Άρης: Τα έξι πρόσωπα του πάγκου σε μια πενταετία

Παναγιώτα Χαλκιά31 Αυγούστου 2022

Μετά την ανώμαλη προσγείωση στο Αγρίνιο για τον Άρη, ο Χερμάν Μπούργος ετοιμάζει τις βαλίτσες του και βάζει πλώρη για το επόμενο λιμάνι.

Οι «κιτρινόμαυροι» απογοήτευσαν με την αγωνιστική τους εικόνα και δέχθηκαν τρία γκολ από τον Παναιτωλικό στην πρώτη τους εκτός έδρας δοκιμασία. Το παιχνίδι έφερε στην επιφάνεια αδυναμίες που ήδη ήταν γνωστές. Από το πρώτο ματς με τη Γκόμελ, φάνηκε ότι μεσοαμυντικά η ομάδα χωλαίνει.

Ο Αργεντινός προπονητής προσπάθησε να βρει λύσεις με τα όπλα που διέθετε αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι, έγινε εκείνος που θα πληρώσει το μάρμαρο και θα αποχαιρετήσει μόλις στη δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Αυτή είναι και η πέμπτη αποχώρηση προπονητή στα πέντε χρόνια που βρίσκεται ο Άρης στην πρώτη κατηγορία. Ο Μπούργος είναι ο τεχνικός που έφυγε πιο γρήγορα αφού έμεινε μόλις 188 ημέρες ενώ ο μακροβιότερος είναι ο Απόστολος Μάντζιος που παρέμεινε στον πάγκο για 66 παιχνίδια. Φυσικά, την κενή θέση θα καλύψει για ακόμη μια φορά ο Τόλης Τερζής, ο οποίος θα κληθεί να ετοιμάσει την ομάδα για το ντέρμπι, όπως συνέβη και τον Φεβρουάριο του 2022 μετά την αποχώρηση Μάντζιου.

Οι αποχωρήσεις προπονητών:

Πάκο Ερέρα: 1 Ιούλιου 2018 – 12 Νοέμβρη 2018

Σάββας Παντελίδης: 14 Νοέμβρη 2018 – 1 Σεπτεμβρίου 2019

Μίκαελ Ένινγκ: 14 Οκτωβρίου 2019 – 18 Σεπτεμβρίου 2020

Άκης Μάντζιος: 21 Σεπτεμβρίου 2021 -15 Φεβρουαρίου 2022

Χερμάν Μπούργος: 22 Φεβρουαρίου - 28 Αυγούστου 2022

Μπούργος: Κάτι δεν έδενε (188 ημέρες)

Δεν είναι μάγος. Ακολούθησε απλά και μεθοδικά βήματα για να κερδίσει τον κάθε παίκτη και να περάσει τη φιλοσοφία του. Ο Μπούργος εστίασε στο κομμάτι της επικοινωνίας. Μίλησε ξεχωριστά με τον κάθε παίκτη, του εξήγησε το ρόλο του στο σύνολο και προσπάθησε να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Βοήθησε να ανέβει η ψυχολογία και οι παίκτες να πιστέψουν ξανά στον εαυτό τους.

Το δεύτερο σημείο που έδωσε βαρύτητα ήταν η ανάπτυξη. Εντόπισε το πρόβλημα του Άρη στο σκοράρισμα και έριξε το βάρος στην επιθετική λειτουργία. Τα αποτελέσματα ήταν ορατά στο χορτάρι καθώς στα παιχνίδια με Ατρόμητο, Αστέρα Τρίπολης και Ολυμπιακό ο Άρης σημείωσε επτά τέρματα ενώ κράτησε το μηδέν με ΠΑΣ Γιάννινα, ΠΑΟΚ και ΝΠΣ Βόλο.

O Αργεντινός έμεινε στον πάγκο για 18 παιχνίδια και μέτρησε 12 νίκες, δύο ισοπαλίες και τέσσερις ήττες ενώ χρησιμοποίησε 33 παίκτες.

Άκης Μάντζιος: Άφησε το στίγμα του (512 ημέρες)

Ερχόμενος στο «Κλεάνθης Βικελίδης» είχε ένα πλάνο στο μυαλό του και το έθεσε σε εφαρμογή. Χρειάστηκε χρόνος για να αποδώσει καρπούς. Η πορεία του Άρη ήταν εξαιρετική, τερμάτισε δεύτερος στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Έπαιξε καλό ποδόσφαιρο, κέρδισε το σεβασμό των φιλάθλων, πανηγύρισε νίκες στην πρωτεύουσα και κατέκτησε την τρίτη θέση στα πλέι οφ μετά από 40 χρόνια.

