Άρης: Βοήθειες από παντού

Γιώργος Στράντζαλης24 Δεκεμβρίου 2020

Το τέλος των αγωνιστικών υποχρεώσεων για το 2020 βρίσκει τον Αρη στη 2η θέση της βαθμολογίας και να πραγματοποιεί την καλύτερη πορεία (στον α’ γύρο) της σύγχρονης ιστορίας του. Μετά από 12 αγώνες έχει 29 βαθμούς, δηλαδή 13 λιγότερους απ’ όσους είχε πέρυσι σε κανονική διάρκεια και πλέι οφ μαζί!

Το παραπάνω δείγμα και οι αριθμοί του Άρη στο σύνολο των φετινών αγώνων είναι ικανό για την εξαγωγή συμπερασμάτων, κι ένα από αυτά αφορά το ρόστερ του Άρη. Οι «κιτρινόμαυροι» στηρίζονται στο πιο γεμάτο ρόστερ της τελευταίας δεκαετίας και είναι ξεκάθαρο ότι φέτος δεν στηρίζεται αποκλειστικά στις μονάδες του, αλλά σε πολλούς και ισάξιους ποιοτικά παίκτες (σχεδόν) σε κάθε θέση. Αυτό έχει δημιουργήσει εύλογα έναν υγιή συναγωνισμό και με τη σωστή διαχείριση από πλευράς Άκη Μάντζιου κερδισμένη βγαίνουν όλοι. Ο 51χρονος προπονητής έχει δώσει χρόνο συμμετοχής σε 25 ποδοσφαιριστές και έχει πάρει βοήθειες από παντού. Ενδεικτικό της συμβολής και τον βαθμό επάρκειας του φετινού υλικού αποτελούν οι αριθμοί, οι οποίοι έρχονται να αναδείξουν τα προτερήματα της ομάδας και ότι για να κάνεις πορεία Πρωταθλητισμού δεν αρκούν οι μονάδες, αλλά το σύνολο.

Η “παλιά φουρά”

Με βάση τις επιμέρους στατιστικές κατηγορίες της Super League σε ατομικό επίπεδο ο Άρης διαθέτει πολλούς και διαφορετικούς πρωταγωνιστές, κυρίως από τον περσινό βασικό κορμό που διατήρησε, τη λεγόμενη και ως “παλιά φρουρά”. Παίκτες που ο Μάντζιος δεν τους αλλάζει με τίποτα δείχνοντάς τους απόλυτη εμπιστοσύνη. Τους πιστεύει και τον δικαιώνουν.

-Ο Χαβιέρ Ματίγια, του οποίου η προσφορά αμφισβητήθηκε στο ξεκίνημα της σεζόν, είναι πρώτος σε χρόνο συμμετοχής με ακριβώς 1000 λεπτά σε 12 αγώνες και με πέντε λεπτά λιγότερα έρχεται στη 2η θέση ο Γκάμα.

-Ο Πορτογάλος είναι ο κορυφαίος σκόρερ με 5 γκολ στο Πρωτάθλημα, ενώ έχει και τις περισσότερες τελικές (μαζί με τον Μάνο) με 16, όπως επίσης έχει κερδίσει και τα περισσότερα φάουλ με 31. Απόδειξη ότι από τα πόδια του περνάει μεγάλο μέρος του παιχνιδιού της ομάδας και ότι είναι ο βασικός στόχος των αντίπαλων αμυντικών. Δεύτερος σε γκολ έρχεται ο Μπερτόγλιο με τέσσερα σε 15 τελικές, ενώ μία λιγότερη έχει ο Ματίγια. Ο Μπερτόγλιο ο οποίος ήρθε… αθόρυβα στο “Βικελίδης” με την προοπτική να αποτελέσει μία εναλλακτική, αλλά με την παρουσία του έχει εξελιχθεί σε σταθερά.

-Πρώτος σε σωστές μεταβιβάσεις είναι ο Ματίγια με 107, δεύτερος ο Γκάμα με 94 και ακολουθεί με 57 ο Σάκιτς. Επίσης, Ματίγια, Γκάμα και Μπερτόγλιο βρίσκονται στην πρώτη τριάδα με τα περισσότερα εύστοχα γεμίσματα. Με 14 και από έξι αντίστοιχα.

-Πρώτος στην κατηγορία “επεμβάσεις” έρχεται ο Γιώργος Δεληζήσης, με 28 . Ενας ποδοσφαιριστής ο οποίος αρχικά (επί Ένιγκ) δεν φαινόταν να είναι στο βασικό πλάνο, αλλά πολύ γρήγορα βρήκε ξανά τη θέση του στις επιλογές του Μάντζιου, δικαιώνοντάς τον μάλιστα με τις εμφανίσεις του.

-Αντίκτυπο στο παιχνίδι του Αρη και την πορεία της ομάδας έχουν τα κλεψίματα, καθώς οι «κιτρινόμαυροι» βασίζουν το παιχνίδι τους στο πρεσάρισμα και στο κλέψιμο της μπάλας.. Είναι στη 2η θέση σε όλο το Πρωτάθλημα με 301 στα 12 ματς. Σάκις, Ματίγια, Σούντγκρεν και Τζέγκο ξεχωρίζουν.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.