Άρης: Οι μεταγραφές σε τέσσερα χρόνια και η απόσβεση των επιλογών

Παναγιώτα Χαλκιά01 Ιανουαρίου 2022

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου και οι άνθρωποι του Άρη έχουν εξετάσει το δυναμικό, έχουν βρει τις ελλείψεις τους και θα «χτυπήσουν» όταν βρεθεί κάτι καλό που θα δέσει στο σύνολο.

Ο Άρης αναμένεται να βγει στην αγορά για έναν επιθετικό που θα μπορεί να στείλει με συνοπτικές διαδικασίες την μπάλα στα δίχτυα. Ο Καμαρά δεν έχει ακόμη δικαιώσει τις προσδοκίες, αν και στο Ηράκλειο έδειξε να βρίσκει τον καλό του εαυτό, ενώ ο Λόπεθ θα επιστρέψει μετά από μεγάλη απουσία.

Η προσθήκη ενός στόπερ ως εναλλακτική πίσω από Φαμπιάνο και Μπράμπετς αλλά και ενός δεξιού οπισθοφύλακα καθώς το θέμα ανανέωσης του Σούντγκρεν δείχνει να κολλάει , θα ήταν χρήσιμη. Παράλληλα, ένας παίκτης που μπορεί να καλύψει τη θέση του επιτελικού μέσου όταν λείπει ο Μπερτόγλιο θεωρείται αναγκαία καθώς θα έδινε ανάσες στον Αργεντινό και θα έλυνε τα χέρια του Άκη Μάντζιου.

Το πώς θα κινηθεί η ΠΑΕ θα φανεί τις προσεχείς ημέρες. Μέχρι τότε το Metrosport.gr εξετάσει τις μεταγραφικές κινήσεις από τη στιγμή που ο Άρης ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία και τι έχουν προσφέρει.

Κάθε αρχή και δύσκολη

Η επιστροφή του Άρη στα σαλόνια της πρώτης κατηγορίας συνδυάστηκε με μια σειρά αλλαγών. Παίκτες ήρθαν και έφυγαν με στόχο να δυναμώσει η ομάδα και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Κάτι παραπάνω από μια ενδεκάδα έφτασε στο «Κλεάνθης Βικελίδης» τη χρονιά 2018-2019. Κάποιοι βρίσκονται στην ομάδα μέχρι και σήμερα και αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια στο «κιτρινόμαυρο» παζλ.

Η άμυνα άρχισε να δένει. Ο Χουλιάν Κουέστα έπαιξε σε όλα τα παιχνίδια του πρωταθλήματος και σε ένα του κυπέλλου. Κράτησε ανέπαφη την εστία του για 12 παιχνίδια.

Μπροστά του o Βέλεθ έμοιαζε αναντικατάστατος και όταν ήρθε δίπλα του ο Ροζ τα λάθη άρχισαν να μειώνονται και η εμπιστοσύνη να χτίζεται. Ο Ισπανός μέτρησε 25 συμμετοχές, μια ασίστ και ένα γκολ ενώ ο Γάλλος αγωνίστηκε σε 13 παιχνίδια και σημείωσε δύο γκολ.

Μεσοεπιθετικά έβγαζε φωτιά. Γκάμα και Ματίγια έδιναν ένα λάτιν ρυθμό στην ομάδα. Φετφατζίδης, Λάρσον, Ντιγκινί και Ματέο Γκαρσία έβρισκαν το δρόμο προς τα δίχτυα και έδιναν λύσεις.

Ο Άρης του Πάκο Ερέρα δεν πανηγύρισε νίκη σε κανένα ντέρμπι, δεν είχε ισοπαλίες, είχε 10 γκολ παθητικό και έβαλε 12. Ήταν κυρίως ομάδα του β’ ημιχρόνου καθώς τα τέρματα της τα σημείωνε από το 50’ και έπειτα.

Ο Σάββας Παντελίδης έβαλε τάξη και η ομάδα έπαιξε ελκυστικό ποδόσφαιρο, κέρδισε το χειροκρότημα και μια θέση στην Ευρώπη. Έμεινε αήττητη για έξι συνεχόμενα παιχνίδια και ηττήθηκε μόλις εννέα φορές σε 27 ματς.

