Άρης: Προσοχή στο... κενό!

Μάνος Χατζάκης09 Μαρτίου 2021

Για 70' έκανε σχεδόν το τέλειο παιχνίδι από τακτικής άποψης, θέτοντας τις βάσεις για μεγάλο διπλό κόντρα στον ΠΑΟΚ, αλλά οι αλλαγές του Άκη Μάντζιου σε συνδυασμό με τη μαζική οπισθοχώρηση, απέφεραν μόνο τον βαθμό. Το metrosport.gr επιχειρεί να αποδώσει τις αιτίες της ισοπαλίας, η οποία μοιάζει σαν... ήττα, βάσει της γενικής εικόνας του ντέρμπι.


Ο Μάντζιος «πάτησε» στη νίκη επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, προσπαθώντας να δώσει ανάλογα χαρακτηριστικά στην ενδεκάδα, τόσο από άποψη προσώπων όσο και τακτικής. Ολα πήγαν βάσει σχεδίου μέχρι και το 0-2 από τον Μάνο στο 70ό λεπτό. Από εκείνο το σημείο και μετά, ο Αρης έδωσε (υπερβολικά) πολύ χώρο στον αντίπαλο και το πλήρωσε δύο φορές. 

Ο τρόπος παιχνιδιού των «κιτρινόμαυρων» ξένισε όσους παρακολούθησαν την αναμέτρηση της Τούμπας. Ο 51χρονος τεχνικός θεώρησε ότι πρέπει να παίξει άμυνα, για να κρατήσει το αποτέλεσμα, ωστόσο η ομάδα «νέκρωσε» για 20 λεπτά. Δεν κράτησε μπάλα, δεν έπαιξε με τον χρόνο και η άμυνα δέχθηκε περιττή πίεση, την οποία μπορούσε να αποφύγει.

Η απόδοση του Άρη άρχισε να πέφτει κατακόρυφα, μετά την απόσυρση των Γκάμα και Μπερτόγλιο στο ίδιο λεπτό (71') και το... κακό ολοκληρώθηκε με την έξοδο των Σάσα (86') και Μαντσίνι. Ο πορτογάλος και ο Αργεντινός κρατούσαν τον Αρη μπροστά στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα. Οταν πήγαν στον πάγκο, οι φιλοξενούμενοι έχασαν δύο εργαλεία, τα οποία «εξειδικεύονται» στο κράτημα της μπάλας. 

Ο ΠΑΟΚ έπαιρνε συνεχείς κατοχές, προσπαθώντας κυρίως με γεμίσματα να προκαλέσει ρήγματα στα μετόπισθεν. Η απουσία του Μαντσίνι χτύπησε, επίσης, άσχημα, διότι έδινε σημαντικές βοήθειες στον άξονα, από άποψη μαρκαρισμάτων, αλλά και φεύγοντας στην κόντρα.

Η εξήγηση αποδίδεται στην κούραση. Και οι τρεις «κατάπιαν» χιλιόμετρα, έχοντας πολλαπλούς ρόλους στο γήπεδο, γι' αυτό και ήταν εκ των κορυφαίων του γηπέδου. Βλέποντος ο 51χρονος τεχνικός την κόπωση, έκρινε σκόπιμο να τους αποσύρει. Το... ποντάρισμά τους, όμως, στους αντικαταστάτες δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η ομάδα γυρνούσε όλο και πιο πίσω, χάνοντας τη δυνατότητα να ανεβάσει πιο ψηλά την άμυνα, ώστε να δυσκολέψει τον «δικέφαλο».

Ο Κάτσε έχασε μάχες στον άξονα, ο Σίλβα ήταν... απών και ο τρίτος στόπερ, δηλαδή, ο Μπεναλουάν δεν μπήκε ποτέ στο κλίμα του αγώνα, έστω κι αν αγωνίστηκε λιγότερα από δέκα λεπτά. Η γραμμή άμυνας του Αρη ξεκινούσε, επί της ουσίας, μπροστά από τον Μπουσέ. Μοιραία, ο γάλλος κίπερ δεχόταν έντονη πίεση, όπως και σύσσωμη η αμυντική γραμμή και οι «κιτρινόμαυροι» το πλήρωσαν με την ισοπαλία.

Ο Αρης, παρά την ικανότητα των μέσων του, δεν μπόρεσε ούτε στιγμή στο δεύτερο ημίχρονο να κρατήσει μπάλα. Το βασικότερο, όμως, ήταν πως δεν είχε διάθεση να πρεσάρει, να κλέψει μπάλες ακόμη και να βάλει περισσότερο σκοπιμότητα στο παιχνίδι του. Ο ΠΑΟΚ λειτούργησε καλύτερα, πίεσε και πήρε σημαντικό βαθμό, ο οποίος έμοιαζε -περίπου- αδύνατος μετά το γκολ του Μάνου.

Ο Μαντσίνι ζήτησε αλλαγή, καθώς έτρεξε πολύ, και τον κατέβαλε η κούραση. Ο Μάντζιος τον άκουσε και τον αντικατέστησε. Ο Μπερτόγλιο, επίσης, είναι παίκτης, ο οποίος θέλει ειδική διαχείριση κι αυτό το ξέρουν οι «κιτρινόμαυροι», άρα αποχώρησε με τη σειρά του, όπως συμβαίνει και στα περισσότερα φετινά παιχνίδια. Ο Σάσα από την άλλη είναι ο παίκτης, που μπορεί να κουβαλήσει μπάλα, αν και είναι ανασταλτικός, ωστόσο ο Μάντζιος θεώρησε ότι ο Αρης θα αντέξει για λίγα λεπτά, χωρίς την παρουσία του Βραζιλιάνου.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.