Άρης: Η ολική καθίζηση και το ανεξήγητο με τον Κουέστα

Metrosport Team21 Μαρτίου 2023

Ρεπορτάζ: Γ.Στράντζαλης – Β.Βλαχόπουλος

Στη λίστα των αγωνιστικών ζητημάτων που χρίζουν διερεύνησης και σίγουρα πρέπει να απαντηθούν είναι οι τρομερές αγωνιστικές μεταπτώσεις σημαντικών παικτών του Αρη όπως και η αντικατάσταση του Χουλιάν Κουέστα κάτω από την εστία παρότι ο Ισπανός πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν και μάλιστα θεωρείται ο πιο σταθερός παίκτης της ομάδας. Αντικειμενικά, δεν υπάρχει αγωνιστική ερμηνεία για την αντικατάσταση του Ισπανού τερματοφύλακα στους δύο τελευταίους αγώνες.

Κι αν στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα υπήρξε η πρόθεση επιβράβευσης του Μάριου Σιαμπάνη από τον Τόλη Τερζή λόγω της… «προσπάθειας που καταβάλλει στις προπονήσεις», όπως εξήγησε ο προπονητής του Αρη, δεν μπορεί να σταθεί αυτή η επιχειρηματολογία στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Κυρίως από τη στιγμή που ο Κουέστα είναι ο πιο σταθερός παίκτη του Αρη και βάσει στατιστικής δέχθηκε επτά γκολ λιγότερα από αυτά που φυσιολογικά θα έπρεπε να είχε δεχθεί στη διάρκεια της χρονιάς βάσει της κατηγορίας των XGoals του αντιπάλου. Σε επίπεδο ελληνικού Πρωταθλήματος, μαζί με τους Κοτάρσκι, Μπρινιόλι και Πασχαλάκη είναι στους πιο αποτελεσματικούς τερματοφύλακες.

Μια δεύτερη ερμηνεία που είναι αναγκαίο να δοθεί είναι στις έντονες αγωνιστικές μεταπτώσεις της ομάδας στη διάρκεια ενός αγώνα. Στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ ο Φαμπιάνο Λέισμαν έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του με 10/11 κερδισμένες μονομαχίες, σε αντίθεση με τον Γιάκουμπ Μπράμπετς ο οποίος αποχωρίστηκε το 75-80 τοις εκατό που είχε συνήθως και περιορίστηκε στο 50% (5/10). Ο Τσέχος δεν πατούσε καλά στο ντέρμπι κι αυτό φάνηκε από το passing game του Αρη μπροστά από τον Σιαμπάνη. Αντιθέτως, ο Ματέο Γκαρσία έκανε ένα από τα πιο ουσιαστικά παιχνίδια του με ποσοστό 87% σε σωστές πάσες σε σύνολο 38. Ο Αργεντίνος είχε έξι κερδισμένες ανακτήσεις κατοχής μπάλας.

Πέρα όμως από τους αριθμούς, υπάρχει και η εικόνα. Παραμένοντας στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, ο Μόουζες Οντουμπάτζο έκανε φανταστικό πρώτο ημίχρονο αλλά ήταν κακός στο δεύτερο. Ο Πίτερ Ετέμπο δεν έκανε… πράγματα και θάματα στο πρώτο μέρος, σίγουρα όμως δεν έχασε (σχεδόν) το σύνολο των προσωπικών μονομαχιών όπως συνέβη στο δεύτερο ημίχρονο. Στους αριθμούς που αποτυπώνουν την απόδοση μιας ομάδας κατατάσσονται και οι 20 χαμένες κατοχές του Άρη (στο δικό του γήπεδο) στη διάρκεια του αγώνα από τις οποίες επωφελήθηκε ο ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.