«Αργησε να πάρει μέτρα η ισπανική κυβέρνηση, καιρός να γραφτεί ιστορία»

Πέτρος Χαριζακλής26 Μαρτίου 2020

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΧΑΡΙΖΑΚΛΗ

Ο Χοσέ Μανουέλ Ρόκα είναι ένας Ισπανός προπονητής που εδώ και 12 χρόνια έχει βρεθεί σε αρκετές ελληνικές ομάδες είτε ως ποδοσφαιριστής είτε ως προπονητής. Τελευταία του ομάδα ο Ηρακλής την περσινή χρονιά. Φέτος ο 40χρονος Ισπανός δεν βρίσκεται σε κάποια ομάδα και απολαμβάνει την οικογένειά του. 

Ο Ρόκα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ισπανία και το Metrosport.gr τον εντόπισε στο χωριό του, την Οριουέλα (σ.σ στη νοτιοανατολική Ισπανία), από όπου και μας μίλησε για την τραγική κατάσταση που επικρατεί με τον κορωνοϊό στην Ισπανία, εξήγησε τι πήγε λάθος και τι δεν πρέπει να κάνει η Ελλάδα, έδωσε συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για τα μέτρα που πήρε ενώ αποθέωσε τους φιλάθλους του Ηρακλή για την κίνηση να προσφέρουν δωρεάν καφέ από την καφετέρια του Κατσάνειου στο ιατρικό προσωπικό του ΑΧΕΠΑ.

-Καλησπέρα Μανουέλ. Τι κάνεις; Είσαι στην Ισπανία; Πως είναι τα πράγματα εκεί με τον κορωνοϊό;

«Ναι είμαι στο χωριό μου στην Οριουέλα, μένουμε κοντά με τους γονείς μου για να τους βοηθάμε αλλά όχι στο ίδιο σπίτι. Φύγαμε από την Μούρθια με την οικογένειά μου γιατί είναι πιο επικίνδυνο, προσπαθήσαμε να έρθουμε εδώ για να φροντίζουμε τους γονείς μου, όπως και η αδερφή μου αλλά δεν έχουμε επαφές για να τους προστατεύουμε. Τους πηγαίνουμε φαγητό, ψώνια αλλά με τα κατάλληλα μέτρα. Στην Μούρθια το πρόβλημα του κορωνοϊού δεν είναι τόσο μεγάλο όσο στις μεγάλες πόλεις, καθώς ήρθε μέσω αεροπλάνων από Κίνα και Ιταλία. Εμείς εδώ στην Ισπανία δεν κλείσαμε τα πάντα τόσο γρήγορα όπως έπρεπε, δεν ήμασταν από νωρίς σε καραντίνα, για μένα έπρεπε να σταματήσουν οι πτήσεις, τα τρένα, όλα, σκέψου πως 200 άτομα στο τρένο είναι μεγάλος κίνδυνος. Παρόλο που ήταν κοντά στην Ιταλία το πρόβλημα, δεν το σκεφτόταν ο κόσμος».

-Η Ισπανία έχει φτάσει πάνω από 3.000 νεκρούς, με τα κρούσματα να πλησιάζουν τις 50.000. Πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα στη χώρα σου; Τι φταίει που ο ιός εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα; Μήπως υποτιμήθηκε από τον κόσμο;

«Νομίζω πως ναι, υποτιμήθηκε από όλους, ακόμη και στην τηλεόραση έκαναν πλάκα σε κάποια προγράμματα στην αρχή και ο κόσμος το είδε πολύ χαλαρά, σαν γρίπη. Δεν τα είπαν ξεκάθαρα τα πράγματα οι δημοσιογράφοι στην τηλεόραση αλλά δεν πήραν και μέτρα από την κυβέρνηση. Επρεπε να καταλάβουν ότι ήταν κοντά, με την Ιταλία έχουμε 200 πτήσεις την ημέρα, δεν έκλεισαν τους δρόμους και δεν πήραν τα μέτρα. Ετσι οι πολίτες από τις μεγάλες πόλεις, κυρίως της Μαδρίτης ήρθαν στην περιοχή μας και σε άλλες παραθαλάσσιες, σκεπτόμενοι πως δεν θα έχει τον κόσμο που έχει στις μεγάλες πόλεις, θα έχει φρέσκο αέρα και θα είναι καλύτερο για την υγεία. Ηρθαν όμως στα εξοχικά τους και αντί να κάτσουν μέσα, το είδαν ως διακοπές και δεν έμειναν σε καραντίνα και κάποιοι που δεν το ήξεραν προφανώς μετέφεραν. Η κυβέρνηση έκλεισε τα σχολεία στην αρχή και όχι τους δρόμους, τα αεροδρόμια, όταν έχεις πλάνο για να κόψεις τον κορωνοϊό πρέπει να είναι ολόκληρο όχι μισό. Ο ιός ήταν κυρίως στην Χώρα των Βάσκων, στην Μαδρίτη, την Βαρκελώνη, και με όλες αυτές τις μετακινήσεις, μεταφέρθηκε σε όλη την χώρα».

