση στους καλύτερους αθλητές του πανελληνίου πρωταθλήματος άρσης βαρών σε δέκα κατηγορίες σύμφωνα με το σύστημα της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Το είχε πει σε συνέντευξή του στο mynews.gr πως θα πάει στο Λιτόχωρο να κάνει πράξη την πιο ωραία υπόσχεση που θα μπορούσε να δώσει ως αθλητής αλλά και ως πατέρας.

Μετάλλιο στα παιδιά αν και η μικρή του του το ζήτησε… επίμονα. Και το ξαναζήτησε μάλιστα!

Και το έκανε με εμφατικό τρόπο παρουσία της γυναίκας του και των παιδιών του. Αξία; Ανεκτίμητη, που θα μείνει πάντα χαραγμένη στο μυαλό του…Να πετυχαίνεις αυτό που θέλεις, να βγάζεις από μέσα σου άγχος, δουλειά και καρδιά και να είναι εκεί οι δικοί σου άνθρωποι.

«Πού είναι η κόρη μου φώναζα, δεν περιγράφεται αυτό που έζησα»

«Ένιωσα μεγάλη χαρά για αυτή την επιτυχία» λέει στο mynews.gr ο Άγγελος Καναβάς και συνεχίζει: «Ήθελα πάρα πολύ αυτή την επιτυχία, δεν μπορούσα να μην τηρήσω την υπόσχεσή μου.

Η κόρη μου ήθελε το μετάλλιο, αλλά τώρα θέλει κι άλλο μετάλλιο.

Πότε θα φέρεις κι άλλο με ρωτάει; Ήταν τα παιδιά μου και η γυναίκα μου στον αγώνα. Είναι έντονα τα συναισθήματα που σε διακατέχουν εκείνες τις στιγμές. Το ήθελε η καρδιά μου και το μυαλό μου και τα κατάφερα».

Πως το λένε εκείνο; Μην τάξεις σε παιδιά κάτι; Ο Άγγελος μετά από μια σημαντική αποχή επέστρεψε, κατέκτησε την κορυφή και βάζει πλώρη για άλλα.

Αλλά πριν πάμε στα άλλα ας μείνουμε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα άρσης βαρών για να μας πει για την επιστροφή του στους αγώνες και την επιτυχία.

«Αυτή η επιτυχία είναι αφιερωμένη στη γυναίκα μου, τη Γεωργία, το στήριγμά μου σε ότι κάνω και φυσικά στα παιδιά μου. Ότι νίκη πετυχαίνω είναι αφιερωμένη σε αυτούς, στη Γεωργία και στα παιδιά μου. Θα ήθελα όμως να την αφιερώσω και στον θείο μου τον Γιώργο.

Παρά την πολύχρονη αποχή δεν είχα άγχος πάνω στον αγώνα, είχα οικειότητα. Δεν έγινε η επιστροφή μου νωρίτερα στο άθλημα και καταλαβαίνω πως δεν έπρεπε να το αφήσω τέσσερα χρόνια».

Ο Άγγελος Καναβάς δεν στέκεται όμως μόνο αυτοκριτικά στην αποχή αλλά αναφέρεται και στο σήμερα του αθλήματος όπως το βιώνει και το αξιολογεί ο ίδιος.

«Αντιμετώπισα δέκα χρόνια νεότερα παιδιά, με κορμιά σφιχτά, δεμένα, που δεν σημαίνει πως δεν είναι καλοί αθλητές.

Αλλά άλλο να είσαι νέος και άλλο να είσαι 31, 35 ή 37, αν και εγώ σαν αθλητής έχω πολύ εμπειρία και αυτό σίγουρα βοηθάει. Αλλά εδώ πρέπει να επισημάνω και το εξής.

Κράτος και ομοσπονδία οφείλουν να βοηθήσουν τα νέα παιδιά έτσι ώστε να έχουν κίνητρο. Να προσπαθούν να τα νέα παιδιά με κίνητρο για να πετύχουν τους στόχους τους.

Λιτόχωρο, άρση βαρών

Άλλο να είσαι 15 χρονών και στην εθνική παίδων, δεν σε νοιάζει, και άλλο να μεγαλώνεις και να αλλάζεις».

Το πανελλήνιο πρωτάθλημα άρσης βαρών πραγματοποιήθηκε στο Λιτόχωρο Πιερίας και όπως λέει ο Άγγελος Καναβάς στο mynews.gr: «Το Λιτόχωρο αγκάλιασε το πανελλήνιο πρωτάθλημα, είναι αγαπητό άθλημα.

Από την πρώτη μέρα είχε κόσμο, ήρθαν να δουν τους αθλητές και τις αθλήτριες, ενώ σημαντικό ήταν και το γεγονός πως ήρθαν και σχολεία στους αγώνες.

