Άρης: Οι πέντε σωματοφύλακες του Ενινγκ

Metrosport Team25 Δεκεμβρίου 2019

Ο Αρης ξεκίνησε το φετινό Πρωτάθλημα με προσδοκίες και πρωταρχικό στόχο να κερδίσει ξανά ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Μετά από 16 αγωνιστικές η ομάδα είναι μέσα στον στόχο της, με τις ισορροπίες ωστόσο στον πίνακα της βαθμολογίας να είναι λεπτές και οι αποστάσεις, τόσο των ομάδων που βρίσκονται πίσω όσο όμως και των ομάδων που βρίσκονται πιο πάνω, να διατηρούνται πολύ κοντινές.

Η μάχη του Πρωταθλήματος δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Εντός έδρας ισοπαλία με τον ΟΦΗ και εκτός έδρας ήττα από τον νεοφώτιστο Βόλο, δύο αποτελέσματα που οδήγησαν σε ρήξη με τον τότε προπονητή, Σάββα Παντελίδη και λίγο μετά με τον πρώην τεχνικό διευθυντή, Ντίνο Διαμαντόπουλο.

Δύο πρόσωπα που αντικαταστάθηκαν σχετικά άμεσα, με τον Μίχαελ Ένινγκ και τον Άγγελο Χαριστέα να αναλαμβάνουν τα ηνία της ομάδας με σκοπό να κάνουν το αυτονόητο, να επαναφέρουν στον Αρη την…κανονικότητα, κουβαλώντας βέβαια ορισμένα «βαρίδια» που άφησαν οι προκάτοχοί τους.

Ο γερμανός τεχνικός σε διάστημα δύο μηνών έχει διαχειριστεί το ρόστερ σύμφωνα με τις δυνατότητές του και παρουσιάζει ένα σύνολο το οποίο αρχίζει να παίζει πειθαρχημένο και επιθετικό ποδόσφαιρο

Στην πορεία του ο Αρης μετράει μόλις μία ήττα σε 10 αγώνες, εκ των οποίων οι τέσσερις στο Λεκανοπέδιο, εκεί δηλαδή όπου πέρυσι η ομάδα έφευγε με άδεια χέρια και φέτος έχει πάρει βαθμούς σε όλους. Μέχρι τώρα έχει δώσει χρόνο σε 21 ποδοσφαιριστές και γενικώς είναι ο προπονητής που δεν διστάζει να δώσει ευκαιρίες εφόσον βλέπει στις προπονήσεις προσπάθεια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Αμπού Μπα ο οποίος επί Ένινγκ βρήκε χρόνο και κατέγραψε σερί εμφανίσεις στο βασικό σχήμα. Ο Μαντσίνι επίσης αποτελεί συνήθως η πρώτη «παρέμβαση» του Γερμανού από τον πάγκο, ενώ χρόνο πήραν και δύο 19άχρονοι, ο Τσιλιγγίρης και ο Μπακούτσης.

Υπάρχει όμως και μία πεντάδα ποδοσφαιριστών που αποτελούν τους σωματοφύλακες του γερμανού κόουτς στην πορεία του Αρη προς την εξασφάλιση συμμετοχής στα πλέι οφ του Πρωταθλήματος.

Είναι αυτοί τους οποίους εμπιστεύεται, ακόμη και για να δώσουν λύσεις εκτός της θέσης τους, κι αυτοί που ουσιαστικά αποτελούν τα βασικά γρανάζια για την λειτουργία της μηχανής Αρης. Ιδού, ποιοι είναι οι σωματοφύλακες του Ένινγκ και γιατί δικαιούνται το παραπάνω χειροκρότημα:

Μπρούνο Γκάμα

Το 2019 δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα τυχερό για τον Γκάμα, από την άποψη ότι στο πρώτο ματς του νέου έτους (εντός έδρας με τη Λαμία) είχε υποστεί ρήξη χιαστού και έμεινε εκτός δράσεις για περισσότερο από έξι μήνες. Φέτος επέστρεψε και το 2020, εάν συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς, θα είναι η χρονιά του. Ο Πορτογάλος είναι ο εγκέφαλος του Αρη στην επιθετική γραμμή, αυτός με τη μεγαλύτερη επίδραση (μαζί με τον “Φέτφα”) στο κομμάτι της ανάπτυξης του παιχνιδιού, είτε από τα άκρα είτε από τον άξονα. Έχει την ποιότητα και την ικανότητα να ταλαιπωρεί ανά πάσα στιγμή τους αντιπάλους του, αλλά και την εμπειρία να κουβαλήσει όποτε χρειαστεί την ομάδα στα πόδια του. Αν μη τι άλλο, η παρουσία επιθετικά κρίνεται ηγετική.

