Άρης-ΠΑΟΚ: Η προϊστορία της αλλαγής προπονητή... δείχνει αποτέλεσμα!

Metrosport Team03 Σεπτεμβρίου 2022

Με αφορμή την απομάκρυνση του Χερμάν Μπούργος από την τεχνική ηγεσία του Άρη, είναι... αναγκαία μια αναδρομή στο παρελθόν για να σταθούμε στα πέντε παιχνίδια που υπήρξε αλλαγή προπονητή σε έναν από τους δύο αντιπάλους πριν την έναρξη τους και πως αυτά κατέληξαν.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Ουσιαστικά αυτό που είναι το αντικείμενο του... σχολιασμού είναι το “ντεμπούτο” του νέου προπονητή να έχει γίνει σε ντέρμπι πόλης ή αν μιλάμε για υπηρεσιακό, όπως τώρα θα είναι στον πάγκο των γηπεδούχων ο Απόστολης Τερζής, να είναι το πρώτο παιχνίδι που έχει αναλάβει για να κοουτσάρει την ομάδα. Να τονίσουμε ότι αναφερόμαστε σε παιχνίδια που έχουν γίνει από την σεζόν 1979-1980 και μετά η οποία είναι και η πρώτη χρονιά που η Α’ Εθνική στην χώρα μας έγινε επαγγελματική κατηγορία.

Άρης-ΠΑΟΚ 2-0 15/2/1999 - Άρι Χάαν (ΠΑΟΚ)

Ξεκινώντας το ποδοσφαιρικό αυτό ταξίδι πηγαίνοντας περίπου 23 χρόνια πίσω και τον Φεβρουάριο του 1999. Εκεί όπου ο Ολλανδός Άρι Χάαν, γνώριμος στους κύκλους του ΠΑΟΚ επιστρέφει στον πάγκο της ομάδας για να πάρει την θέση του Άγγελου Αναστασιάδη. Ο 51χρονος τότε Χάαν θα διένυε την δεύτερη του θητεία στους “ασπρόμαυρους” μετά την σεζόν 1994-1995. Χρονιά στην οποία είχε αποχωρήσει έπειτα από παιχνίδι κόντρα στους “κίτρινους” το οποίο είχε κερδίσει με 1-0.

Η αλλαγή αυτή ωστόσο δεν οδηγεί τον δικέφαλο στην νίκη, αλλά ο Άρης με προπονητή τον Γιώργο Παράσχο είναι αυτός που παίρνει τους τρείς βαθμούς, καθώς κερδίζει με 2-0 με τα γκολ των Γ.Σ Γεωργιάδη με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 22’ αλλά και Ναγκόλι στο 56’.

Στο αγωνιστικό κομμάτι όσοι βρέθηκαν στο Κλεάνθης Βικελίδης παρακολούθησαν ένα κακό ποιοτικά παιχνίδι το οποίο σημαδεύτηκε από την άσχημη εικόνα του αγωνιστικού χώρου που δεν επέτρεψε στις δύο ομάδες να παίξουν όπως ήθελαν. Σε πρώτο πλάνο μπήκαν οι δυνατές μονομαχίες, χαρακτηριστικό ότι μοιράστηκαν 10 κίτρινες και 2 κόκκινες κάρτες συνολικά στους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων.

Σε ένα τέτοιο παιχνίδι λοιπόν ο Άρης προηγείται εκμεταλλευόμενος ένα λάθος του τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ με την μπάλα να γυρνάει πίσω στον Νίκο Αργυρίου, να αναπηδά πριν κάνει κοντρόλ και ο Νίκος Κυζερίδης που βρέθηκε κοντά και εκμεταλλεύτηκε την... σύγχυση να κερδίζει το πέναλτι από τον Βαγγέλη Νάστο. Ο Γ.Σ. Γεωργιάδης που ανέλαβε την εκτέλεση “έγραψε” το 1-0 για τους “κίτρινους”.

Σε μια υποδειγματική αντεπίθεση στο δεύτερο μέρος και ενώ οι φιλοξενούμενοι έχουν ανεβάσει τις γραμμές τους ο Αφρικανός χαφ του Άρη Κένεντι Ναγκόλι γίνεται ο τελευταίος αποδέκτης της μπάλας και κλειδώνει ουσιαστικά την νίκη για τους γηπεδούχους σκοράροντας για το 2-0 στο 56’. Αξίζει να αναφερθεί ότι το τελευταίο παιχνίδι του Χάαν ήταν το Άρης-ΠΑΟΚ της επόμενης σεζόν με τελικό σκορ 0-0.

