Άρης - ΠΑΟΚ: Έκαναν πολλές αλλαγές και βρίσκονται σε αναζήτηση

Παναγιώτα Χαλκιά04 Σεπτεμβρίου 2022

Η κλήρωση έστρεψε νωρίς τα βλέμματα στη Θεσσαλονίκη. Άρης και ΠΑΟΚ θα βρεθούν στη σέντρα του «Κλεάνθης Βικελίδης» για την 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League 1.

Οι δυο ομάδες έκαναν πολλές αλλαγές το καλοκαίρι. Έφυγαν βασικά γρανάζια και ήρθαν νέοι παίκτες που χρειάζονται χρόνο και υπομονή για να δείξουν πράγματα. Κανείς από τους δύο αντιπάλους δε δείχνει να έχει βρει τα πατήματα του στο χορτάρι και το ντέρμπι μοιάζει αμφίρροπο.

Μεσοαμυντικά χωλαίνει – Η επίθεση πετάει

Οι γηπεδούχοι πρόσφατα προχώρησαν σε αλλαγή προπονητή. Μετά την ανώμαλη προσγείωση στο Αγρίνιο, ο Θόδωρος Καρυπίδης αποφάσισε να απομακρύνει τον Χερμάν Μπούργος και να αναζητήσει ένα νέο μαέστρο. Στην άκρη του πάγκου θα βρεθεί ο Τόλης Τερζής, που αποτελεί στρατιώτη της ομάδας και γνωρίζει καλά τη σημασία αυτού του παιχνιδιού και τον τρόπο να προετοιμάσει τους παίκτες του.

Ο Άρης μοιάζει κομμένος στα δύο. Μέχρι στιγμής οι επιλογές που έγιναν στον άξονα δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα και σίγουρα, σε σύγκριση με τα παλιά θα έλεγες ότι είναι μια ταχύτητα κάτω.

Μεσοαμυντικά παρουσιάζει αδυναμίες, οι οποίες έγιναν εμφανείς από τα παιχνίδια με την Γκόμελ και δεν έχουν λυθεί ακόμη. Στο ματς με τον Παναιτωλικό το πρόβλημα έγινε πιο έντονο καθώς οι Αγρινιώτες έπαιρναν την μπάλα, έφταναν με ευκολία στην αντίπαλη περιοχή, κυρίως από τα πλάγια, και έβρισκαν μια άμυνα σε τρικυμία.

Δεν είναι τυχαίο ότι η «κιτρινόμαυρη» εστία δεν έχει παραβιασθεί μόλις μια φορά (Λεβαδειακός) στα έξι πρώτα επίσημα παιχνίδια. Δίνει χώρο στον αντίπαλο, αργεί να επιστρέψει και δημιουργούνται επικίνδυνες καταστάσεις μπροστά από την εστία του Κουέστα.

Στους δυο πρώτους αγώνες για το πρωτάθλημα, ο Άρης έχει δεχθεί 21 τελικές. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Παναιτωλικός έκανε τις εννέα εξ αυτών αλλά κατάφερε να σημειώσει τρία τέρματα και θα μπορούσε και περισσότερα. Στην πρεμιέρα, ο Λεβαδειακός θα μπορούσε να έχει σκοράρει αλλά ο Κουέστα ήταν εκεί όσες φορές και να χρειάστηκε.

Μεσοεπιθετικά βγάζει φωτιές. Διαθέτει παίκτες με ποιότητα και ταλέντο. Γκρέι, Μαντσίνι και Πάλμα έχουν ξεχωρίσει μέχρι στιγμής και ηγούνται όλων των κατηγοριών που αφορά την επίθεση. Ο Αργεντινός έχει πετύχει δύο γκολ σε οχτώ τελικές προσπάθειες ενώ ο Τζαμαϊκανός δεν έχει κάνει σεφτέ στο πρωτάθλημα αλλά μετρά πέντε τελικές και μια ασίστ. Ο Πάλμα είναι ιδιαίτερα κινητικός και έχει δημιουργήσει ήδη ένα γκολ και έχει δύο τελικές.

Συνολικά ο Άρης έχει πετύχει τέσσερα τέρματα σε 25 προσπάθειες, δηλαδή χρειάζεται 6.5 τελικές για να παραβιάσει την αντίπαλη εστία.

Μια λαχτάρα στην προσφέρει

Τέσσερα παιχνίδια έχει δώσει μέχρι στιγμής ο ΠΑΟΚ, δυο για τα πρωτάθλημα και δύο ευρωπαϊκά. Κοινός παρονομαστής είναι ότι ο δείκτης του σκορ δεν ξεπέρασε το δύο. Ο Δικέφαλος στέλνει την μπάλα στα δίχτυα μια φορά και όσο πλησιάζει το 90' το χτυποκάρδι γίνεται πιο έντονο.

Δίνει χώρο στον αντίπαλο, κάποιοι παίκτες είναι επιρρεπείς στο λάθος και το 1-0 είναι εύθραυστο. Σε κανένα από τα δυο παιχνίδια στη Super League δεν τον πλήρωσε αλλά ο Ατρόμητος βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα και θα μπορούσε να του κάνει τη ζημιά. Ωστόσο, έχει βελτιωθεί αμυντικά σε σύγκριση με τα παιχνίδια με τη Λέφσκι Σόφιας. Δε δέχεται εύκολα φάσεις στην πλάτη της άμυνάς του και αυτό δείχνει ότι έχει δουλευτεί.

