Άρης: Το Α και το Μ της κανονικής διάρκειας

Μάνος Χατζάκης16 Μαρτίου 2021

Η έναρξη των play off συμπίπτει με τη συμπλήρωση έξι μηνών από τη μέρα, που ο Ακης Μάντζιος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία. Ο τεχνικός του Αρη έδωσε ταυτότητα στην ομάδα, με αποτέλεσμα να αποκτά τον σεβασμό φίλων και αντιπάλων. Η «Μ» και το metrosport.gr εξηγούν τα στοιχεία, που καθιστούν ελκυστικούς τους “κιτρινόμαυρους”, αποτελώντας και δικό του έργο.

Ο Μάντζιος υπέγραψε στις 21 Σεπτεμβρίου, έξι μέρες μετά έκανε ντεμπούτο κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα (2-2 το αποτέλεσμα) και, ούτε λίγο-ούτε πολύ, αποτέλεσε την αρχή για τον διαφορετικό Αρη, που απολαμβάνουν οι φίλαθλοι το τελευταίο εξάμηνο. 

Η φετινή ομάδα συνδυάζει στοιχεία, τα οποία προκαλούν ευμενή σχόλια σε βαθμό, που να λέγεται έντονα πως ο Αρης παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, μετά τον Ολυμπιακό. Οι Θεσσαλονικείς έχουν συγκεκριμένη ταυτότητα, την οποία... καταθέτουν κάθε αγωνιστική, καθιστώντας εαυτούς αναγνωρίσιμους. 

Ο συνδυασμός του καλού ποδοσφαίρου και των επιτυχημένων αποτελεσμάτων μπορεί δυνητικά να αποτελέσει τη βάση των “κιτρινόμαυρων” για τα επόμενα χρόνια κι αυτή, ίσως, είναι η σημαντικότερη συνεισφορά του Μάντζιου.

Ο Αρης παίζει ποδόσφαιρο, το οποίο στηρίζεται στο ομαδικό πνεύμα, τις πολλές πάσες, αναδεικνύοντας το ταλέντο συγκεκριμένων παικτών του από τη μέση και μπροστά. Το μυστικό, όμως, κρύβεται αλλού:

1) Η μπάλα παίζεται από πίσω

Οι αμυντικές επιδόσεις των “κιτρινόμαυρων” είναι εντυπωσιακές, αλλά περισσότερο ουσία έχει ο τρόπος παιχνιδιού, ο οποίος ξεκινά από τα μετόπισθεν. Ο Αρης διαθέτει παίκτες, οι οποίοι μπορούν να κουβαλήσουν την μπάλα, αν και στόπερ. Ο Λίντσεϊ Ροζ είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα. Μοντέρνος αμυντικός, ο οποίος μοιράζει παιχνίδι στους μέσους και αν χρειαστεί, τότε κουβαλά για μερικά μέτρα την μπάλα. Η ισορροπία από τον άξονα και πίσω είναι υποδειγματική και βοηθά και το παιχνίδι των αμυντικών και επιτελικών χαφ.

2) Το ανέβασμα των μπακ

Το φετινό ρόστερ έχει την τύχη να διαθέτει φουλ μπακ, οι οποίοι κάνουν δουλειά και επιθετικά και αμυντικά. Ειδικά στα εκτός έδρας παιχνίδια, όπου ο Αρης έχει αξιοζήλευτες επιδόσεις, η συνεισφορά των οπισθοφυλάκων αποτελεί σημείο αναφοράς. Για παράδειγμα, οι Σούντγκρεν και Σάκιτς, έστω κι αν αναγκάζονται να παίζουν στην αριστερή πλευρά κάποιες φορές, δεν φοβούνται να πάρουν προσπάθειες, βοηθώντας στις πλαγιοκοπήσεις ή τις συνεργασίες με τους ακραίους επιθετικούς. Ο Αρης δεν τα περιμένει όλα από τους δημιουργικούς μέσους, παίρνοντας σημαντικές έξτρα βοήθειες.

3) Πρέσινγκ ψηλά

Η ανάπτυξη ξεκινά από την άμυνα, αλλά η άμυνα αρχίζει από την επίθεση. Ο Αρης έχει μάθει να τρέχει να πρεσάρει στον χώρο, να κλέβει μπάλες και να παίρνει δεύτερες κατοχές και κατ' επέκταση και γκολ. Το τελευταίο παράδειγμα κόντρα στον ΟΦΗ, στη φάση της συνεργασίας Μπερτόγλιο και Μήτρογλου είναι ενδεικτικό. Ο Μάντζιος ζητά πίεση ψηλά, γι' αυτό και προτιμά ποδοσφαιριστές (π.χ. Μάνος, Μαντσίνι), οι οποίοι μπορούν να του προσφέρουν αυτό που θέλει.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.