Αρωμα... Θεσσαλονίκης: O Μπουρλά της Pfizer, ο Σχοινάς, το εμβόλιο και ο Άρης!

Χάρης Δημαράς10 Νοεμβρίου 2020

Η ανακοίνωση περί αποτελεσματικότητας 90% στο εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό έχει προκαλέσει αισιοδοξία στην ανθρωπότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ακόμη και σε αυτή την υπόθεση πάντως υπάρχει... άρωμα Ελλάδας και δη της Θεσσαλονίκης, μιας και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά έχει γεννηθεί στην Θεσσαλονίκη και διατηρεί δυνατούς δεσμούς με την πόλη. Διαβάστε εδώ το βιογραφικό του και την πορεία του.

Σε πρόσφατο tweet του, στις 28 Αυγούστου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, είχε συναντηθεί με τον κ. Μπουρλά στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα στο tweet που είχε ποστάρει, ανέφερε ότι μεταξύ των θεμάτων συζήτησης ήταν και... ο αγαπημένος τους Άρης! 

«Ήταν εξαιρετικό που βρέθηκα με τον Αλβέρτο Μπουρλά στη Θεσσαλονίκη, απ' όπου ξεκινήσαμε και οι δύο το διεθνές ταξίδι μας.  Συζητήσαμε για την παγκόσμια απάντηση στην πανδημία, την πρόοδο προς - και την ισότιμη πρόσβαση σε - το εμβόλιο, τις διατλαντικές σχέσεις και τον Άρη!», είχε γράψει.

Το όνομά του έχει μια ιστορικότητα πάντως, για την πόλη: Η οικογένειά του γλίτωσε από το ολοκάυτωμα και τις θηριωδίες των Ναζί στο Β΄Παγκόσμιο πόλεμο. Το όνομα «Μπουρλά» σημαίνει κοσμηματοπώλης και πράγματι η οικογένεια διατηρούσε μεγάλο οίκο κοσμημάτων και ρολογιών που τα εμπορευόταν στα Βαλκάνια- και μάλιστα στη Νίκειο Σχολή στο Νυμφαίο το κεντρικό ρολόι οι ντόπιοι το αποκαλούν Μπουρλά.

Ο Σαμουήλ Μπουρλά έκτισε το μέγαρο Μπουρλά Λεβή στη Βενιζέλου 3 και το νεοκλασσικό στην Β. Όλγας 133 που στέγασε την Έπαυλη Μαρόκου. Μέλος της οικογένειας ήταν και ο Μωυσής Μπουρλά μέλος της εθνικής αντίστασης την περίοδο της κατοχής, ο «Βυρωνας» του ΕΛΑΣ.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.