Αρκεί η δύναμη της θέλησης;

Metrosport Team31 Μαρτίου 2022

Του Θάνου Μπούζα

Στο παρελθόν έχουμε γίνει μάρτυρες μικρών θαυμάτων που προέρχονται κυρίως από τη δύναμη της θέλησης και την πίστη που διαθέτει αυτός ή αυτοί που τα επιτυγχάνουν.

 Θαύματα της ζωής, αθλητικά, ποδοσφαιρικά που δεν αντέχουν στην κοινή λογική και δεν μπορούν να εξηγηθούν. Η Ελλάδα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ απέδειξε αρκετές φορές ότι παρά το μικρό μέγεθός της, έχει τεράστια αποθέματα ψυχής που ενίοτε εμφανίζονται και δημιουργούν καταστάσεις που περιγράφονται συνήθως σε χολιγουντιανές ταινίες όπως το έπος του 87 στο μπάσκετ και του 2004 στο ποδόσφαιρο. 

Τις περισσότερες φορές ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της πεζής πραγματικότητας και ενός θαύματος είναι ο ηγέτης που θα βρεθεί στο κατάλληλο σημείο και την κατάλληλη χρονική στιγμή.

 Αυτός είναι που θα εμφυσήσει στους υπολοίπους μια ουτοπική δυνατότητα να υπερβάλουν τόσο πολύ εαυτώ ώστε να αποκτήσουν την ψυχική αλλά και πρακτική ικανότητα να υπερνικήσουν αντιπάλους που βρίσκονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, διαθέτουν απείρως περισσότερα εφόδια και θεωρούνται απριόρι φαβορί έως και προαναγγελλόμενοι νικητές. 

Για να πάμε στα παλαιότερα και ενδοξότερα: σε πόσους πολέμους και επαναστάσεις η μικρή Ελλάδα θεωρούνταν ένα τίποτε, μια παρανυχίδα, παλαιότερα στους Τούρκους και μετέπειτα στους Ιταλούς και τους Γερμανούς…; 

 Όμως αυτή η δύναμη της θέλησης δεν έρχεται κατά παραγγελία, ούτε και ο ηγέτης εμφανίζεται όταν τον επιζητούμε, ακόμη κι όταν η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Εδώ στην Ελλάδα ψάχνουμε να βρούμε κάποιον ηγέτη που να αξίζει να του σταθούμε εδώ και δεκαετίες….

Επιστρέφοντας στην όχι και τόσο πεζή αλλά ποδοσφαιρική πραγματικότητα και αναφερόμενη στο μικρό θαύμα που επιδιώκει ο ΠΑΟΚ στις διπλές συναντήσεις του με του Γάλλους, αυτό που έχουμε να πούμε είναι το εξής: Ο ΠΑΟΚ με δεδομένο το υλικό που διαθέτει ήδη έχει καταφέρει πολλά. 

Όχι όσο αφορά το πρωτάθλημα – εκεί είναι θέμα και θέμα διοίκησης που άφησε τον Ολυμπιακό να ασκήσει την προπαγάνδα του και να εκμεταλλευτεί τη διαιτησία για να ξεφύγει βγαίνοντας και παραπονούμενος- αλλά όσο αφορά το κύπελλο και κυρίως την Ευρώπη. Μικρά θαύματα ήταν ο αποκλεισμός της Γάνδης και της Μίντλαντ. Τώρα θέλει ένα μεγάλο. 

Όμως θαύματα δε γίνονται συνέχεια. Οι Γάλλοι θέλουν να περάσουν στους 4 και δεν θα πιαστούν εξ’ απήνης από τον Δικέφαλο. Ο ηγέτης, ο Λουτσέσκου, έχει εμφυσήσει στους παίκτες του περίσσια αυτοπεποίθηση και πίστη για τον εαυτό τους. Αλήθεια είναι πως η ομάδα δεν έχει βάθος, δεν ενισχύθηκε και ίσως καταρρεύσει. Εμείς είμαστε μαζί τους όπως θα είναι και τα 3800 άτομα που θα αγοράσουν σήμερα τα εισιτήρια.

 Ότι και να γίνει στη συνέχεια μπορεί να φέρει απογοήτευση αλλά αυτή θα πρέπει να είναι παροδική. Μακάρι να συμβεί το αντίθετο και να ζήσουμε ένα όνειρο. Σε όλες τις περιπτώσεις το μήνυμα θα είναι ένα: αν η ομάδα ήταν ενισχυμένη ή ενισχυθεί αρκετά από δω και πέρα θα είχε καταφέρει περισσότερα και θα καταφέρει κι άλλα. Αρκεί η τριανδρία Σαββίδης-Λουτσέσκου- Μπότο το καλοκαίρι πραγματικά να τα δώσουν όλα και να κάνουν το δικό τους θαύμα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.