Καλύτερη επιλογή: Μπρούνο Γκάμα. Ο Πορτογάλος πρόσφερε ουσία και ποιότητα στο παιχνίδι του Άρη. Είναι γρήγορος, τεχνίτης και με εξαιρετική αντίληψη. Δημιουργεί επικίνδυνες φάσεις και προσφέρει το απρόβλεπτο στο παιχνίδι των «κιτρινόμαυρων».

Οι μεταγραφικές κινήσεις εκείνης της χρονιάς:

Παίκτης Ομάδα Ποσό συμμετοχές γκολ ασίστ clean sheet
Μανώλης Σιώπης Ολυμπιακός 100.000 27 1 1
Μάρτιν Τόνσο Αστέρας Τρίπολης 75.000 26 1 2
Ανδρέας Σταμάτης Πανεγιάλειος ελεύθερος 0 0 0
Μιχάι Κόρχουτ Μπερ Σεβά ελεύθερος 52 2 3
Πέδρο Βίτορ ΑΕΚ ελεύθερος 1 0 0
Νικολάς Μαρτίνεθ Ολυμπιακός ελεύθερος 51 4 3
Μπρούνο Γκάμα Αλκορκόν ελεύθερος 108 27 9
Κλέμετε Μενόρα ελεύθερος 0 0 0
Χαράλαμπος Σταμπουλίδης Κολούμπια Λιόνς ελεύθερος 0 0 0
Χαμζά Γιουνές Αλ Αχλί ελεύθερος 29 9 3
Φραν Βέλεθ Βίσλα Κρακοβίας ελεύθερος 57 5 2
Δημήτρης Κωνσταντινίδης Μπρέσκια ελεύθερος 9 1 0
Νικολάς Κολάσο Μπόκα Τζούνιορς ελεύθερος 10 0 0
Χουλιάν Κουέστα Βίσλα Κρακοβίας ελεύθερος 96 0 0 38
Άλεξ Μενέντεθ Reus Deportiu ελεύθερος 14 0 3
Μιγκιέν Μπάσα Μπάρι ελεύθερος 27 0 0
Νικολάς Ντιγκινί Ατρόμητος ελεύθερος 62 18 7
Χαβιέρ Ματίγια Χιμνάστικ ελεύθερος 115 7 10
Θωμάς Ναζλίδης Λάρισα ελεύθερος 9 0 0
Γιάννης Φετφατζίδης Ολυμπιακός ελεύθερος 56 7 3
Ντάνιελ Λάρσον Ακχισασπορ ελεύθερος 49 7 9
Ματέο Γκαρσία Λας Πάλμας δανεικός 78 16 2
Λίντσει Ροζ Λοριέντ δανεικός 96 7 4
Μερτζίμ Μαβράι - - 7 0 0

Βρέθηκε αντικαταστάτης του Σιώπη και «δέθηκε» ο Ροζ

Η επόμενη χρονιά έφερε αλλαγές στον άξονα και προσθήκες σε άμυνα και επίθεση. Ο Μανώλης Σιώπης έφυγε για την Τουρκία και ο Άρης κλήθηκε να βρει τον αντικαταστάτη του. Ο Λούκας Σάσα ήρθε στη Θεσσαλονίκη και απέδειξε ότι μπορεί να καλύψει επάξια το κενό του Έλληνα μέσου και να προσφέρει περισσότερες λύσεις επιθετικά.

Οι «κιτρινόμαυροι» φρόντισαν να βγάλουν και 170.000 ευρώ από τα ταμεία τους για να κρατήσουν τον Λίντσεϊ Ροζ στο δυναμικό της. Ο Γάλλος με το πολύπλευρο ταλέντο του, το πάθος και τη μαχητικότητα του μπήκε στην καρδιά των φίλων της ομάδας και έγινε σημείο αναφοράς για την αμυντική γραμμή. Οι προσθήκες Μαντσίνι και Σούντγκρεν σε επίθεση και άμυνα αντίστοιχα έδωσαν λύσεις.

Μπορεί αρχικά ο Σάββας Παντελίδης να δυσκολεύτηκε να βρει το κουμπί που θα ξεδίπλωνε το ταλέντο και την ποιότητα του υλικού αλλά η έλευση του Μίκαελ Ένινγκ έδωσε πλάνο και έμαθε τη λέξη «πειθαρχία».

