Άρης: Ο play maker και οι άμυνες των πλάγιων χαφ

Μάνος Χατζάκης27 Απριλίου 2024

Βάσει των επιλογών του στα παιχνίδια του Άρη στα play off, ο Άκης Μάντζιος δείχνει -χωρίς να είναι απόλυτο- πως ψάχνει ακόμη τα πρόσωπα, που θα τον κάνουν να νιώσει ήρεμος και σίγουρος, για τον τελικό.

Μπορεί να απομένει ένας μήνας μέχρι τη σέντρα, εκτός αν αλλάξει ξανά η ημερομηνία, απέναντι στον Παναθηναϊκό, ωστόσο η κουβέντα πηγαίνει -λιγότερο ή περισσότερο- γύρω από την ετοιμότητα των ποδοσφαιριστών.

Σε αυτό το κομμάτι, ο Μάντζιος σκέφτεται αρκετά, δοκιμάζει... διάφορα, αλλά δεν φαίνεται πως έχει κατασταλάξει. Και, εδώ που τα λέμε, είναι πρόωρο και επισφαλές να λεχθεί κάτι τέτοιο.

Δύο είναι τα βασικά στοιχεία, πάνω στα οποία, θα επικεντρώσει ο Έλληνας τεχνικός, όσον αφορά το μεγαλύτερο παιχνίδι της πιο πρόσφατης ιστορίας του ποδοσφαιρικού τμήματος.

1) Η αμυντική ή πιο επιθετική νότα στον άξονα

2) Οι άμυνες των πλάγιων χαφ


Προς το παρόν, ο Μάντζιος προτιμά στα εντός έδρας τον Μανού Γκαρθία ως play maker, ξέροντας πως έχει την ικανότητα να δημιουργήσει ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα, να ανοίξει χώρους, όταν έχει την μπάλα στα πόδια. Στα εκτός έδρας προτιμάται (συνήθως) ο Νταρίντα, ο οποίος έχει πιο αμυντικό προσανατολισμό, αλλά είναι σε θέση να πατά περιοχή και να μοιράζει παιχνίδι, όταν χρειαστεί. Βέβαια, στη φετινή σεζόν δεν το έχει πράξει σε τέτοιο βαθμό, όπως στο πρώτο διάστημα παρουσίας του στην ομάδα.

Η κατάσταση του Μανού Γκαρθία, αλλά και το πώς θα διαβάσει ο Μάντζιος τον τελικό και συγκεκριμένα τον Παναθηναϊκό θα κρίνει και το πρόσωπο στη θέση «10». Αν δηλαδή ο τεχνικός του Άρη το πάει πιο συντηρητικά (που μοιάζει ως πιο ορθολογικό και πιθανό σενάριο) ή προτιμήσει να «ανεβάσει» την επίθεση.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο, που θα ψάξει, ο Μάντζιος είναι οι άμυνες των πλάγιων χαφ.

Ο Σουλεϊμάνοφ, που θεωρείται (και είναι) η βασική λύση στη δεξιά πτέρυγα, έχει αλτρουϊσμό, βοηθά στις επιστροφές και συνεισφέρει και στο αμυντικό κομμάτι, βοηθώντας κατά περίπτωση τον Οντουμπάτζιο ή όποιον εν πάσει περιπτώσει επιλέγεται στο δεξί άκρο της άμυνας.

Το ερώτημα είναι πόσες άμυνες μπορεί να πάρει ο Άρης από την αριστερή πλευρά. Για παράδειγμα (ενδεικτικό και όχι γενικό), στο παιχνίδι της περασμένης Τετάρτης (24/4) με τον Ολυμπιακό, ο προπονητής των «κιτρινόμαυρων» φώναζε στον Σαβέριο να γυρίζει περισσότερο, βλέποντας ότι ο πλάγιος επιθετικός της ομάδας του, έχει το μυαλό του στην επίθεση.

Η κουβέντα κινείται στα ίδια επίπεδα, είτε στα αριστερά παίζει ο Σαβέριο, είτε ο Ζαμόρα, που φαντάζουν ως οι πιο πιθανές λύσεις και για τον τελικό με ένα ελαφρύ προβάδισμα -σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα- να έχει ο παίκτης από το Εκουαδόρ.

Το δεδομένο είναι πως σε τελικό και για ομάδα Μάντζιου, ο Άρης χρειάζεται άμυνες, χρειάζεται τρεξίματα, προσεκτικά ανεβάσματα από τους πλάγιους μπακ και καλό «τάισμα» του παίκτη στην κορυφή, που -καλώς εχόντων των πραγμάτων- θα είναι ο Μορόν.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.