Αλλά έχω και μια απορία. Γιατί έχει να γίνει πανελλήνιο τόσα χρόνια στην Αθήνα; Έχει γίνει π.χ. στη Θεσσαλονίκη, στην Αριδαία, στον Πολύγυρο, αλλά έχει πολλά χρόνια να γίνει στην Αθήνα.

Οι πιο πολλοί άνθρωποι της ομοσπονδίας είναι από εκεί και μην ξεχνάμε πως η Αθήνα έχει πολλούς αθλητές στο crossfit».


Οι κοπιαστικές ώρες των προπονήσεων και το κεφάλαιο Χρήστος Καμαργιαννάκης

Ο Άγγελος Καναβάς, αθλητής του Υπερίωνα, προσπαθεί, επιμένει, κατακτά, ξοδεύει ώρες και ώρες προπονήσεων και ο Χρήστος Καμαργιαννάκης είναι ο άνθρωπος που τον κατευθύνει, τον βοηθά από τη θέση του προπονητή.

«Ο Χρήστος κατάλαβε πόσο προσπάθησα» μας λέει ο Άγγελος και συνεχίζει αναφερόμενος στον προπονητή του: «Έκανα μεγάλη προσπάθεια στις προπονήσεις και αυτό το έβλεπε ο Χρήστος. Με έβλεπε και το καταλάβαινε, ήξερε και τις επιδόσεις μου στο παρελθόν.

Άρση βαρών, επίλεκτοι, πρωτάθλημα

Πήγαινα μετά τη δουλειά στην προπόνηση και προσπαθούσα, έδινα το 100%, έκανα το καλύτερο που μπορούσα. Το σώμα μου δεν ήταν προπονημένο, το καταλάβαινα, άλλωστε μην ξεχνάμε πως είχα άλλα δέκα χρόνια στην πλάτη μου με επιβαρυμένα γόνατα, πλάτη.

Θα το ξαναπώ, το ήθελε η καρδιά μου και το μυαλό μου και τα κατάφερα στο πανελλήνιο πρωτάθλημα άρσης βαρών».

«Θέλω να φύγω από το άθλημα με ψηλά το κεφάλι»

Πως θα ήθελε να είναι η επόμενη μέρα ο Άγγελος, τα χρόνια που έρχονται και μπορεί και νιώθει πως το σώμα του θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ακόμη πιο δύσκολων αγώνων;

«Λάτρεψα αυτό το άθλημα και θέλω η αυλαία μου να γίνει με τον καλύτερο τρόπο. Θέλω να φύγω από την άρση βαρών με ψηλά το κεφάλι. Δύο χρόνια ακόμη (εκτός απροόπτου) μπορούμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό.

Μπροστά μας υπάρχει το παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Ταϊλάνδη, το 2024 και πιστεύω πως εγώ και ο Χρήστος Καμαργιαννάκης μπορούμε στο 100%.

Ξέρω ότι μπορώ να ανεβάσω τις επιδόσεις μου και να και να είναι καλύτερες, το ξέρω.

Αν και είναι θέμα της ομοσπονδίας πόσα άτομα θα στείλει.

Άγγελος Καναβάς, άρση βαρών

Ο μεγάλος μου στόχος είναι το Ευρωπαϊκό τον Απρίλιο του 2025, αυτός είναι ο μεγάλος μου στόχος. Να κάνω επαγγελματική προπόνηση και να τα δώσουμε όλα για να πετύχουμε.

Σαν διοργάνωση υπάρχουν οι Μεσογειακοί Αγώνες το καλοκαίρι και το πανελλήνιο το 2025, αλλά επαναλαμβάνω πως μεγάλος μου στόχος είναι το ευρωπαϊκό του 2025.

Το 2019 είχα πει θα τελείωνα, αλλά έφυγα με άσχημο τρόπο. Αλλά δεν ήθελα, μπορώ λίγο ακόμη και το ιδανικότερο για εμένα θα ήταν να παίξω καις τους τρεις διεθνείς αγώνες.


Το 2025 θα είμαι στα 35, είμαι στον χώρο από το 1999. Θέλω να τελειώσω την καριέρα μου με ψηλά το κεφάλι, να φύγω ικανοποιημένος, να φύγω γεμάτος.

Κάθε άνθρωπος έχει μια αυλαία, εγώ έχω την οικογένειά μου που με στηρίζει και τον Χρήστο Καμαργιαννάκη δίπλα μου».

Ένας προσγειωμένος άνθρωπος και αθλητής είναι ο Άγγελος Καναβάς, σε ένα δύσκολο και άκρως απαιτητικό άθλημα όπως είναι η άρση βαρών.

Έχει αποδείξει πως η κορυφή και οι επιτυχίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πορείας του με πιο πρόσφατη αυτή στο Λιτόχωρο, στο πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Πράγματι, θα ήταν το ιδανικό κλείσιμο στην καριέρα του να πετύχει αυτά που επιδιώκει, το αξίζει…

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.