6 Γκολ

1 Ασίστ

23 Τελικές προσπάθειες

62 Λάθη

26 Κερδισμένα φάουλ

72 Πάσες

12 Κλεψίματα

1042’ Λεπτά συμμετοχής

Χαβιέρ Ματίγια

1 Γκολ

2 Ασίστ

20 Τελικές προσπάθειες

47 Λάθη

20 Κερδισμένα φάουλ

127 Πάσες

38 Κλεψίματα

1437’ Λεπτά συμμετοχής

Το καλοκαίρι του 2018 προχώρησε ο Αρης στη μεταγραφή του Ισπανού μέσου, μία κίνηση που εμπεριείχε ρίσκο δεδομένου του ότι προερχόταν από διαδοχικούς τραυματισμούς στο γόνατο. Πολύ γρήγορα όμως ο Ματίγια εξελίχθηκε σ’ έναν από τους πιο συνεπείς αλλά και βασικούς παίκτες του ρόστερ. Οι αριθμοί του σε συνδυασμό με τον σπουδαίο αγωνιστικό ρόλο του στον άξονα της μεσαίας γραμμής αν μη τι άλλο αναδεικνύουν τη χρησιμότητά του. Είναι ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες σωστές μεταβιβάσεις, στατιστικό που τον χαρακτηρίζει ως τον “πασαδόρο” του Αρη. Ενα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο για τον Ισπανό είναι ότι η απουσία του στο πρόσφατο ματς με τον Βόλο έδωσε τέλος στο σερί των 21 συνεχόμενων 90άλεπτων.

Γιάννης Φετφατζίδης

2 Γκολ

5 Ασίστ

24 Τελικές προσπάθειες

60 Λάθη

26 Κερδισμένα φάουλ

67 Πάσες

21 Κλεψίματα

1278’ Λεπτά συμμετοχής

Ο 29χρονος επιθετικός έμεινε στο “Κλεάνθης Βικελίδης” μετά από προτροπή και πίεση του Θόδωρου Καρυπίδη, ο οποίος πλέον αισθάνεται δικαιωμένος για την επιλογή του. Είναι ο ποδοσφαιριστής με τη μεγαλύτερη επίδραση στο παιχνίδι της ομάδας και με την περισσότερη συμμετοχή στο κομμάτι της δημιουργίας. Σπεύδει… ταχέως για την πιο ολοκληρωμένη χρονιά της καριέρας του στην Super League, καθώς απέχει μόλις τέσσερις συμμετοχές στο Πρωτάθλημα για να ξεπεράσει την προηγούμενη πιο γεμάτη σεζόν, αυτή το 2010-11 με τον Ολυμπιακό. Στον Αρη έχει παίξει και στα 16 ματς και είναι ένας παίκτης στη λειτουργία της ομάδας. Ιδιοφυΐα στη σκέψη, καλός συμπαίκτης (5 ασίστ) και μαχητής. Αν είχε και πιο εύκολο γκολ, θα ήταν μακράν ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστών των τελευταίων δεκαετιών.

Λούκας Σάσα

Ο Βραζιλιάνος μέσος αποκτήθηκε από την Λουντογκόρετς με την προοπτική να αντικαταστήσει το κενό που άφηνε με τη μεταγραφή του στην Αλάνιασπορ ο Μανώλης Σιώπης. Μετά από 16 αγωνιστικές εξελίσσεται σε αποκάλυψη και σίγουρα στην πιο πετυχημένη μεταγραφή του καλοκαιριού. Δεν είναι μόνο η μαχητικότητα που βγάζει στο παιχνίδι του, “κόβοντας και ράβοντας” στη μεσαία γραμμή, είναι και το γεγονός ότι σε μία στιγμή ανάγκης – ελλείψει επιλογών- ο Ένινγκ του έδωσε ρόλο μπακ (δεξιά και αριστερά) και ανταποκρίθηκε το ίδιο άψογα. Βέβαια, στα τέσσερα ματς που έλειπε από το κέντρο φάνηκε η απουσία του από τη μεσαία γραμμή, δείγμα του πόσο πολύτιμο αμυντικό χαφ είναι για την ομάδα.

2 Γκολ

12 Τελικές προσπάθειες

31 Λάθη

26 Κερδισμένα φάουλ

53 Πάσες

43 Κλεψίματα

1348’ Λεπτά συμμετοχής

Λίντσεϊ Ροζ

Έχοντας σταθερή παρουσία στο περσινό δεύτερο μισό του Πρωταθλήματος, ο Αρης άσκησε πρέσινγκ το καλοκαίρι στη Λοριάν για να αποκτήσει τα δικαιώματά του. Η θέληση του Ρόουζ να μείνει στο “Κλεάνθης Βικελίδης” έπαιξε σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις του με τη γαλλική ομάδα. Φέτος, αν και δεν ξεκίνησε τόσο σταθερά πλέον εξελίσσεται σε μία πολύτιμη μονάδα για το κέντρο της άμυνας και ένα “πολυεργαλείο” για τον προπονητή. Στα τελευταία δύο παιχνίδια αγωνιζόμενος ως δεξί μπακ έδειξε αμυντικά και επιθετικά προτερήματα, θέτοντας ευχάριστο προβληματισμό στον Ένινγκ. Το εντυπωσιακό με τον Ρόουζ είναι ότι δεν έχει χάσει ούτε λεπτό και μαζί με τον Διούδη, είναι ο πρώτος παίκτης σε χρόνο συμμετοχής στη Super League. Kαι σκεφτείτε ότι δεύτερος είναι τερματοφύλακας.

1 Γκολ

1 Ασίστ

13 Τελικές προσπάθειες

20 Λάθη

16 Κερδισμένα φάουλ

46 Πάσες

46 Κλεψίματα

1538’ Λεπτά συμμετοχής

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.