Άρης: Αλλάζει το επίπεδο

Γιώργος Στράντζαλης26 Ιουλίου 2021

Η ανακοίνωση απόκτησης του Μπαντού Εντιαγέ και η επικείμενη μεταγραφή τον Χουάν Ιτούρμπε έχουν προκαλέσει κύμα ενθουσιασμού στον κόσμο του Αρη.

Πρόκειται για δύο κινήσεις που αν μη τι άλλο αλλάζουν το επίπεδο και ανεβάζουν ακόμη περισσότερο την ποιότητα και τον ανταγωνισμό στον άξονα και στα άκρα της επίθεσης. Ποδοσφαιριστές με προσωπικότητα, τρομερή εμπειρία και με σπουδαία καριέρα τα προηγούμενα χρόνια στην Ευρώπη, οι οποίοι έχουν όλα εκείνα τα στοιχεία να διαδραματίσουν σοβαρό ρόλο στην ομάδα και να εξελιχθούν σε ηγέτες της προσπάθειας που γίνεται ο Αρης να παίξει και τη νέα σεζόν πρωταγωνιστικό ρόλο.


ΜΠΑΝΤΟΥ ΝΤΙΑΓΕ

Με την προσθήκη του Σενεγαλέζου χαφ, στον Αρη εκτιμούν ότι μπορεί να αλλάξει την ταχύτητα της μεσαίας γραμμής και γενικώς να αποτελέσει τον ηγέτη του άξονα. Εχει το βιογραφικό για να το πετύχει. Εχει την προσωπικότητα και την ποιότητα. Μένει να φανεί ο χρόνος που θα χρειαστεί για να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο φυσικής και αγωνιστικής κατάστασης ώστε να ενταχθεί ουσιαστικά στο πλάνο του προπονητή. Ο Ντιαγέ είναι ο box to box μέσος, αυτό δηλαδή που έψαχνε ο Αρης στη μεταγραφική περίοδο. Έναν χαφ πιο γρήγορο στην ανάπτυξη του παιχνιδιού από τον Ματίγια και τα προσόντα για να δώσει όγκο στη μεσαία γραμμή. Ενα χρήσιμο εργαλείο, που ανταποκρίνεται το ίδιο καλά τόσο στις επιθετικές όσο και στις αμυντικές του ευθύνες. 

Είναι καλός χειριστής της μπάλας, τρέχει στο γήπεδο και μπορεί να χρησιμοποιήσει και τα δύο πόδια (το καλό του είναι το δεξί) για να συνεργαστεί με τους συμπαίκτες του και να συμβάλει στο κομμάτι της κατοχής αλλά και της ανάπτυξης. Πατάει στην αντίπαλη περιοχή, αλλά είναι και ο χαφ που όταν χρειαστεί θα “κόψει”, θα κρατήσει μπάλα και θα μοιράσει το παιχνίδι με ασφάλεια. Η παρουσία του στο Κιτρινόμαυρο ρόστερ ασφαλώς ανεβάζει το επίπεδο ανταγωνισμού και δημιουργεί έναν ευχάριστο… συνωστισμό στη μεσαία γραμμή.

Το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του, ο Ντιαγέ, το πέρασε στην Τουρκία αλλά η Νορβηγία είναι η χώρα στην οποία “έφτιαξε” το όνομά του. Το 2013, όταν τον απέκτησε η Μπόντο Γκλιμτ και εκεί αγωνίστηκε σε 114 παιχνίδια και είχε 31 γκολ και 14 ασίστ. Η Άνκαρασπορ επένδυσε ποσό 300.000 ευρώ για την αγορά των δικαιωμάτων του και τον πούλησε στην Γαλατάσαραϊ αντί 7.000.000 ευρώ. Στην ομάδα της Κωνσταντινούπολης δεν έμεινε πολλούς μήνες καθώς κι αυτή τον παραχώρησε στη Στόουκ Σίτι έναντι 14 εκατομμυρίων ευρώ, στα μέσα της αγωνιστικής περιόδου 2017-18. Πέρυσι άρχισε τη χρονιά στην τουρκική Καραγκουμρούκ (δανεικός από τη Στόουκ) για να ακολουθήσει η πώλησή του στην Αλ Αΐν για 3.5 εκατομμύρια ευρώ.


ΧΟΥΑΝ ΙΤΟΥΡΜΠΕ

Το βιογραφικό του και οι παραστάσεις που έδωσε (κυρίως) στην Ιταλία με τη φανέλα της Βερόνα και μετά της Ρόμα, προκαλούν από μόνα τους… παροξυσμό στις τάξεις των φιλάθλων. Ο 28χρονος Παραγουανός εξτρέμ έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να αποτελέσει τον ηγέτη του Αρη και, με την προσωπικότητα και την ποιότητα που έχει, να κουβαλήσει στα πόδια του την ομάδα. Το ζητούμενο, όπως και στην περίπτωση του Ντιαγέ, είναι ο χρόνος προσαρμογής που θα χρειαστεί για να μπει ουσιαστικά στο πλάνο. Η ποιότητά του είναι αδιαπραγμάτευτη, και παρότι έχει χάσει ασφαλώς την λάμψη των προηγούμενων ετών δεν παύει να αποτελεί μία μεταγραφική “βόμβα” για τα ελληνικά δεδομένα η οποία ήδη έχει προκαλέσει μεγάλο θόρυβο.

Με την παρουσία του Ιτούρμπε, ο Αρης θα προσθέσει αγωνιστικά περισσότερη ταχύτητα και ευελιξία στα άκρα της επίθεσης. Ενα παίκτη με απίστευτη ικανότητα στην ντρίμπλα, με έφεση στο ένας εναντίον ενός, “μπουκαδόρος” και με ικανότητες στο κομμάτι της εκτέλεσης, ειδικά με δυνατά σουτ από μέση απόσταση. Στοιχεία τα οποία αυτή τη στιγμή λείπουν από τα εξτρέμ που διαθέτει ο Αρης. Παίζει κυρίως αριστερά αλλά με την ίδια αποτελεσματικότητα μπορεί και δεξιά και ως δεύτερος φορ. Στις ικανότητες του ο Αρης βρίσκει τον εξτρέμ που έψαχνε, τον παίκτη που θα βοηθήσει σε κλειστές άμυνες και θα δώσει περισσότερες λύσεις στο κομμάτι της δημιουργίας και της εκτέλεσης.

Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία του Ιτούρμπε στις θέσεις της τριάδας πίσω από τον επιθετικό δημιουργηθεί συνθήκες αυξημένου συναγωνισμού, σε θέσεις μάλιστα όπου είναι δεδομένη η ποιότητα που ήδη υπάρχει στο ρόστερ σε αυτές τις θέσεις (βλ. Γκάμα, Ματέο Γκαρσία, Μαντσίνι).

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.