Στην φωτογραφία η αστυνομία ακινητοποιεί 3 νεαρούς που βγήκαν εκτός σπιτιού χωρίς έγκριση

-Πιστεύεις πως το παιχνίδι μεταξύ της Αταλάντα με την Βαλένθια πριν ένα μήνα έπαιξε ρόλο στην εξάπλωση του ιού καθώς οι Βαλενθιάνοι πήγαν στην Ιταλία κατά χιλιάδες;

«Επαιξε μεγάλο ρόλο. Οταν έχεις πάει σε ένα γήπεδο που μπορεί να έχει τον ιό τόσος κόσμος, είναι πολύ επικίνδυνο και σίγουρα οι φίλαθλοι της Βαλένθια το μετάφεραν. Βέβαια έτσι και αλλιώς η Βαλένθια έχει φουλ Ιταλούς. Οταν κάποιος από την κυβέρνηση μας νόμιζε πως είμαστε πολύ μπροστά στο σύστημα υγείας, έκανε λάθος. Οταν έχεις 200 που έχουν πρόβλημα σε κάθε πόλη είναι εντάξει, όταν έχουν όμως 2000 δεν μπορεί να αντέξει το σύστημα. Το μυαλό τους (σ.σ. κυβέρνηση) ήταν στο πολιτικό και στο οικονομικό, οι πρώτες αποφάσεις ήταν πολύ λάιτ για να μην τρελαθεί ο κόσμος, όταν ήρθαν τα κρούσματα και στην Βουλή και στην κοινωνία τότε φοβήθηκαν και πήραν αυστηρά μέτρα. Τα πήραν όμως πολύ αργά τα μέτρα. Οταν βλέπεις όταν η Ιταλία δίπλα σου έχει 1000 νεκρούς πρέπει να πάρεις αμέσως μέτρα και όχι να περιμένεις».

-Πως είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας; Αντέχουν ακόμη;

«Στην Ισπανία έκανε απολύσεις στα νοσοκομεία και αυτή η κυβέρνηση και η προηγούμενη, δεν έχουν μάσκες, γάντια, έχουν πεθάνει νοσοκόμες γιατί συναναστρέφονται με τον ιό μέσα στα νοσοκομεία. Εχουν γεμίσει, άμα είσαι νέος και έχει τα συμπτώματα δεν σε δέχονται εκεί, πρέπει να προσπαθήσεις να το ξεπεράσεις μόνος σου, ούτε τεστ κάνουν. Μερικές φορές δεν καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η υγεία μας, μόνο όταν μας λείπει. Πιστεύω πως το ένα σοβαρό κράτος πρέπει να έχει καλό επίπεδο υγείας και παιδείας, είναι τα δύο πιο σημαντικά, αλλιώς δεν μπορεί να έχει μέλλον. Εδώ στην περιοχή τα νοσοκομεία θα αντέξουν γιατί δεν υπάρχει πολύς κόσμος που είναι άρρωστος. Στην Μαδρίτη είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, ο στρατός έκανε επίταξη μια έκθεση και έβαλε 2000 κλίνες φτιάχνοντας ένα ιδιότυπο νοσοκομείο, πιστεύω πως αυτό θα βοηθήσει. Τα νούμερα δεν είναι ρεαλιστικά, νομίζω είναι το 50% από αυτό που υπάρχει πραγματικά. Τα γηροκομεία είναι μεγάλο πρόβλημα και είναι γεμάτο παππούδες που δεν το άντεξαν και πέθαναν στα κρεβάτια τους. Τώρα είναι οι κρίσιμες στιγμές, αυτή η εβδομάδα είναι αυτή που πρέπει να προσέχουμε περισσότερο».

Ο στρατός κάνει έλεγχος στους δρόμους του χωριού του Ρόκα

-Εχεις κάποιον στον περιβάλλον σου που νόσησε ή που πέθανε από τον ιό;

«Από το κοντινό μου περιβάλλον, ευτυχώς όχι. Σοκαρίστηκα όμως όταν πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Ρεάλ, ξέρω τους γιους του, παίζαμε μαζί στην Καστίγια, βλέπεις ότι ο κορωνοϊος δεν βλέπει αν είσαι πλούσιος ή φτωχός και αν είσαι λίγο μεγάλος και έχεις λίγα προβλήματα».