Το μυστικό της επιτυχίας του ήταν η άμυνα, το οργανωμένο παιχνίδι και η χημεία των παικτών. Ο τρόπος που αμυνόταν ήταν κάτι που μπορεί και να εκνεύριζε τον αντίπαλο αλλά έδινε βαθμό ή βαθμούς στους «κιτρινόμαυρους». Μάλιστα, έκανε και ρεκόρ καθώς τα 17 γκολ παθητικό σε 28 αγώνες ήταν η δεύτερη καλύτερη αμυντική επίδοση της Super League. Φυσικά, δεν κοιτούσε μόνο τα μετόπισθεν. Έβγαινε και μπροστά και ήταν αποτελεσματικός.

Τη επόμενη χρονιά κάτι ο πρόωρος αποκλεισμός από την Ευρώπη, κάτι η κακή αγωνιστική εικόνα της ομάδας και ο αποκλεισμός από τη Λαμία στο Κύπελλο έφεραν τα πρώτα σύννεφα. Ο Έλληνας τεχνικός κέρδισε χρόνο καθώς ήξερε να φέρνει το κατάλληλο αποτέλεσμα μετά από αποτυχίες αλλά δεν ήταν αρκετός.

Οι συνθήκες, πλέον, έμοιαζαν να μην είναι οι κατάλληλες και ο Άκης Μάντζιος μάζεψε τα πράγματα του και έβαλε πλώρη για νέες περιπέτειες. Ο Έλληνας τεχνικός άφησε το στίγμα του. Σε 66 παιχνίδια κατάφερε να πάρει το τρίποντο στα 30 ενώ 17 έληξαν ισόπαλα και σε 19 γεύτηκε την ήττα. Χρησιμοποίησε 39 παίκτες.

Μίκαελ Ένινγκ: Μαέστρος με νότες πειθαρχίας (340 ημέρες)

Ο Μίκαελ Ένινγκ παρέλαβε ένα σύνολο που έπαιζε αμυντικά, δεν είχε αυτοματισμούς και δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί το πλούσιο υλικό που διέθετε στην μεσοεπιθετική γραμμή. Ο Γερμανός τεχνικός έμαθε τη λέξη «πειθαρχία» και έδωσε πλάνο στην ομάδα.

Σιγά σιγά η επίθεση παρήγαγε περισσότερο αλλά οι φάσεις δύσκολα γινόταν γκολ. Αυτό κόστισε σε αρκετά παιχνίδια. 48 τέρματα σε 372 τελικές σε κανονική διάρκεια και πλέι οφ (δηλαδή 1/ 7.7) δεν είναι και λίγα αλλά θα μπορούσαν να είναι και περισσότερα.

Το ban της FIFA σε συνδυασμό με τα πλέι οφ τσαλάκωσαν την εικόνα. Οι «κιτρινόμαυροι» ξέμειναν με 13 παίκτες σε αυτή τη φάση του πρωταθλήματος, δεν είχαν κίνητρο και τα αρνητικά αποτελέσματα ήρθαν. Το ότι η ομάδα έχασε στις λεπτομέρειες την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου και η ισοπαλία στην Τούμπα με 11+1 παίκτες (!) την τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ αποτυπώνει ακριβώς τη διττή εικόνα του Άρη εκείνη την περίοδο.

Η εικόνα στα πρώτα φιλικά της νέας σεζόν και ο αποκλεισμός από την Κόλος Κοβαλίβκα τον έστειλαν στην πόρτα της εξόδου.

Σάββας Παντελίδης: Τον έβγαλε στην Ευρώπη (291 ημέρες)

O Έλληνας τεχνικός ανέλαβε το Νοέμβριο του 2018 ένα σύνολο με ταλέντο, ποιότητα, ικανό μεσοεπιθετικά αλλά γεμάτο τρύπες αμυντικά. Λειτούργησε έξυπνα, μεθοδικά και στο φινάλε ο διακόπτης γύρισε. Η εκτός έδρας αναμέτρηση στην Ξάνθη έγινε το έναυσμα μιας πορείας που τον δικαίωσε πλήρως. Η ομάδα βρήκε τα πατήματα της και τα αποτελέσματα ήρθαν.

