Αρειανάρα βάλε ένα γκολ…

Γιώργος Στράντζαλης17 Ιανουαρίου 2023

Η εικόνα σε συνδυασμό με τα στοιχεία που αντλούνται από τη στατιστική οδήγησαν τον Αλαν Πάρντιου στην παραδοχή του επιθετικού προβλήματος καθώς ο Βρετανός τεχνικός δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί με χαμηλότατο αριθμό ουσιαστικών τελικών προσπαθειών που χαρακτηρίζει την ομάδα του στα ντέρμπι.

Δευτερόλεπτα μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, ο Αλαν Πάρντιου είπε ότι… «χρειαζόμαστε διαβόλους στην επίθεση» εννοώντας ότι η ομάδα του στερείται αγωνιστικού θράσους, ταχύτητας, ίσως και ευθύτητας στον τρόπο έκφρασής της. Στην πραγματικότητα, η εικόνα του αφαίρεσε κάθε δικαίωμα αμφισβήτησης ενός προβλήματος το οποίο «κρύφτηκε» για ένα μικρό διάστημα αλλά αποτελεί τον σταθερό συνοδοιπόρο της ομάδας. Ειδικά στα ντέρμπι, το πρόβλημα για τους «κίτρινους» δεν περιορίζεται στην αναποτελεσματικότητα σε επίπεδο εξασφάλισης βαθών αλλά και στη δημιουργία η οποία θα πρέπει να προηγείται. 

Χθες στο Καραϊσκάκη οι «κίτρινοι» ήταν 50 αγωνιστικά λεπτά πίσω στο σκορ και σ’ αυτό το διάστημα είχε να επιδείξουν μόνο την εκτέλεση φάουλ από τον Λούις Πάλμα στην τελευταία φάση του αγώνα. Συνολικά στο παιχνίδι… άντε να προστεθεί κι ένα σουτ του Ντάνιελ Μαντσίνι στο πρώτο ημίχρονο. Κατά τη στατιστική, τελείωσαν το παιχνίδι με έξι τελικές προσπάθειες. Καμία δεν έγινε εντός περιοχής και οι περισσότερες εξ’ αυτών δεν θα μπορούσαν να φέρουν κάτι.

Την ίδια μειωμένη επιθετικότητα είχαν και στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας. Η κατοχή μπάλας και η κυκλοφορία αυτής δεν οδήγησε στη δημιουργία προϋποθέσεων για γκολ καθώς περιορίστηκαν σε μια ουσιαστική φάση με τον Ντάνιελ Μαντσίνι στο πρώτο ημίχρονο. Σε ολόκληρο το δεύτερο μέρος, δεν είχαν ούτε μία στιγμή! Είχε προηγηθεί ο αγώνας με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο. Με εξαίρεση δύο διαδοχικές καλές στιγμές με τον Χουάν Ιτούρμπε στο 14ο και 16ο λεπτό, ο Αρης ήταν εντελώς ακίνδυνος. Η στατιστική έγραψε πέντε τελικές προσπάθειες.

  • Από τους 13 βαθμούς στα περσινά ντέρμπι της κανονικής διάρκειας του Πρωταθλήματος ο φετινός Άρης έχει περιοριστεί στους τέσσερις έχοντας μόλις δύο ακόμη παιχνίδια μπροστά του.
  • Φέτος δεν σκόραρε απέναντι σε ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό και σε σύνολο έξι αγώνων περιορίστηκε στα δύο γκολ που είχαν φέρει την ανατροπή απέναντι στον Ολυμπιακό στο «Κλ. Βικελίδης» τον περασμένο Σεπτέμβρη!
  • Συμπεριλαμβανομένου και του προχθεσινού αγώνα στο Καραϊσκάκη, ο Άρης συμπλήρωσε 360 αγωνιστικά λεπτά (δίχως να συμπεριλαμβάνονται οι καθυστερήσεις) δίχως γκολ σε ντέρμπι.
  • Είναι μετρημένες στα δάχτυλα της μιας παλάμης οι μεγάλες ευκαιρίες σε αυτά τα παιχνίδια με Ιτούρμπε (2), Ζερβίνιο (1) και Μαντσίνι (1).

