Άρης: Τον... πηγαίνει και η άμυνα

Γιώργος Στράντζαλης24 Οκτωβρίου 2020

Πολύς λόγος γίνεται από την αρχή της σεζόν για την ποιότητα που διαθέτει μεσοεπιθετικά το κιτρινόμαυρο ρόστερ. Και όχι άδικα, αφού ο φετινός Αρης στηρίζεται κατά βάση στις μονάδες που διαθέτει και οι οποίες ανά πάσα στιγμή μπορούν με μία ενέργεια να κάνουν τη διαφορά και να ξεκλειδώσουν τις αντίπαλες άμυνες. Οπως λένε άλλωστε και οι περισσότεροι προπονητές «ομάδα που δημιουργεί, μη τη φοβάσαι». Και στην περίπτωση του Αρη το παραπάνω αποτυπώνεται στην πράξη. Σε πέντε παιχνίδια Πρωταθλήματος η ομάδα δημιούργησε συνολικά 51 τελικές προσπάθειες, εκ των οποίων οι 20 εντός της αντίπαλης περιοχής και συνολικά πέτυχε 8 γκολ. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι με εξαίρεση το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, όπου είχε 7 τελικές αλλά είχε και την ουσία πανηγυρίζοντας σπουδαία νίκη, στα υπόλοιπα τέσσερα δημιούργησε διψήφιο αριθμών τελικών.  

Τι γίνεται όμως με την αμυντική λειτουργία του φετινού Αρη; Είναι γεγονός ότι παρουσιάζει αστάθεια και σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζει συμπτώματα αφέλειας, τα οποία σε σχέση με πέρυσι βέβαια δεν έχει πληρώσει σε μεγάλο βαθμό. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι γίνονται λάθη (κυρίως ατομικά) τα οποία δίνουν δικαίωμα στον εκάστοτε αντίπαλο. Προς την κατεύθυνση της εξάλειψης τους ο Άκης Μάντζιος δουλεύει εντατικά και με την άμυνά του, ενώ είναι σημαντικό να δούμε το πώς θα λειτουργήσει η τετράδα μπροστά από τον τερματοφύλακα όταν είναι έτοιμος και μπει στα πλάνα του ο Γιοχάν Μπεναλουάν. Ένας κεντρικός αμυντικός με εμπειρία, παραστάσεις, ηγετικές ικανότητες και σίγουρα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που (στη θεωρία τουλάχιστον) θωρακίζουν ακόμα περισσότερα τον Αρη στα μετόπισθεν. Προφανώς η συνολική αμυντική λειτουργία θα κριθεί στα πιο δύσκολα που έρχονται, δηλαδή κόντρα σε ομάδες με περισσότερη μεσοεπιθετική ποιότητα. Αλλά μέχρι τότε ο Μάντζιος ευελπιστεί ότι το σύνολο που διαθέτει θα έχει «δέσει» και περισσότερο.  

Τους κρατάνε μακριά  

Με το δείγμα των πέντε αγωνιστικών, επίσης, είναι ολοφάνερο ότι είτε για λόγους τακτικής είτε λόγω τραυματισμών, σε κανένα παιχνίδι δεν χρησιμοποιήθηκε η ίδια εξάδα παικτών μεσοαμυντικά. Είτε άλλαξε κάποιο πρόσωπα στην 4άδα της άμυνας, είτε το δίδυμο στον κεντρικό άξονα, με αποτέλεσμα η αμυντική λειτουργία να παρουσιάζει διακυμάνσεις στην απόδοσή της. Πλέον, ο Άκης Μάντζιος και με την πολυτέλεια να διαθέτει ένα «γεμάτο» ρόστερ είναι σε θέση να βρει τον κατάλληλο βασικό κορμό. Εστω κι έτσι, όμως, παρά δηλαδή τις συχνές αλλαγές προσώπων, η άμυνα δεν παύει να αποτελεί «κλειδί» στην πορεία... κορυφής που πραγματοποιούν οι κιτρινόμαυροι. 

Στοιχείο που αποτυπώνεται και από τους αριθμούς βάσει της στατικής από την Super League 1. Όπως και στο ματς με τον Απόλλωνα, έτσι και στα προηγούμενα (με εξαίρεση το ΟΑΚΑ), ο Αρης δεν επέτρεψε στον αντίπαλο να γίνει απειλητικός προς την εστία του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Απόλλων περιορίστηκε στις τρεις τελικές προσπάθειες, ενώ στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές ο Αρης δέχτηκε συνολικά 29 τελικές εκ των οποίων οι 15 εντός περιοχής του. Συγκεκριμένα, η Λαμία τελείωσε το ματς με 6 τελικές (2 εντός), ο Βόλος ισάριθμες (1 εντός), οκτώ κατέγραψε ο ΠΑΣ Γιάννινα με μόλις μία εντός περιοχής του Αρη, ενώ ο Παναθηναϊκός είχε εννέα τελικές οι έξι εντός, με τις περισσότερες στο β’ κακό ημίχρονο του Αρη.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.