Επίθεση που παράγει, άμυνα που αντιστέκεται για Άρη

Παναγιώτα Χαλκιά21 Μαρτίου 2020

Η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε και ενώ οι ομάδες ετοιμαζόταν για τα πλέι οφ, ο κορωνοϊός πάτησε το «pause», η αθλητική δραστηριότητα κρύφτηκε πίσω από τις κουρτίνες και στη σκηνή ανέβηκαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές που δίνουν καθημερινά μάχη απέναντι στον αόρατο αυτό εχθρό.

Το metrosport.gr θέλοντας να βγάλει τις κακές σκέψεις από το μυαλό, γυρίζει το δείκτη του ρολογιού στο σφύριγμα της λήξης των αναμετρήσεων της 26ης αγωνιστικής της Super League και καταγράφει τις φετινές επιδόσεις του Άρη.

Οι «κίτρινοι» κέρδισαν με το σπαθί τους μια θέση στα πλέι οφ και το εισιτήριο για το Europa League ενώ θα παλέψουν για την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος παρά την ήττα τους στο ΟΑΚΑ από την ΑΕΚ στο πρώτο παιχνίδι.

Κι όμως, δεν ήταν αυτονόητο για τον Άρη. Από την αρχή της σεζόν ο πήχης ανέβηκε ψηλά, ήρθε ο μεταγραφικός σχεδιασμός για να χαλάσει την όποια ισορροπία της ομάδας και μια αλλαγή προπονητή που φάνταζε επιτακτική ανάγκη. Τα αντανακλαστικά του συλλόγου λειτούργησαν εξαιρετικά εκείνη τη στιγμή. Έγιναν δύο προσθήκες που βοήθησαν να αλλάξει πρόσωπο τόσο στο χορτάρι όσο και εκτός αυτού. Ο Άγγελος Χαριστέας σήκωσε μανίκια και ο Μίκαελ Ένινγκ κάθισε στην άκρη του πάγκου. Ο Γερμανός πέτυχε δύο πράγματα. Έμαθε τη λέξη «πειθαρχία» και έδωσε πλάνο στην ομάδα.

Ο Γκάμα, ο Ιντέγε και… στο βάθος Βέλεθ

Επιθετικά το πρόβλημα ήταν ένα. Η ομάδα παρήγαγε φάσεις αλλά δεν τις μετουσίωνε σε γκολ. Πράγμα που πλήρωσε σε αρκετά παιχνίδια αφήνοντας βαθμούς από εδώ και από εκεί. 38 γκολ σε 289 τελικές (δηλαδή 1/ 7.6) δεν είναι και λίγα αλλά θα μπορούσαν να είναι και περισσότερα.

Βρήκε σκορ από εννέα ποδοσφαιριστές. Την πρώτη θέση στη σχετική λίστα κατέχει ο Μπρούνο Γκάμα με οχτώ τέρματα, ακολουθεί ο Μπράουν Ιντέγε με επτά ενώ την πρώτη πεντάδα κλείνει ο Φραν Βέλεθ με τέσσερα. Ο Ισπανός αμυντικός προσέφερε και επιθετικά στην ομάδα όπως και ο Ροζ που πρόσθεσε άλλα τρία γκολ.

Άσφαιροι έμειναν οι Μαντσίνι, Σούντγκρεν, Σόουζα, Δεληζήσης, Ντουάρτε, Κόρχουτ, Μαρτίνες, Τόνσο, Ντουρμισάι και Μπα.

Όταν πασάρει ο Φέτφα

Ο Άρης ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος όντας στην τρίτη θέση στην κατηγορία με τις ασίστ. Οι «κίτρινοι» μοίρασαν 25, όσες και η ΑΕΚ, ενώ είχαν 10 λιγότερες από τον πρώτο Ολυμπιακό. Ο Γιάννης Φετφατζίδης βρήκε ξανά το καλό αγωνιστικό του πρόσωπο και ήταν σημείο αναφοράς για την επιθετική λειτουργία της ομάδας. Μοίρασε επτά ασίστ ενώ στη σχετική λίστα ακολουθούν οι Λάρσον και Ματίγια με τέσσερις.

Ακόμη και ο Ντουάρτε κατέγραψε τελική

Ο Λερίν Ντουάρτε κατέγραψε μόλις δύο συμμετοχές (60΄) αλλά κατέγραψε πέντε τελικές προσπάθειες. Τις περισσότερες είχε ο Μπρούνο Γκάμα (38), έπονται οι Ντιγκινί και Φετφατζίδης με τρεις λιγότερες ενώ εντύπωση προκαλούν οι 21 τελικές του Γάλλου αμυντικού, Λίντσεϊ Ροζ.

Ο Μίκαελ Ένινγκ μπορεί να ήταν της άποψης ότι μια νίκη με 5-4 είναι καλύτερη από εκείνη του 1-0 αλλά γρήγορα άλλαξε σκέψη και προσαρμόστηκε στα δεδομένα. Έπεισε τους παίκτες του ότι η άμυνα είναι αναγκαίο κακό. Η αμυντική λειτουργία βελτιώθηκε αλλά εξακολουθεί να έχει κάποια τρωτά σημεία. Oι αντίπαλοι βρίσκουν το δρόμο προς τα δίχτυα κάθε 6.8 τελικές προσπάθειες. 

Λίντσεϊ Ροζ και Λούκας Σάσα ξεχωρίζουν

Ο Γάλλος αμυντικός μαζί με τους Φραν Βέλεθ και Μιχάι Κόρχουτ ήταν από τους βασικούς πυλώνες της αμυντικής γραμμής της ομάδας και οι δύο πρώτοι βοήθησαν και στο δημιουργικό κομμάτι.

Ο Λούκας Σάσα απέδειξε από τις πρώτες του παραστάσεις ότι αξίζει φανέλα βασικού. Ήταν πρωταγωνιστής τόσο στο κομμάτι της δημιουργίας όσο και στο αμυντικό. Η πρώτη θέση στις κατηγορίες των κλεψιμάτων και των φάουλ που υποπίπτουν οι παίκτες είναι μια απόδειξη της προσφοράς του σε όλους τους τομείς.

Αξιοσημείωτη και η παρουσία του Μπράουν Ιντέγε στη λίστα των φάουλ που υποπίπτουν οι παίκτες. Στοιχείο που δείχνει τη συμβολή του και στο αμυντικό κομμάτι της ομάδας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε (πατώντας πάνω στα σχήματα) τους κορυφαίους του Άρη:

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.