Άρης: Η βραδιά που έβαλε το ποδόσφαιρο στη σωστή του βάση

Μάνος Χατζάκης11 Αυγούστου 2023

Η βραδιά της 10ης Αυγούστου στο «Κλεάνθης Βικελίδης» έδωσε λίγο ομορφότερη νότα στη βαριά, κατάμαυρη σκιά της ωμής δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή.

Λίγες ώρες μετά την οπαδική επίθεση, που συνδιοργάνωσαν Κροάτες, Αυστριακοί, Γερμανοί, Αλβανοί και Έλληνες υποτίθεται «οπαδοί», ο Άρης αντιμετώπιζε την Ντιναμό Κιέβου.

Η ομάδα της πρωτεύουσας της πολύπαθης Ουκρανίας ήρθε στην Ελλάδα, σε μια στιγμή που η χώρα είναι φορτισμένη, λόγω του θανάτου ενός νεαρού ανθρώπου με πρόσχημα το ποδόσφαιρο. Οι Ουκρανοί γνωρίζουν τι σημαίνει θάνατος και πληρώνουν καθημερινά με αίμα τον πόλεμο που άρχισε η Ρωσία. Όλα αυτά έμειναν εκτός για 90 λεπτά, αλλά όσο εκτός έπρεπε.

Οι Ουκρανοί φίλαθλοι βίωσαν την καλύτερη δυνατή φιλοξενία στην έδρα του Άρη και με το αίσθημα ασφάλειας (που τόσο λείπει στη δική τους χώρα) σε ένα γήπεδο-υπόδειγμα από κάθε άποψη. Το Χαριλάου είχε την απόλυτη ευρωπαϊκή όψη, την απόλυτη ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα και συμπεριφορά από πλευράς κόσμου.

Τα όσα γίνονται στη χώρα μας, με την εισβολή των Κροατών σε ελληνικό έδαφος, θα έλεγε -δίκην υπερβολής- κάποιος ότι μοιάζει με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πολιτική, κοινωνία και ποδόσφαιρο γύρω από τον ίδιο άξονα.

Από τη Θεσσαλονίκη όμως έφυγαν τα καλύτερα μηνύματα σε ό,τι αφορά την εμπλοκή ακραίων στοιχείων στο ποδόσφαιρο. Από κάθε σημείο του γηπέδου, πανό θύμιζαν ότι κάθε μορφής άκρο δεν έχει θέση σε χώρους, όπου διεξάγονται αθλητικά γεγονότα.

Παράλληλα, ο κόσμος του Άρη τίμησε -λιτά και κατανοητά- τον νεκρό οπαδό της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσουρή, ενώ ο Λουίς Πάλμα θα μείνει στις μνήμες των Ελλήνων φιλάθλων, όπως έμεινε και ο Αραούχο, όταν σχημάτισε με τα δάχτυλά του το γράμμα «Α», που παρέπεμπε στον Άλκη Καμπανό, στην αναμέτρηση Άρης-ΑΕΚ, προ μερικών μόνο μηνών.

Η σωστή διάσταση του ποδοσφαίρου προβλήθηκε μέσα από το «Κλ. Βικελίδης» με πολλαπλή σημειολογία.

Πόλεμος μεταξύ δύο χωρών, πόλεμος μεταξύ ανθρώπων, που ΔΕΝ έχουν ουσιαστική σχέση με το όποιο οπαδικό κίνημα, αλλά οι πράξεις όλων, αφήνουν πίσω τους νεκρούς.

Η φανέλα του Μιχάλη με το «29», μαζί με εκείνη του Άλκη μόλις «19» θα γίνουν σημείο αιώνιας αναφοράς με αρχή το «Κλ. Βικελίδης».

Ας μη χρειαστεί να τριτώσει καμία φανέλα, με κανέναν αριθμό και κανένα όνομα...

Υ.Γ.1: Η Ντιναμό Κιέβου ήρθε στη Θεσσαλονίκη με τον τίτλο του φαβορί, αλλά έφυγε με εκείνον του αουτσάιντερ για την πρόκριση στα play off του Conference League κι αυτό λέει πολλά για την εικόνα του Άρη.

Υ.Γ.2: Από αγωνιστικής άποψης, ο Άρης έστειλε -επίσης- υγιή ποδοσφαιρικά μηνύματα, φτιάχνοντας όμορφη αυγουστιάτικη βραδιά και, το μόνο που της έλειπε, ήταν ένα δεύτερο ή τρίτο γκολ για να τελειώσει νωρίτερα την πρόκριση.

Υ.Γ.3: Ο Τόλης Τερζής ήταν σε φόρμα και πρέπει να του πιστωθεί σημαντικό μέρος της εμφάνισης και του αποτελέσματος.

Υ.Γ.4: Σωστή η επιλογή του νεοφερμένου Μοντόγια στο δεξί άκρο της άμυνας. Κανένα ρίσκο για έναν παίκτη, ο οποίος έχει ειδικό βάρος στο όνομά του και στην εμπειρία του.

Υ.Γ.5: Η χθεσινή 11άδα είναι κάτι παραπάνω από απλό demo για τα επόμενα παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.