Άρης: Όλα είναι εις βάρος του

Metrosport Team21 Μαρτίου 2023

Ρεπορτάζ: Γ.Στράντζαλης – Β.Βλαχόπουλος: Μάλλον θα ξεπεράσει τα όρια της αφέλειας αν κανείς πιστέψει ότι είναι συμπτωματικό το γεγονός ότι όλες οι ερμηνείες κανονισμών ήταν κατά του Αρη σε όλα τα μεγάλα φετινά παιχνίδια με τελευταίο το προχθεσινό με τον ΠΑΟΚ στο «Κλεάνθης Βικελίδης».

Ο Αρης οφείλει να προχωρήσει σε ενδοσκόπηση για να εντοπίσει τους λόγους της αναποτελεσματικότητάς του στα μεγάλα παιχνίδια, ειδικά από τη στιγμή που έχει μπροστά του ακόμη οκτώ. Στην προηγούμενη διετία ήταν από τις πιο παραγωγικές ομάδες, φέτος περιορίστηκε στους τέσσερις βαθμούς σε σύνολο εννιά! Οι χαμηλές αγωνιστικές επιδόσεις ή η έλλειψη σταθερότητας – και προχθές με τον ΠΑΟΚ… άλλη ομάδα εμφανίστηκε στο γήπεδο στο πρώτο ημίχρονο κι άλλη στο δεύτερο – εντάσσονται στα ευνόητα συμπεράσματα τα οποία όμως απαιτούν και ερμηνεία.

 Ξέχωρα όμως από το αγωνιστικό υπάρχει και το διαιτητικό κομμάτι όπου εκεί δεν χρειάζεται ιδιαίτερα έρευνα για να εντοπίσει κανείς τις αιτίες. Εκεί τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, όλα πηγάζουν από το σύστημα… διακυβέρνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου, τους «αμαρτωλούς» θεσμούς και την πρόθεση της ΚΕΔ να τα έχει καλά με τους τέσσερις.

Αυτό που συμβαίνει φέτος με τον Αρη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί συμπτωματικό γιατί δεν γίνεται όλες οι ερμηνείες κανονισμών ή οι τρόποι εξέτασης των φάσεων να είναι μόνο υπέρ των αντιπάλων του. Τελευταίο παράδειγμα, η φάση του κερδισμένου πέναλτι του ΠΑΟΚ. Χθες μιλώντας στο Metropolis 95.5 ο καθηγητής διαιτητής, Ηρακλής Τσίκινης, διαπίστωσε δύο λάθη.

 Καταρχήν εκτίμησε ότι δεν υπήρξε επαφή του Μπράμπετς με τον Σβαμπ και δεύτερον ότι… «βάσει πρωτοκόλλου το VAR δεν μπορεί να παρέμβει στη φάση διότι δεν υπάρχει ξεκάθαρα επαφή μεταξύ των δύο πλευρών. Το κάνει και ουσιαστικά παρασέρνει τον διαιτητή», είπε ο κ. Τσίκινης. Ηταν το κομβικό σημείο του αγώνα, εκεί άλλαξε το ψυχολογικό status του αγώνα. Δεν ήταν όμως η μοναδική φορά που κρίσιμες αποφάσεις ήταν κατά του Αρη. Για την ακρίβεια…

ΠΑΟΚ-Αρης 1-0: Ο Κουλιεράκης υποπίπτει σε επιθετικό φάουλ καθώς στηρίζεται στους ώμους του Πίρσμαν και σκοράρει το μοναδικό γκολ του ντέρμπι αλλά διαιτητής και VAR εκτιμούν ότι το τέρμα ήταν κανονικό.

ΑΕΚ-Αρης 3-0: Με το σκορ στο 1-0 ο Γιώργος Αθανασιάδης ρίχνει γονατιά στο πρόσωπο του Φαμπιάνο. Η φάση ελέγχεται από το VAR και ερμηνεύεται ότι ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ λειτούργησε βάσει κανονισμών και δεν δίνεται πέναλτι υπέρ του Αρη.

Αρης-Παναθηναϊκός 1-2: Με το σκορ στο 1-1, εκτελείται φάουλ για τον Αρη από πλεονεκτική θέση και ο Παλάσιος χρησιμοποιεί το χέρι του για να ανακόψει τη φόρα της μπάλας. Στην εξέλιξη της φάσης οι «πράσινοι» σκοράρουν μετά από εκτέλεση κόρνερ. Στο VAR έπεσε το απόλυτο σκοτάδι.

Ολυμπιακός-Αρης 1-0 (Κύπελλο): Στο 16ο λεπτό ο Αρης σκοράρει με τον Ιτούρμπε αλλά ο διαιτητής ακυρώνει το γκολ εκτιμώντας ότι ο Καμαρά παρεμπόδισε τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού. Δεν υπήρξε καμία παράβαση.

Πρόκειται για φάσεις οι οποίες έκριναν αγώνες και δεν κατατάσσονται στη φιλοσοφία διαχείρισης αγώνα που μπορεί να έχει ένας διαιτητής. Τα λεγόμενα «μικρά» σφυρίγματα τα οποία κρίνουν τον ρυθμό ενός παιχνιδιού και τις κινήσεις μιας ομάδας στο γήπεδο. Δεν μπορεί να είναι συμπτωματικό το γεγονός ότι όλες οι «ερμηνείες» ήταν υπέρ των άλλων και κατά του Αρη. Για παράδειγμα, δεν μπαίνουν στη σχετική λίστα τα δύο γκολ που είχε σημειώσει ο Αρης με τον Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκη», στον αγώνα Πρωταθλήματος, γιατί οι σκόρερ ήταν εκτεθειμένοι, Ούτε ασφαλώς το προχθεσινό του Αμπουμπακάρ Καμαρά ο οποίος επίσης ήταν «μπροστά» από τους αμυντικούς του ΠΑΟΚ. Πρόκειται για φάσεις οι οποίες ερμηνεύτηκαν από τους διαιτητές και δεν υπήρξαν παρεμβάσεις του VAR.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.