ΑΡΗΣ: Δέλλιος, Γεωργιάδης, Μάντζιος, Μητσόπουλος, Κατσιαρός, Ναγκόλι, Κούτσης (79' Βακιρτζής), Κολτσίδας, Αντριόλι, Λιολίδης, (46' Σιγκιουργκέισον, 73' Δαλκίδης), Κυζερίδης.

ΠΑΟΚ: Αργυρίου, Κατσιαμπής, Νάγκμπε, Ολιβάρες, Καπετανόπουλος, Φρατζέσκος, Ζαφειρίου, Κρισμάρεβιτς, Τουρσουνίδης (76' Μπάντοβιτς), Νάστος (61' Κυριακίδης), Βρύζας (78' Καφές).

Άρης-ΠΑΟΚ 0-0 21/10/2006 - Μόμτσιλο Βούκοτιτς (ΠΑΟΚ)

Προχωρώντας μερικά χρόνια φτάνουμε στο 2006 εκεί όπου και πάλι ο “δικέφαλος του βορρά” οδηγείται σε αλλαγή προπονητή ακριβώς πριν από ένα ντέρμπι πόλης. Ο Σέρβος Βούκοτιτς έχοντας ήδη θητεία στον Πανιώνιο στις αρχές του 1990, έρχεται εκ νέου στην Ελλάδα για να προπονήσει τον ΠΑΟΚ αυτή την φορά. Αντικαθιστώντας τον Ίλιε Ντουμιτρέσκου ο οποίος πλήρωσε το κακό ξεκίνημα της ομάδας εκείνη την σεζόν με αποτέλεσμα να απολυθεί αρκετά νωρίς στο πρωτάθλημα.

Αντίπαλο ο Βούκοτιτς θα βρει τον Γκιγιέρμο Όγιος, Αργεντίνος προπονητής ο οποίος εκείνη την περίοδο είχε αναλάβει την πρώτη του ομάδα στην χώρα μας. Θα ακολουθούσαν αρκετές ακόμη αναμέσα τους και ο Ηρακλής.

Στα 90 λεπτά που παίχτηκαν εκείνο το βράδυ της 21ης Οκτώβρη στο Κλεάνθης Βικελίδης το θέαμα ήταν αρκετά φτωχό με λίγες καλές στιγμές μπροστά στις δύο εστίες και τις δυνατές μονομαχίες να έχουν την τιμητική τους.

Οι γηπεδούχοι ήταν κυρίαρχοι στο κράτημα της μπάλας χωρίς όμως αξιοσημείωτες μεγάλες φάσεις και οι φιλοξενούμενοι αρκέστηκαν σε έναν πιο παθητικό ρόλο, όντας όμως παράλληλα πιο απειλητικοί.

Αρης (Γκιγιέρμο Όγιος): Χαλκιάς, Τούτα, Εσκουδέρο (74' Νασιμέντο), Κουλουχέρης (69' Γόγολος), Παπαδόπουλος, Γκαρσία, Κόστα, Νεμπεγλέρας, Κόκε, Ρέγες (66' Μαραγκός), Χαβίτο.

ΠΑΟΚ: (Μομτσίλο Βούκοτιτς): Φερνάντεζ, Αραμπατζής, Κωνσταντινίδης, Μέγκαχεντ (74' Μελίσσης), Μπαρκαουάν, Ζαγοράκης, Ηλιάδης, Μπαλάφας, Μίετσελ (65' Χαραλάμπους), Γιασεμάκης, Χαραλαμπίδης (80' Γκονζάλες).

Άρης-ΠΑΟΚ 0-0 25/1/2009 - Μαζίνιο (Άρης)

Μετά τις δύο αναμετρήσεις όπου υπήρξε αλλαγή προπονητή στον πάγκο του ΠΑΟΚ, φτάνουμε στην πρώτη φορά που στα μεταξύ του παιχνίδια έχουμε πριν την έναρξη τους αλλαγή προπονητή στον πάγκο του Άρη. Το... μοντέλο των “κίτρινων” εκείνες τις χρονιές είχε πολλούς Ισπανούς και Λατίνους στο πλάνο ως ποδοσφαιριστές και κάπως έτσι γινόταν και οι επιλογές προπονητών.

