Άρης: 4/11/1951 - 70 χρόνια από τα εγκαίνια του γηπέδου Χαριλάου!

Metrosport Team04 Νοεμβρίου 2021

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Κεσανλής

Ήμερα ορόσημο η σημερινή για τον Άρη, καθώς πέρασαν 70 χρόνια από τα εγκαίνια του γηπέδου Χαριλάου, το οποίο, στη συνέχεια πήρε την σημερινή του ονομασία σε «Κλεάνθης Βικελίδης.»

Το ημερολόγια έγραφε 23 Ιανουαρίου 1946, η εφημερίδα της Κυβερνήσεως επί εποχής Στυλιανού Γονατά, δημοσιεύει το διάταγμα περί «αναγκαστικής απαλλοτρίωσης γηπέδων για την ίδρυση γυμναστηρίου υπέρ του Αθλητικού Συλλόγου Άρης Θεσσαλονίκης». 

Ο Επαμεινώντας Χαρίλαος, επιχειρηματίας και εργολάβος τη δεκαετία του ’20 είχε αγοράσει την έκταση στη σημερινή περιοχή του Χαριλάου. Η απαλλοτρίωση της έκτασης για την ανέγερση του νέου γηπέδου είχε πραγματοποιηθεί με δαπάνες του ίδιου του συλλόγου.

Μετά από προσπάθειες του Αστέριου Γιουβανάκη, ο οποίος κατέβαλλε ένα σημαντικό ποσό, οι τίτλοι ιδιοκτησίας του γηπέδου πέρασαν στην «κιτρινόμαυρη» οικογένεια.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1948 και ολοκληρώθηκαν το 1951 με την κατασκευή της σημερινής Θύρας 2, επί της οδού Παπαναστασίου.


Τα πρωτοποριακά –για την εποχή- σχέδια του νέου γηπέδου του Άρη ήταν του αρχιτέκτονα και παλιού κολυμβητή της ομάδας, Κώστα Φιλίππου.

4/11/1951: Το πρώτο επίσημο παιχνίδι στο γήπεδο Χαριλάου

Ύστερα από πολλές προσπάθειες ανθρώπων για την υλοποίηση του γηπέδου, ο Άρης θα παίξει το πρώτο του επίσημο παιχνίδι στο νέο του γήπεδο. Η αναμέτρηση ήταν για το θεσμό του Πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης, με τον Θερμαϊκό ως φιλοξενούμενο. Οι «κιτρινόμαυροι» μπήκαν με το...δεξί στο νέο τους ποδοσφαιρικό σπίτι, καθώς κέρδισαν με 3-2. Τον αγώνα παρακολούθησαν περίπου 14.000 θεατές.

Οι νέες κατασκευές που «μεταμόρφωσαν» το γήπεδο

Στις αρχές τις δεκαετίας του 70, ο Άρης ως κυπελλούχος στον πρώτο τελικό Κυπέλλου Ελλάδος που δεν συμμετείχε ομάδα από την Αθήνα, αποφάσισε να μεταμορφώσει το γήπεδο Χαριλάου και να πάρει την σημερινή του μορφή. Επί προεδρίας Νικόλαου Καμπάνη, κατασκευάστηκε το πρώτο σκέπαστρο, οι κερκίδες 1,5,6 και των επισήμων, ενώ το 1969 τοποθετήθηκε για πρώτη φορά χλοοτάπητας. Μετά από οκτώ (8) χρόνια, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την κατασκευή της Θύρας 3.


Η αλλαγή του ονόματος σε «Κλεάνθης Βικελίδης»

Μετά από 27 χρόνια από τις τελευταίες του κατασκευές, εν έτη 2004, το γήπεδο Χαριλάου «βαφτίζεται» σε «Κλεάνθης Βικελίδης.» Η παλιά ποδοσφαιρική δόξα του Άρη και ενός ανθρώπου που έχει προσφέρει στα μέγιστα για την υλοποίηση πολλών σχεδίων, «ανταμείβεται» με το ονοματεπώνυμο του ως όνομα του γηπέδου. 



Η ιστορία πίσω από τον Κλεάνθη Βικελίδη


Ο Κλεάνθης Βικελίδης, γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1915 στην Θεσσαλονίκη και απεβίωσε στις 4 Νοεμβρίου του 1988. Ίδια ημέρα και μήνα από τα εγκαίνια του γηπέδου. Στην ποδοσφαιρική του καριέρα, έπαιξε για πρώτη φορά με την «κιτρινόμαυρη» φανέλα την σεζόν 1931-32. Στην αρκετά πετυχημένη καριέρα του, έχει πανηγυρίσει τα δύο πρώτα πρωταθλήματα Ελλάδος του Άρη, ενώ ήταν παρών και στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος του 1940.

Ένας τραυματισμός του στην φιλική αναμέτρηση με την Αυστριακή Βίνερ στις 19 Ιανουαρίου 1949, τον οδήγησε σε μήνες αποθεραπείας και στην τελική του αποχώρηση από τους αγωνιστικούς χώρους. Στην τελετή έναρξης του Πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης του 1949-50, πραγματοποίησε την τελευταία του παρουσία ως ποδοσφαιριστής του Άρη, όντας σημαιοφόρος του συλλόγου.

Εκτός από ποδοσφαιριστής που τίμησε τα ελληνικά γήπεδα στην εποχή του Μίμη Δομάζου και Γιώργου Σιδέρη, ακολούθησε και την προπονητική, σε ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ, Απόλλων Καλαμαριάς, Πιερικό, Νίκη Βόλου και φυσικά στην μεγάλη του αγάπη, τον Άρη, οπού εκεί ήταν και ο πρώτος του σταθμός του στην προπονητική του καριέρα.

Η σημαντική συνάντηση για το νέο γήπεδο

Επιστρέφουμε εν έτη 2021 και ο Άρης βαδίζει στα πρώτα του βήματα προς το νέο του γήπεδο. Η πρώτη του σημαντική συνάντηση με την παρουσία του Δημάρχου της Θεσσαλονίκης, Κωσταντίνου Ζέρβα αλλά και του Περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα, είναι άκρως καθοριστική, καθώς θα συζητηθούν τα σχέδια για την υλοποίηση του εγχειρήματος. Να υπενθυμίσουμε, ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο (5/11, 10:30).

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook




Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.