Στο «Κλ. Βικελίδης» είναι πιο δραστήριος

Συμπεριλαμβανομένου και του προχθεσινού αγώνα στο Καραϊσκάκη, ο Άρης συμπλήρωσε 360 αγωνιστικά λεπτά (δίχως να συμπεριλαμβάνονται οι καθυστερήσεις) δίχως γκολ σε ντέρμπι. Φέτος δεν σκόραρε απέναντι σε ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό και σε σύνολο έξι αγώνων περιορίστηκε στα δύο γκολ που είχαν φέρει την ανατροπή απέναντι στον Ολυμπιακό στο «Κλ. Βικελίδης» τον περασμένο Σεπτέμβρη! 

Είναι μετρημένες στα δάχτυλα της μιας παλάμης οι μεγάλες ευκαιρίες σε αυτά τα παιχνίδια με Ιτούρμπε (2), Ζερβίνιο (1) και Μαντσίνι (1). Συνέπεια των παραπάνω είναι, από τους 13 βαθμούς στα περσινά ντέρμπι της κανονικής διάρκειας του Πρωταθλήματος ο φετινός Άρης έχει περιοριστεί στους τέσσερις έχοντας μόλις δύο ακόμη παιχνίδια μπροστά του.

Αυτό το πρόβλημα εμφανίστηκε στην πορεία καθώς στα πρώτα παιχνίδια το βασικό ζητούμενο ήταν η ανασταλτική συμπεριφορά της. Για παράδειγμα, στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο «Κλ. Βικελίδης» το 0-0 ήταν προϊόν ένα σωρό χαμένων ευκαιριών αλλά και της κακής εκτέλεσης πέναλτι από την πλευρά του Αντρε Γκρέι. Δημιουργία υπήρξε, η αποτελεσματικότητα έλειψε. 

Στη δε αναμέτρηση με την ΑΕΚ στο ίδιο γήπεδο, η αμυντική συμπεριφορά έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ήττα καθώς επιθετικά οι «κίτρινοι» δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για γκολ αλλά και πάλι υστέρησαν στον τομέα της ουσίας. Αυτό είναι το πρόβλημα που καλείται να λύσουν, όπως παραδέχθηκε εξάλλου και ο Αλαν Πάρντιου, ο οποίος τούτη τη φορά δεν είχε άλλη επιλογή από την παραδοχή της σχετικής δυσκολίας.

Γιατί ο Πάρντιου επενδύει σε Καμαρά και Πάλμα

Ερωτηθείς για τη μεθοδολογία στην επίλυση του επιθετικού προβλήματος ο Αλαν Πάρντιου ανέφερε μόλις δύο ονόματα. «Πιστεύω ότι με την προσθήκη του Αμπουμπακάρ Καμαρά και την επιστροφή του Λούις Πάλμα θα βρούμε λύσεις», είπε. Ενδεχομένως να μην ήταν τυχαίο το γεγονός ότι απέφυγε να αναφερθεί σε αυτούς που πήραν πολύ χρόνο συμμετοχής στον αγώνα στο Καραϊσκάκη. Ξεκάθαρα θεωρεί ότι εφόσον ο Μαυριτανός φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο φυσικής κατάστασης αυτομάτως θα δημιουργήσει έναν δεύτερο πόλο στην επίθεση κι αυτό θα ανοίξει χώρους για τον Αντρε Γκρέι. 

Παράλληλα, θεωρεί ότι ο Λούις Πάλμα έχασε αγωνιστικό ρυθμό λόγω των διαδοχικών προβλημάτων υγείας, κυρίως όμως ότι θα επανέλθει στο πρότερο επίπεδο μέσα από τις διαδοχικές συμμετοχές. Εδειξε εν τέλει ότι ενδεχομένως το σχέδιό του στο άμεσο μέλλον να προβλέπει τη συνύπαρξη των Πάλμα, Καμαρά και Γκρέι στην τριάδα της επίθεσης.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.