Επιθετικά η ανάγκη για την απόκτηση ενός παίκτη που θα προσφέρει ασίστ και γκολ είναι εμφανής. Στα δυο πρώτα παιχνίδια έχει δημιουργήσει 26 τελικές προσπάθειες και μόνο οι τρεις είχαν αποτέλεσμα. Χρειάζεται 8.7 τελικές για να σκοράρει.

Ο Κάλεντ Νάρεϊ ξεχωρίζει. Η εικόνα του όσο περνά ο καιρός γίνεται ολοένα και καλύτερη. Ήδη, τις δύο πρώτες αγωνιστικές είναι ο καλύτερος παίκτης καθώς σημείωσε το γκολ - νίκης κόντρα στον Ατρόμητο και την πάσα στον Μπράντον με τον Παναιτωλικό. Ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς προσθέτει ποικιλία στον τρόπο ανάπτυξης και σε συνδυασμό με το Νάρεϊ αναμένεται να δημιουργήσουν πονοκεφάλους σε αντίπαλους προπονητές.

Έχει Νάρεϊ

Ο ΠΑΟΚ επιχείρησε να κάνει μια ριζική αλλαγή και εμπλούτισε το ρόστερ της νέας χρονιάς με παίκτες που είναι μικροί σε ηλικία, έχουν ικανότητες και ταλέντο. Το νέο σύνολο χρειάζεται χρόνο και υπομονή για να δέσει και να αναπτύξει τις δυνατότητες του στο χορτάρι.

Ο Ντομινίκ Κοτάρσκι είναι ο εκλεκτός για τη θέση κάτω από τα δοκάρια. Ένας Κροάτης τερματοφύλακας με πλούσιο ταλέντο και λάθη που του τα επιτρέπει το νεαρό της ηλικίας του. Στα δυο πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος είναι σταθερός. Όταν χρειάζεται επεμβαίνει αποτελεσματικά. Δεν έχει δεχθεί ακόμη ιδιαίτερη πίεση.

Ικανοποιητικά τα πρώτα δείγματα για τον Τιάγκο Ντάντας που δείχνει να αρέσκεται στο κάθετο ποδόσφαιρο και προωθεί συνεχώς την μπάλα μπροστά. Ο Μπράντον Τόμας παλεύει με τους αντίπαλους αμυντικούς, δημιουργεί και σκοράρει. Στο ματς με τον Ατρόμητο έχασε δυο καλές ευκαιρίες. Εκείνος που ξεχωρίζει είναι ο Κάλεντ Νάρεϊ. Από τους κορυφαίους παίκτες τις πρώτες δυο αγωνιστικές. Είναι ιδιαίτερα κινητικός, δημιουργεί, σκοράρει και έχει πολλά τρεξίματα μπρος και πίσω. Έλειπε από τον ΠΑΟΚ ένας τέτοιος παίκτης.

Βρήκε επιθετικό

Αρκετές αλλαγές στο «κιτρινόμαυρο» δυναμικό έγιναν το καλοκαίρι. Οι επιλογές, όπως και στον ΠΑΟΚ, χρειάζονται χρόνο και υπομονή για να δείξουν την αξία τους στο χορτάρι. Μέχρι στιγμής, ο Αντρέ Γκρέι ξεχωρίζει. Είναι ένα κανονικό φορ. Ο επιθετικός που έλειπε από τον Άρη αυτά τα χρόνοα. Αν θα λύσει το πρόβλημα με το εύκολο γκολ θα φανεί στην πορεία αλλά προς το παρόν τα δείγματα είναι ενθαρρυντικά.

Ο Ζερβίνιο επέστρεψε στους αγωνιστικούς χώρους μετά από 10 μήνες στο ματς της πρεμιέρας με τον Λεβαδειακό. Θα μπορούσε να συνδυάσει το ντεμπούτο του με γκολ αλλά έχασε την ευκαιρία στο τέλος του αγώνα. Ο Οντουμπάγιο προετοιμάζεται για την επιστροφή μετά τον τραυματισμό του ενώ ο Πρίσμαν ακόμη, δεν θυμίζει το μπακ που βλέπαμε την περασμένη σεζόν. Νταμπό και Ντιόπ δείχνουν ότι μπορούν να προσφέρουν.

Ο Μανού Γκαρθία μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάλογα με τη θέση του, όμως. Στην πρεμιέρα ήταν αυτός που έλυσε το πρόβλημα σύνδεσης στη γραμμή άμυνας με την αντίστοιχη της επίθεσης. Η παρουσία του ήταν αρκετά καλή και έδωσε λύσεις και στην ανάπτυξη. Στο δεύτερο παιχνίδι ήταν φανερά εγκλωβισμένος. Φαινόταν έξω από τα νερά του στη θέση που χρησιμοποιήθηκε.

Απομένουν λίγες ώρες για το παιχνίδι και οι επιλογές των δυο προπονητών θα κρίνουν την έκβαση του. Ο Λουτσέσκου γνωρίζει καλά ότι τα νέα παιδιά χρειάζονται χρόνο και θα στηριχθεί και σε παίκτες που εμπιστεύεται. Εξάλλου, η είσοδος του Βιεϊρίνια στο προηγούμενο ματς του έδωσε άλλο αέρα στα φτερά. Ο Τόλης Τερζής καλείται να διαχειριστεί ένα ποιοτικό ρόστερ και να επιλέξει τους πιο έτοιμους για αυτή τη μάχη.

Ραντεβού στο χορτάρι του Χαριλάου…

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.