Ο Βραζιλιάνος Μαζίνιο λοιπόν, άπειρος τότε στα 43 του χρόνια έρχεται να αντικαταστήσει τον Κίκε Ερνάντεθ, ο οποίος πληρώνει την πολύ κακή εικόνα του Άρη εκείνη την περίοδο και απολύεται ακριβώς πριν από εκείνο το ντέρμπι πόλης. Χαρακτηριστικό ότι οι γηπεδούχοι είχαν μόλις 3 νίκες στις 10 προηγούμενες αναμετρήσεις με τον Ισπανό στον πάγκο. Από την άλλη μεριά και στον πάγκο των φιλοξενουμένων κάθεται ο “λατρεμένος” για τους οπαδούς των “ασπρόμαυρων” Φερνάντο Σάντος.

Όπως και τα προηγούμενα έτσι και αυτό το ντέρμπι σημαδεύτηκε από τις πολλές και σκληρές μονομαχίες μεταξύ των 22 ποδοσφαιριστών, αλλά και τις ρίψεις αντικειμένων, συχνά-πυκνά από την κερκίδα. Ένα τέτοιο γεγονός ήταν που έφερε και την αποβολή του Σέρτζιο Κονσεϊσάο νωρίς στην αναμέτρηση με τον Πορτογάλο να επιστρέφει ένα αντικείμενο που δέχθηκε και να αντικρύζει αμέσως την κόκκινη κάρτα από τον διαιτητή της αναμέτρησης Δημήτρη Κύρκο.

Ένα πρώτο ημίχρονο που λίγο αργότερα και πιο συγκεκριμένα στο 44’ διακόπηκε για περίπου 15’ λεπτά μετά από νέες ρίψεις αντικειμένων και ολοκληρώθηκε... μετά βίας.

Στο δεύτερο μέρος τα πράγματα ηρέμησαν κάπως με τον Άρη έχοντας και το αριθμητικό πλεονέκτημα να προσπαθεί να επιτεθεί αλλά τους φιλοξενούμενους να παίρνουν τελικά τον βαθμό της ισοπαλίας.

Αξίζει δε να αναφερθεί ότι λίγες μέρες μετά ακολούθησε και ο επαναληπτικός για τον θεσμό του κυπέλλου στο Κλεάνθης Βικελίδης εκεί όπου οι φιλοξενούμενοι πέρασαν στα προημιτελικά έπειτα από μια... μαραθώνια διαδικασία πέναλτι στην οποία επιβλήθηκαν με 8-9.

ΑΡΗΣ (Μαζίνιο): Σηφάκης, Νέτο, Βιτόλο, Ρομπέρζ, Νάτσο Γκαρσία (46 Μπατιόν), Γιάχιτς, Τιάγκο (46 Λαμπιράκος) Ζεντίλ, Ρεγκέιρο (88 Παπάζογλου), Καράμπελας, Κόκε, Χαβίτο

ΠΑΟΚ (Φερνάντο Σάντος): Χαλκιάς, Μάρκος Αντόνιο, Γκαρσία, Κονσεϊσάο, Μουσλίμοβιτς, Μαλεζάς, Λίνο,

Βιεϊρίνια (36 Ιβιτς), Βερόν (89 Μπαλάφας), Σορλέν, Σνάουτσνερ

Άρης-ΠΑΟΚ 2-2 3/2/2013 - Γιάννης Μιχαλήτσος (Άρης)

Οι γηπεδούχοι συνεχίζοντας στο... μοντέλο Ισπανών-Λατίνων έχουν επενδύσει σε μια ακόμη τέτοια περίπτωση του Λούκας Αλκαράθ. Τα πράγματα όμως δεν πηγαίνουν όπως θέλουν καθώς ο Ισπανός μένει για μόλις ενάμιση μήνα στον πάγκο των “κίτρινων” και με απολογισμό 2 νίκες σε 8 παιχνίδια αποχαιρετά την Θεσσαλονίκη. Την θέση του παίρνει ο Γιάννης Μιχαλήτσος ο οποίος κάθεται για 6η και τελευταία ως και σήμερα φορά στον πάγκο του Άρη για να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ.

Οι φιλοξενούμενοι που έρχονται με τον Γιώργο Δώνη ως προπονητή της ομάδας και σε σαφώς καλύτερη κατάσταση από τους γηπεδούχους, τα βρίσκουν όμως... σκούρα καθώς σε ένα ματς με εκρηκτικό ξεκίνημα και γκολάρες εκατέρωθεν μένουν ισόπαλοι με σκορ 2-2.