Το ban της FIFA σε συνδυασμό με τα πλέι οφ τσαλάκωσαν την καλή εικόνα. Ο Άρης έμεινε με 13 παίκτες και χωρίς κίνητρο. Τα αρνητικά αποτελέσματα, η ισοπαλία στην Τούμπα με 11+1 παίκτες και η απώλεια της πρόκρισης στον τελικό του κυπέλλου αποτυπώνουν την εικόνα που παρουσίασαν οι «κιτρινόμαυροι» εκείνη τη σεζόν.

Καλύτερη επιλογή: Λούκας Σάσα. Ο Βραζιλιάνος μέσος διακρίνεται για τη φυσική του κατάσταση, τα τρεξίματα και για τις πάσες ακριβείας. Έχει ποιότητα και αντίληψη. Είναι ένας μέσος που συμβάλλει τόσο στο ανασταλτικό όσο και στο δημιουργικό κομμάτι. Τρέχει, μαρκάρει, πασάρει.

Όταν η μπάλα είναι στα πόδια του αντιπάλου τον πιέζει, κλείνει το οπτικό του πεδίο και προσπαθεί να του κλέψει την μπάλα. Έχει σωστές τοποθετήσεις και δε φοβάται να βάλει το πόδι του στη «φωτιά».

Όταν καλείται να βγει μπροστά, τα πάει εξίσου περίφημα. Διαβάζει το παιχνίδι του αντιπάλου και βλέπει τον κενό χώρο. Προσπαθεί να «τρυπήσει» την αντίπαλη άμυνα είτε από τα δύο άκρα είτε με κατά μέτωπο επίθεση. Δεν διστάζει να δοκιμάσει το πόδι του.

Οι μεταγραφικές κινήσεις εκείνης της χρονιάς:

Παίκτης Ομάδα Ποσό συμμετοχές γκολ ασίστ clean sheet
Ντανιέλ Μαντσίνι Μπορντό 500.000 79 7 7
Λίντσεϊ Ροζ Λοριέντ 170.000 96 7 4
Ντανιέλ Σούντγκρεν ΑΙΚ 120.000 66 1 5
Φαμπιάν Έμαν Στουρμ Γκρατς ελεύθερος 12 2
Λούκας Σάσα Λουντογκόρετς ελεύθερος 100 8 2
Λερίν Ντουάρτε Heracles Almelo ελεύθερος 3 0 0
Αμπού Μπα Νάντες δανεικός 21 0 1
Φιορίν Ντουρμισάι Ολυμπιακός ? 9 0 0
Απόστολος Τσιλιγκίρης Ηρόδοτος ? 3 0 0
Μπράουν Ιντέγιε - - 31 10 1

Πολλές αλλαγές και πάλι

Αρκετά νέα πρόσωπα έφτασαν στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Έγιναν προσθήκες και στις τρεις γραμμές του γηπέδου. Κάποιοι βοήθησαν αρκετά, άλλοι στάθηκαν άτυχοι (Λόπεθ) και άλλοι περιορίστηκαν στο ρόλο του κομπάρσου.

Ο Μπερτόγλιο δίνει λύνεις, ο Γκαρσία έχει σκαμπανεβάσματα, ο Τζέγκο κόλλησε καλά με τον Σάσα ενώ οι Λόπεθ και Μάνος προσέφεραν ανάσες στην επίθεση. Σάκιτς και Μπεναλουάν αποτέλεσαν δυνατά χαρτιά της αμυντικής γραμμής.

Καλύτερη επιλογή: Φακούντο Μπερτόγλιο. Ο Αργεντινός ήρθε για να γίνει ο σαμποτέρ μεταξύ των γραμμών του αντιπάλου. Η καλή τεχνική του κατάρτιση, η ταχύτητα και η πάσα σε συνδυασμό με την ικανότητα του να δημιουργεί χώρους, να αναπτύσσει το παιχνίδι αλλά και να σκοράρει τον καθιστούν αναγκαίο γρανάζι της μηχανής.