Οι «κίτρινοι» έμειναν αήττητοι για έξι συνεχόμενα παιχνίδια και με εξαίρεση τη βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης» έπαιξαν ελκυστικό ποδόσφαιρο κερδίζοντας δίκαια την επιστροφή τους στα ευρωπαϊκά σαλόνια και την αποθέωση από την κερκίδα.

Η έναρξη της επόμενης σεζόν έφερε έναν πρόωρο αποκλεισμό. Στα δύο παιχνίδια με τη Μόλντε για τα προκριματικά του Europa League, οι «κίτρινοι» μπήκαν μόνο για 90΄στο χορτάρι, άγγιξαν κυριολεκτικά το θαύμα αφού στο β΄παιχνίδι ήταν μπροστά με 3-0, αλλά πλήρωσαν τα παιδαριώδη λάθη της Νορβηγίας και μια αδράνεια της άμυνας.

Εκείνη τη στιγμή ακόμη και ο πειθαρχημένος Σάββας Παντελίδης λύγισε. Είχε πιστέψει ότι το θαύμα θα γίνει και όταν μια αδράνεια του έβαλε σε αναβολή το όνειρο, τα δάκρυα έτρεχαν αβίαστα από τα μάτια του.

Η εκκίνηση στο πρωτάθλημα ήταν απογοητευτική. Η ομάδα έδειχνε να μην έχει σφυγμό και εκείνος κατάλαβε ότι το τέλος είχε έρθει. Δεν κρύφθηκε πίσω από τους παίκτες του, βγήκε μπροστά παραδέχθηκε το λάθος του και παραιτήθηκε.

Πάκο Ερέρα: Δεν έπεισε (134 ημέρες)

Έμοιαζε ο ιδανικός για να χτίσει ένα δυνατό ρόστερ και να δώσει όραμα και πλάνο στον Άρη μετά την επιστροφή του στα σαλόνια της πρώτης κατηγορίας. Η εκκίνηση δημιούργησε προσδοκίες καθώς οι «κιτρινόμαυροι» κέρδισαν τα τρία πρώτα παιχνίδια κόντρα σε Λαμία, Λάρισα και Λεβαδειακό αλλά η συνέχεια δεν ήταν η ανάλογη. Ο Ισπανός έκανε πολλές αλλαγές, η ομάδα έδειχνε να μην έχει χημεία και ο τραυματισμός του Φραν Βέλεθ έκανε τον πονοκέφαλο μεγαλύτερο.


Ο Οκτώβριος ήταν εφιαλτικός. Η ομάδα γνώρισε τέσσερις συνεχόμενες ήττες από Πανιώνιο (εκτός), ΠΑΟΚ (εντός), ΑΕΚ (εκτός) και Ολυμπιακό (εντός) και με σύνολο τερμάτων 1-8. Η καλή αμυντική συμπεριφορά των πέντε πρώτων αγωνιστικών πήγε περίπατο (μόλις ένα γκολ παθητικό) και η ανάγκη για μια αλλαγή έγινε επιτακτική.

Απόστολος Τερζής: Πιστός στρατιώτης

Θα είναι η πέμπτη φορά που θα κληθεί να αναλάβει την ομάδα σε μια περίοδο που η καρέκλα αυτή καίει. Μοιάζει με έναν στρατιώτη που μένει πιστός σε αυτό που αγαπά και είναι πάντα η πρώτη επιλογή όταν τα προβλήματα εμφανίζονται.

Ανέλαβε την τεχνική ηγεσία μετά τη φυγή των Ερέρα, Παντελίδη, Ένινγκ και Μάντζιου. Στην πρώτη του θητεία έμεινε εννέα ημέρες και κάθισε στον πάγκο μόλις σε ένα παιχνίδι. Η δεύτερη κράτησε 42 και μέτρησε δύο ήττες, μια νίκη και μια ισοπαλία ενώ την τρίτη φορά η παραμονή διήρκησε τρεις ημέρες και καθοδήγησε την ομάδα σε ένα παιχνίδι. H τελευταία ήταν μετά την αποχώρηση του Μάντζιου και διήρκησε επτά ημέρες, όπου ετοίμασε την ομάδα για το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, όπως θα συμβεί και τώρα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.