Άρης: Και άσε τους άλλους να... τρώγονται

Μάνος Χατζάκης04 Απριλίου 2021

Πετυχημένο κατά 90% είναι το βράδυ της Κυριακής για τον Άρη. Εκτός της νίκης επί του Αστέρα Τρίπολης, στο παιχνίδι της διατήρησης στη 2η θέση βοήθησαν και τα αποτελέσματα των υπολοίπων ομάδων.

Ξεκινώντας από τα βασικά, οι παίκτες του Ακη Μάντζιου έκαναν αυτό που έπρεπε. Γιατί, αν δεν το έκαναν, δεν θα μιλούσαμε για τους υπόλοιπους.

Μπορεί οι “κιτρινόμαυροι” να λειτούργησαν με χρονοκαθυστέρηση, στο κατάλληλο όμως σημείο, έβγαλαν τις (επιθετικές) τους αρετές, από τη στιγμή δηλαδή που ο Μάντζιος έριξε τους σωστούς παίκτες στον αγωνιστικό χώρο. Γιατί μέχρι το 58ο, οι γηπεδούχοι έπαιζαν με... εννέα ποδοσφαιριστές.

Σε αυτό το σημείο ανοίγουμε παρένθεση και επανερχόμαστε σε... λίγο.

Η δεύτερη αγωνιστική των play off είχε σχεδόν τη ροή, που θα εύχονταν οι “κιτρινόμαυροι”. Η νίκη του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ (η διαφορά με την Ενωση παραμένει στους 6 βαθμούς) λειτουργεί ευεργετικά ενόψει του ντέρμπι της επόμενης εβδομάδας στο “Κλ. Βικελίδης”. Το σύνολο του Χιμένεθ έρχεται πληγωμένο. Η ψυχρή προσέγγιση, λέει ότι ο Άρης παίζει για δύο αποτελέσματα. Νίκη και ισοπαλία. Με νίκη εκτοξεύει τη διαφορά στους 9 βαθμούς από την ΑΕΚ, με ισοπαλία τη διατηρεί ως έχει.

Στο ματς της Λεωφόρου, η αλήθεια είναι πως οι “κιτρινόμαυροι” θα βολεύονταν με γκέλα του Παναθηναϊκού επί του ΠΑΟΚ. Η διαφορά των πέντε βαθμών είναι σημαντική, αλλά οι “πράσινοι” παραμένουν στο κόλπο για... ψηλότερα. Αν έχαναν βαθμούς, το έργο τους θα δυσκόλευε και ο Αρης θα αύξανε κι άλλο την απόσταση. Γι' αυτό μιλήσαμε για 90% επιτυχία.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι η νίκη του Αρη σε παιχνίδι που δεν θα είχε γυρισμό. Πλέον, αφήνει τους από κάτω να τα... βρουν μεταξύ τους και ό,τι γίνει.

Πρώτος στόχος, μην το ξεχνάμε, είναι η έξοδος στην Ευρώπη και μετά η τελική κατάταξη. Η ουσία είναι το ευρωπαϊκό εισιτήριο, καθώς στο Conference League δεν παίζει ρόλο που έχεις τερματίσει.

Κλείνει η παρένθεση και επανερχόμαστε στα εντός του γηπέδου.

Οι Θεσσαλονικείς αχρήστευσαν ένα ημίχρονο, ίσως το χειρότερό τους στο φετινό Πρωτάθλημα. Γιατί; Επειδή, ο Μαντσίνι δεν αποδίδει ως πλάγιος χαφ (σε αντίθεση, όταν επιλέγεται στην κορυφή) και επειδή με τον Μήτρογλου στην 11άδα, ο Αρης χάνει σε ταχύτητα και άμυνες.

Η είσοδος των Σίλβα και Μάνου αποκατέστησε -τρόπον τινά- την αριθμητική ισορροπία. Ο Πορτογάλος έκανε... παπάδες, δίνοντας ενέργεια, μπαλιές και ψυχολογία νικητή, στοιχεία, που, έως εκείνο το σημείο έλειπαν, ενώ ο Μάνος έκανε τρεις προσπάθειες για γκολ, βρίσκοντας στόχο στην μία. Παράλληλα, έτρεξε, μάρκαρε και “χτύπησε” με τον τρόπο που γνωρίζει. Φεύγοντας στην πλάτη των αντιπάλων.

Οι συνεργασίες των δύο είναι ο ορισμός του πώς ένας μεσοεπιθετικός πρέπει να “φτιάχνει” τον φορ, ώστε ο τελευταίος να κρίνεται από τη στιγμή που παίρνει την μπάλα στα πόδια. Αν ο Μάνος τα έχανε... όλα, τότε δικαίως θα την... άκουγε.

Ο Αρης χρειάζεται παίκτες, που γυρίζουν να μαρκάρουν και να κλέβουν μπάλες, ώστε στη συνέχεια να φεύγουν στο ανοιχτό γήπεδο και να δημιουργούν τελικές.

Για τον Μήτρογλου τα έχουμε ξαναπεί. Ο Μάντζιος πρέπει να ενσωματώσει με άλλον τρόπο τις αρετές του ποδοσφαιριστή του, ώστε να μην αδικηθεί και η όποια αγωνιστική του συμπεριφορά. Βασικό, όμως, είναι να δείχνει και ο ίδιος διάθεση. Και κόντρα στον Αστέρα, δεν την είχε.

Με εκείνον στην ενδεκάδα, ο Αρης υστερεί σε πίεση, έχει έναν παίκτη λιγότερο που δίνει άμυνες κι αυτό παίζει ρόλο στο στυλ παιχνιδιού του συνόλου. Και στον φετινό Αρη, δεν ταιριάζει ως στυλ. Αν οι πάντες αλλάξουν για τον έναν, τότε κι εκείνος θα νιώθει πιο άνετα.

Αυτό, όμως, μοιάζει αδύνατο να συμβεί -τουλάχιστον- στη φετινή σεζόν.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.