Οι μεταγραφικές κινήσεις εκείνης της χρονιάς:

Παίκτης Ομάδα Ποσό συμμετοχές γκολ ασίστ
Ματέο Γκαρσία Ερυθρός Αστέρας 1.300.000 78 16 2
Τόνι Ντάτκοβιτς Λοκομοτίβα 160.000 4 0 0
Εμάνουελ Σάκιτς Στουρμ Γκρατς 100.000 43 0 2
Κώστας Μήτρογλου Μαρσέιγ ελεύθερος 11 2 0
Γιόχαν Μπεναλουάν Νότιγχαμ Φόρεστ ελεύθερος 20 0 1
Έργκους Κάτσε ΠΑΟΚ ελεύθερος 16 1 0
Απόστολος Μαρτίνης Ολυμπιακός Κ19 ελεύθερος 0 0 0
Ζαχαρί Μπουσέρ Aj Auxerre ελεύθερος 9 0 0
Αλί Αντέμ Βαρντάρ ελεύθερος 0 0 0
Κριστιάν Λόπεθ Λας Πάλμας ελεύθερος 21 1 0
Τζέιμς Τζέγκο Αούστρια Βιέννης ελεύθερος 50 0 2
Δημήτρης Μάνος Ολυμπιακός ελεύθερος 53 9 6
Κριστιάν Γκάνεα Αθλέτικ ελεύθερος 40 1 2
Φακούντο Μπερτόγλιο Aldosivi ελεύθερος 48 8 10
Μπρούνο Ολυμπιακός ελεύθερος 16 0 0
Μάριος Σιαμπάνης Ολυμπιακός ? 10 0 1
Σάντε Σίλβα Γουέστ Χαμ δανεικός 33 4 3
Νικόλας Ιωάννου Νότιγχαμ Φόρεστ δανεικός 10 1 0

Οι ελεύθεροι και τα 3.500.000

Τη φετινή σεζόν ήρθαν παίκτες που συμπλήρωσαν το παζλ. Μπράμπετς και Φαμπιάνο μπήκαν στην τράπουλα του Άκη Μάντζιου και του προσφέρουν σιγουριά στα μετόπισθεν.

Ο Ντιαγέ είναι ένας παίκτης box to box, που έχει την ευελιξία να προσαρμόζεται σε κάθε εντολή και σύστημα. Έχει αγωνισθεί σε 16 παιχνίδια και έχει σημειώσει δύο γκολ και ισάριθμες ασίστ.

Ο Ιτούρμπε δεν έχει καθαρό 90λεπτο ενώ ο Αμπουμπακάρ Καμαρά αποτελεί την αιχμή του δόρατος. Έχει βρει δίχτυα πέντε φορές και έχει μοιράσει τρεις ασίστ σε 17 παιχνίδια.

Επιλογή με ερωτηματικό: Υπάρχει έντονος προβληματισμός για τον Καμαρά και μια κρυφή ελπίδα ότι θα υπάρξει αγωνιστική ανάκαμψη και θα ανταποκριθεί στις αγωνιστικές του ευθύνες.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αγωνιστικό στοίχημα του περασμένου καλοκαιριού και την πιο δαπανηρή μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου. 

Συμπεριλαμβανομένου και του ποσού που θα καταβάλλει ο Αρης στη Φούλαμ, το κόστος αυτής ξεπερνά τα έξι εκατομμύρια ευρώ. 

Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει γίνει απόσβεση αυτής της μεταγραφής. Ενδεχομένως να είναι περισσότερο ένας περιφερειακός επιθετικός παρά καθαρόαιμο σέντερ φορ.

Οι μεταγραφικές κινήσεις εκείνης της χρονιάς:

Παίκτης Ομάδα Ποσό συμμετοχές γκολ ασίστ clean sheet
Αμπουμπακάρ Καμαρά Φούλαμ 3.500.000 14 3 3
Ιζέτ Χαϊροβιτς Ντιναμό Ζάγκρεμπ ελεύθερος 7 0 0
Ντενίς Gil Vicente ελεύθερος 7 2
Φαμπιάνο Ντενιζλισπορ ελεύθερος 14 0 1
Μπαντού Ντιαγέ Στόουκ Σίτι ελεύθερος 14 2 2
Λούμορ Σπόρτινγκ ελεύθερος 4 0 0
Χουάν Ιτούρμπε Πούμας ελεύθερος 13 1 1
Γιακούμπ Μπράμπετς Βικτόρια Πλιζέν ? 15 1 0
Μοχανάντ Αλί Al Duhail SC δανεικός 3 0 0

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.