-Βλέπουμε πολλούς διάσημους ποδοσφαιριστές να κάνουν δωρεές και ομάδες να προσφέρουν τα γήπεδά τους. Πιστεύεις πως φτάνουν αυτά για να βοηθηθεί το σύστημα υγείας της Ισπανίας;

«Είναι μια μικρή βοήθεια αλλά σημαντικότερο είναι το παράδειγμα για όλους, όποιος έχει την ευκαιρία να βοηθήσει και να γράψει ιστορία πρέπει να το κάνει. Σημασία έχει να είσαι σωστός άνθρωπος, να βοηθάς τους άλλους και μετά να σε θυμάται ο κόσμος επειδή έκανες τα πάντα για να σώσεις τις ζωές των συμπατριωτών σου. Αμα είσαι βουλευτής, πρίγκιπας, αξιωματικός ή πλούσιος, καιρός είναι αυτοί να γράψουν ιστορία και να αφήσουν στην άκρη το οικονομικό και να δείξουν πως η ζωή του κόσμου έχει περισσότερη σημασία. Μετά το κράτος να βοηθήσει αυτούς που προσπάθησαν και έδωσαν τα πάντα, ειδικά σε αυτούς που έχουν λιγότερα για να ζήσουν. Πρέπει να βοηθήσουν όλοι, να δείξουν πως έχουν καρδιά, οι επιχειρηματίες».

«Παράδειγμα για όλους ο κόσμος του Ηρακλή, στο dna του Ελληνα να παλεύει»

-Πιστεύεις πως θα ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στην Ισπανία αλλά και στην Ευρώπη;

«Ανάλογα την κατάσταση της κάθε χώρας, αν η Ισπανία παραμείνει σε αυτή την κατάσταση δεν βλέπω να ολοκληρώνεται το πρωτάθλημα και πρέπει να πάρουμε μια απόφαση. Στην Ελλάδα έχετε λιγότερα προβλήματα και λιγότερους αγώνες και μπορεί να ολοκληρωθεί. Θεωρώ ότι πρέπει να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα και ας πάει το επόμενο πρωτάθλημα πίσω, ας ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Δεν είναι δίκαιο να βγει πρωταθλητής αυτός που είναι τώρα πρώτος. Βέβαια προέχει η υγεία».

-Εδώ στην Ελλάδα από την Δευτέρα (23/3) έχουμε απαγόρευση κυκλοφορίας και ο κόσμος βγαίνει από το σπίτι του με βεβαίωση κίνησης. Θεωρείς πως ήταν σωστό μέτρο για να περιοριστεί η μετάδοση του ιού; Εγινε κάτι τέτοιο και στην Ισπανία;

«Θεωρώ πως είναι άψογη η διαδικασία που κάνει η κυβέρνηση στην Ελλάδα, έπρεπε να το κάνει και η ισπανία εδώ και ένα μήνα. Δεν πρέπει να τον υποτιμήσεις τον κορωνοϊό, δεν είναι μια απλή γρίπη. Στην Βαρκελώνη ακύρωσαν το World Congress Mobile, εγώ αυτό που έχω να πω είναι ένα μεγάλο μπράβο στην Ελλάδα που πήρε πολύ νωρίς τα μέτρα. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι που εδώ δεν έχουν κλείσει τις δουλειές, τις οικοδομές, τα εργοστάσια, πρέπει να παίρνεις μέτρα. Εδώ δεν έχουμε απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά βγαίνεις από το σπίτι και σε δει η αστυνομία πρέπει να δικαιολογήσεις γιατί βγαίνεις έξω, πρέπει να μείνουν κλειστά όλα εκτός από τα μαγαζιά με είδη πρώτης ανάγκης, πρέπει να γίνουμε ακόμη πιο αυστηροί για να μην συνεχίσει η εξάπλωση του ιού. Μετά θα υπάρχει οικονομική κρίση, είναι σαν πόλεμος, οι επιχειρηματίες εδώ στην Ισπανία δίνουν χρήματα, τα ιδιωτικά νοσοκομεία είναι ανοιχτά για όλους. Στη Μαδρίτη τα ξενοδοχεία ανοίξανε για τον κόσμο και όλοι βοηθάνε τον κόσμο. Η ΕΕ θα πρέπει δώσει χρήματα στις χώρες που το χρειάζονται παραπάνω, πάνω απ΄όλα η υγεία».

