Άρης και ΠΑΟΚ σώθηκαν αλλά δεν σώθηκαν ακόμη

Γιώργος Πετρίδης22 Μαΐου 2020

Η ομόφωνη -αρχικά- απόφαση για οριστική διακοπή Πρωταθλήματος δεν επιδεχόταν αμφισβήτησης κι ας έδειξε τέτοιες προθέσεις η ΑΕΚ με ξαφνική μεταστροφή της, είναι πια γεγονός. Αυτό προκάλεσε ανακούφιση σε Άρη και ΠΑΟΚ καθώς τις προηγούμενες μέρες έμεινε στον αέρα κυρίως, μέσω Αθηνών, η αίσθηση ότι το θέμα του μη υποβιβασμού τους δεν είχε κλείσει οριστικά. Δεν είναι υπερβολή ότι υπήρχε μία ανησυχία για ανατροπή δεδομένων που θα έστελνε Άρη και ΠΑΟΚ στην Α2, κάτι που τελικά δεν έγινε.

Ειρήσθω εν παρόδω, όλοι αυτοί που ελαφρά τη καρδία έσπευσαν όλο το τελευταίο διάστημα να υπαινιχθούν -ή και να πουν ευθέως- ότι ο μη υποβιβασμός των δύο ομάδων της Θεσσαλονίκης είναι μίας μορφής χάρη που τους δόθηκε από τον ΕΣΑΚΕ, δεν μπήκαν στον κόπο να αναφερθούν στις αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων Πρωταθλημάτων, ούτε βέβαια στην ουσία του πράγματος. Ποια ήταν αυτή; Άρης και ΠΑΟΚ δεν θα μπορούσαν να υποβιβαστούν με έξι αγωνιστικές σε εκκρεμότητα. Για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους. Πως θα μπορούσαν να καταδικαστούν ενώ είχαν βάσιμες ελπίδες παραμονής, ειδικά ο Άρης; Αν συνέβαινε αυτό δεν θα προσέφευγαν στη δικαιοσύνη με πολύ σοβαρές πιθανότητες να δικαιωθούν; Αυτά όμως δεν έχουν πια σημασία. Οι ΚΑΕ άλλωστε ζύγισαν σωστά και αποφάσισαν από νωρίς για το θέμα.


Τώρα αρχίζουν τα (πιο) δύσκολα

Άρης και ΠΑΟΚ λοιπόν σώθηκαν οριστικά μετά το χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της λίγκας. Θα έχουν μία ακόμη ευκαιρία να βγάλουν το κεφάλι πάνω από την επιφάνεια του νερού γιατί στην πραγματικότητα σώθηκαν αλλά δεν σώθηκαν ακόμη. Τους δόθηκε μία ακόμη ευκαιρία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ως δια μαγείας θα εξαφανιστούν όλα εκείνα τα ζητήματα που τους κράτησαν στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας σε όλη τη σεζόν.

Ξέχωρα από τα προβλήματα που είναι συνέχεια των χρεών που συσσωρεύτηκαν και πάλι, για τις δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης το πρώτο ζητούμενο είναι να φτιάξουν κάτι στέρεο σε διοικητικό επίπεδο έτσι ώστε να έχουν εξασφαλισμένη -στον βαθμό που μπορεί να συμβεί αυτό- μία συνέπεια.

Στον Άρη έχουν εκκινήσει αυτήν την προσπάθεια επιχειρώντας σε πρώτη φάση να πείσουν τον Δημήτρη Γουλιέλμο να μεταβιβάσει τις μετοχές του, θέμα στο οποίο δόθηκε μία μάλλον άτυπη προθεσμία για σήμερα. Αν αυτό συμβεί, ο Α.Σ. θα κληθεί να οδηγήσει την ΚΑΕ στην επόμενη μέρα της και να αναζητήσει τον επόμενο ιδιοκτήτη της ομάδας. Στην αντίθετη περίπτωση δεν είναι ξεκάθαρο ποια μπορεί να είναι η αντίδραση του.

Στον ΠΑΟΚ τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Η απουσία ιδιοκτήτη σχεδόν δύο δεκαετίες τώρα, έχει φτάσει την κατάσταση στο απροχώρητο σε όλα τα επίπεδα. Μία διοικούσα επιτροπή δύο μελών έχει απομείνει στην ΚΑΕ, μερικοί υπάλληλοι να παλεύουν με τα κύματα, χωρίς προπονητή -ο Κώστας Μέξας που έκλεισε την προηγούμενη σεζόν περιμένει πια τις αποφάσεις των ανθρώπων του συλλόγου- και ουσιαστικά χωρίς παίκτες. Ο κορωνοϊός τον έσωσε, όμως η βαθμολογία έστω και για ιστορικούς λόγους τον δείχνει τελευταίο. Μένει να διαπιστώσουμε να δούμε αν απέμειναν κάποια αντανακλαστικά σε λειτουργία ώστε να υπάρξει μία κινητοποίηση και μία αντίδραση το συντομότερο δυνατό γιατί περιθώρια να συμβεί κάτι ανάλογο με την αντίστοιχη περσινή περίοδο όταν βρέθηκε η λύση -αυτή έστω που βρέθηκε- στις 20 Αυγούστου, δεν υπάρχουν. Διαφορετικά η χθεσινή σωτήρια απόφαση θα είναι απλά μία παράταση ζωής.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.