Στο 2’ μόλις ο Αθανασιάδης με προβολή έκανε το 0-1 για τον ΠΑΟΚ ενώ τρία λεπτά αργότερα ο Νταβίντ Αγκάνθο αφού έγινε αποδέκτης μιας μεγάλης μπαλιάς, έκανε κοντρόλ και με ωραίο γυριστό σουτ από πλάγια ισοφάρισε σε 1-1. Ο Αμπντούλ Καμαρά όμως είχε την απάντηση στην εντυπωσιακή βολίδα του Ισπανού φορ του Άρη και έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στους φιλοξενούμενους με εκπληκτικό γυριστό σουτ, νικώντας τον Βελλίδη.

Το δεύτερο μέρος κύλησε πιο ήρεμα με τους γηπεδούχους να πιέζουν και να βρίσκουν τελικά την ισοφάριση σε μια φάση που ο Αγκάνθο κέρδισε το πέναλτι και την αποβολή από τον τότε άπειρο αμυντικό των φιλοξενούμενων, Δημήτρη Κωνσταντινίδη. Ευστοχώντας πέτυχε το δεύτερο προσωπικό του τέρμα στην αναμέτρηση και... υπέγραψε το τελικό 2-2.

ΑΡΗΣ (Μιχαλήτσος): Βελλίδης, Καζναφέρης, Πουλίδο, Γιαννίτσης (46' Παπαζαχαρίας), Ζαραδούκας, Κοέλιο, Κοτσαρίδης (74' Καραγιάννης), Γιαννιώτας (46' Τριανταφυλλάκος), Τάτος, Διαμαντάκος, Αγκάνθο

ΠΑΟΚ (Δώνης): Ιτάνζ, Κωνσταντινίδης, Κατσουράνης, Σίλντενφελντ, Λίνο, Κάτσε, Λάζαρ, Φωτάκης (90'+2 Κατσικάς), Καμαρά (82' Ολίσε), Σαλπιγγίδης (73' Αποστολόπουλος), Αθανασιάδης

Άρης-ΠΑΟΚ 0-0 20/2/2022 - Αποστόλης Τερζής (Άρης)

Στο τελευταίο και πιο πρόσφατο ντέρμπι πόλης που είχαμε την ίδια συνθήκη με τα προηγούμενα τέσσερα ήταν το περσινό στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Μετά την ήττα στην έδρα του ΠΑΣ Γιάννενα ο Θεόδωρος Καρυπίδης αποφασίζει να απομακρύνει από την τεχνική ηγεσία των “κιτρίνων” τον Άκη Μάντζιο. Για ένα λοιπόν παιχνίδι και πριν αναλάβει την ομάδα ο μέχρι πρότινος τεχνικός του Άρη, Χερμάν Μπούργος ο Αποστόλης Τερζής καλείται να καθίσει στον πάγκο για να αγωνιστεί η ομάδα στο ντέρμπι με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ.

Αυτή θα ήταν η πέμπτη φορά που ο Έλληνας τεχνικός θα καθόταν στον πάγκο του Άρη σε μια μεταβατική για τον σύλλογο περίοδο, έως ότου δηλαδή βρεθεί ο νέος προπονητής της ομάδας. Απέναντι του θα έβρισκε τον Ραζβάν Λουτσέσκου.

Ίσως στο παιχνίδι με τις πιο λίγες φάσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα οι δύο ομάδες έμειναν ισόπαλες χωρίς γκολ, με ελάχιστες φάσεις μπροστά από τις δύο εστίες, αποτέλεσμα που έδειξε εν τέλει να βολεύει και τους δύο καθώς κανείς δεν ρίσκαρε υπερβολικά για την νίκη.

Άρης (Τερζής): Κουέστα, Σάκιτς, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Γκάνεα, Σάσα, Ματίγια, Μαντσίνι (85' Μάνος), Γκαρσία (63' Ιτούρμπε), Εντιαγέ (63' Μπερτόλιο), Καμαρά.

ΠΑΟΚ (Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Σάστρε, Ίνγκασον, Μιχαηλίδης, Βιεϊρίνια (76' Σίντκλεϊ), Τσιγγάρας (81' Κούρτιτς), Σοάρες (65' Αουγκούστο), Α. Ζίβκοβιτς, Ζαμπά (66' Ελ Καντουρί), Μπίσεσβαρ, Άκπομ (75' Τσόλακ).

Δείτε τα στιγμιότυπα της αναμέτρησης 

Αυτή την Κυριακή λοιπόν θα καταγραφεί το έκτο Άρης-ΠΑΟΚ με αλλαγή προπονητή και δεύτερο του Απόστολου Τερζή, πριν αναλάβει νέος προπονητής στους γηπεδούχους, με την παράδοση μετά από τέτοιες αλλαγές να.... φωνάζει για ισοπαλία.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.