-Η τελευταία σου ομάδα στην Ελλάδα ήταν ο Ηρακλής. Οι φίλαθλοί του αποφάσισαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που εργάζονται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ προσφέροντας δωρεάν καφέ ενώ οι άνθρωποι του ΓΣ Ηρακλής παραχώρησαν το πάργκινγκ των Χορτατζήδων για τις ανάγκες του προσωπικού του νοσοκομείου. Τι έχεις να πεις γι΄αυτή την κίνηση και τι πιστεύεις για την βοήθεια που πρέπει να δίνουν γενικότερα όσοι σχετίζονται με τον αθλητισμό σε αυτές τις δύσκολες ώρες;

«Είναι τεράστιο παράδειγμα. Μιλάμε για μια ομάδα που έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα και τώρα είναι στον πάτο, είναι η πιο ιστορική ομάδα στην Ελλάδα. Εγώ όταν ήμουν στην ομάδα προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι καλό αλλά δεν τα καταφέραμε. Δεν πρέπει να είσαι πλούσιος για να βοηθήσεις, μπράβο στον κόσμο του Ηρακλή και στους ανθρώπους του. Ακόμη και όταν δεν έχει λεφτά η ομάδα, μπορεί να βοηθήσει, είναι ένα μεγάλο παράδειγμα για όλους, η βοήθεια και ο άνθρωπος φτιάχνει την κοινωνία μας, δεν την φτιάχνουν τα λεφτά αλλά η συμπεριφορά που έχεις απέναντι στην κοινωνία. Μπορεί να μην σημαίνει πολλά για κάποιους ένας καφές, αλλά είναι στήριξη για τους ανθρώπους που παλεύουν να σώσουν ζωές, ένας άνθρωπος που παλεύει στην ζωή του στηρίζει έναν γιατρό που έχει έναν καλό μισθό. Ο κόσμος του Ηρακλή είναι πάντα δίπλα στην ομάδα και στα καλύτερα και στα χειρότερα, αν ήμουν στην Θεσσαλονίκη θα έκανα το ίδιο με τους φιλάθλους, και εδώ εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε την γειτονιά με κάθε τρόπο, από αυτό φαίνεται τι άνθρωπος είσαι».

-Εχεις ζήσει για σχεδόν μια δεκαετία στην Ελλάδα, παίζοντας σε διάφορες ομάδες ως τερματοφύλακας αλλά και βρισκόμενος στον πάγκο τους. Τι έχεις να πεις στους ανθρώπους εδώ στην δύσκολη κατάσταση που περνούν;

«Στο dna του Ελληνα είναι να παλεύει, έχει περάσει τεράστια προβλήματα, πόλεμοι, κρίσεις, θεωρώ πως πέρα από κάποιους που κοιτάνε τον εαυτό τους, οι Ελληνες είναι ενωμένοι και να κοιτάνε να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον. Στην Ελλάδα όταν βλέπουν την σημαία λένε είμαστε όλοι Ελληνες, ξέρουν να ζουν δύσκολες στιγμές. Αυτοί που έχουν χρήματα πρέπει να γράψουν ιστορία και να βοηθήσουν αυτούς που δεν έχουν. Εχω να πω στους Ελληνες πως ο ιός δεν είναι αστείο, να μην κάνουν το λάθος που κάναμε εμείς στην Ισπανία, να μην υποτιμήσουν το ιό και να μην κολλήσουν. Να μένουν σπίτι και να βγαίνουν μόνο όταν είναι υποχρεωμένοι να βγουν έξω και να κόψουμε την εξάπλωση του».

-Τέλος, θεωρείς πως θα αλλάξει κάτι στον κόσμο μετά από αυτή την πανδημία;

«Σίγουρα θα αλλάξει, ο τρόπος που σκεφτόμαστε, ο τρόπος που βλέπουμε την ζωή, πολλές φορές κοιτάμε την καθημερινότητα και την δουλειά μας, είναι η στιγμή να αλλάξουμε νοοτροπία και να βάλουμε στην σημαντικότερη θέση κάποια πράγματα που δεν είχαμε σε τόσο σημαντική θέση, όπως είναι οι γιατροί, οι νοσοκόμοι, οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ, ο στρατός, οι γονείς μας, οι παππούδες».

Οι κάτοικοι του χωριού του Ρόκα χειροκροτούν αστυνομικούς και ιατρικό προσωπικό για όλα όσα κάνουν αυτό το διάστημα

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.