Απόστολος Μαστρανέστης: Ο Τσιγγάρας, τα deal με τον Ραϊόλα και ο Βαγγέλης Παυλίδης

Χάρης Εμμανουηλίδης23 Ιανουαρίου 2022

Το όνομα του έχει ταυτιστεί με την ανάδειξη ταλέντων , ποδοσφαιριστών που θα απασχολούν το ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό και τα επόμενα χρόνια και αυτό το έχει πετύχει με τον πλέον εμφατικό τρόπο.

Ο λόγος για τον Απόστολο Μαστρανέστη , υπεύθυνο στην Ακαδημία Ποδοσφαίρου Αινείας, ο οποίος έχει προπονήσει και αναδείξει μερικά από τα μεγαλύτερα ταλέντα που αυτή τη στιγμή παίζουν ή… περιμένουμε να παίξουν τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Μερικές από τις περιπτώσεις παικτών που θα μας απασχολήσουν στην πορεία της συζήτησης μας με τον έμπειρο τεχνικό είναι του Θεοχάρη Τσιγγάρα, του αδερφού του Άγγελου αλλά και του Βαγγέλη Παυλίδη.

Ο Έλληνας τεχνικός έχει ένα μοναδικό… προνόμιο, να έχει συνεργαστεί άμεσα με τον Μίνο Ραϊόλα, κορυφαίο μάνατζερ ποδοσφαιριστών αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές του, το πως επιλέγει να κλείνει συμφωνίες αλλά και το μότο που τον συνοδεύει.

Κεφάλαιο Χάρης Τσιγγάρας

«Τα παιδιά πάντα κρατούσαμε μία επαφή από τους Μπέμπηδες, ακόμα και όταν έφυγαν, καθώς σε κενούς χρόνους και σε αγωνιστικούς χρόνους πάντα κάναμε προπονήσεις, μιλάμε μετά τα παιχνίδια και αναλύουμε τα όσα έγιναν. Ξεκίνησαν από μικρή ηλικία να δουλεύουν καθώς η δουλειά είναι το α και το ω και δεν σταματάει ποτέ», αναφέρει σε πρώτο πλάνο για τα δικά του παιδιά και εξιστορεί μία ωραία ιστορία με τον Χάρη Τσιγγάρα.

«Πέρσι έπαιζε ο ΠΑΟΚ στην Αθήνα , γύρισε η ομάδα 4 τα ξημερώματα και ζήτησε ο Χάρης να κάνουμε προπόνηση γιατί πίστευε ότι σε συγκεκριμένες στιγμές είχε κάποιες αδυναμίες και θέλησε να τις δουλέψουμε», αναφέρει και προσθέτει, «Είναι ένας ποδοσφαιριστής που είναι και ήταν ένας δημιουργικός παίκτης, έχει ποιότητα, μπορεί να έχει περισσότερη πρωτοβουλία επιθετικά. Έχει τη δυνατότητα να παίξει ακόμη πιο επιθετικά, καθώς ξεκίνησε σαν 10αρι, έχει δύο πόδια, και τα άφησε αυτά για να βελτιώσει το αμυντικό του κομμάτι, ενώ δουλεύει αρκετά σε κομμάτια έκρηξης σε μικρό χώρο, αλλά και σε φιλοσοφία γύρω από το παιχνίδι και τον τρόπο λειτουργίας του εκάστοτε προπονητή».

Ο Θεοχάρης δούλεψε τόσο με τον Αμπέλ Φερέιρα, όσο και με τους Γκαρσία και Λουτσέσκου, «Δυσκολεύτηκε στις μεταβάσεις των προπονητών, τον Γκαρσία τον γνώριζε καλύτερα από την παρουσία τους στην κ19. Ο Λουτσέσκου του ζήτησε κάποια επιπλέον πράγματα και επειδή είχαμε συχνή επικοινωνία η αλήθεια είναι ότι έκανε ένα διάστημα για να καταλάβει τι ήθελε ο προπονητής και έπαιξε και αυτό τον ρόλο του, συν ότι διαμορφώθηκαν αργότερα οι συνθήκες για να αγωνιστεί».

Όσο για τη θέση που του ταιριάζει καλύτερα, «Είναι σίγουρα 8-10 και μπορεί και αυτή τη στιγμή να παίξει και το 6 , αλλά όχι ως ένας καθαρά ανασταλτικός παίκτης, ενώ μπορεί να αποτελέσει έναν παίκτη Box to box. Είναι αυτός ο λόγος που απελευθερώθηκε αγωνιστικά ο Κούρτιτς, γιατί κάνει την υπόλοιπη δουλειά που αφήνει πίσω του και φάνηκε πως ταίριαξε καλύτερα από τον καθένα στο αγωνιστικό στυλ του».

Πόσο εύκολο είναι όμως για έναν ποδοσφαιριστή μία ομάδα να ψάχνει συνεχώς παίκτη στη θέση του;

«Για κάθε ποδοσφαιριστή αυτό είναι δύσκολο, να ακούει ότι ψάχνει μία ομάδα παίκτη. Ο Χάρης αυτό το έχει αποβάλει, δεν με ενδιαφέρει μου λέει, με ενδιαφέρει να κάνω καλύτερα τη δουλειά μου, έχει αυτοπεποίθηση, σε σημείο που λέει ότι εγώ θα κάνω τη δουλειά μου και ο προπονητής θα κρίνει ποιος είναι στην καλύτερη κατάσταση για να αγωνιστεί. Τόσο καιρό που δεν έπαιζε, φάνηκε ότι ήταν έτοιμος να αγωνιστεί ανά πάσα ώρα και στιγμή».

Κεφάλαιο Βαγγέλης Παυλίδης

«Τον ξέρω από 4.5 χρονών, έχουμε πλέον σχέση πέρα από προπονητή παίκτη, είναι προϊόν δουλειάς, έχει περάσει από όλα τα στάδια, δεν ήταν πολύ το μεγάλο ταλέντο για αυτό εκτιμάει πολύ τη δουλειά. Πήγε σε ομάδες που ήταν επαγγελματίες οι παίκτες και ενισχύθηκε περισσότερο η άποψη του για τη δουλειά, είδε παίκτες να δουλεύουν στο κορυφαίο επίπεδο. Πήγαινα στο Τίλμπουρχ, με τη σύμφωνη γνώμη του Ραϊόλα αλλά και της ομάδας, πήγα ως επίσημος προπονητής του και 15-20 ημέρες τον μήνα ταξιδεύω στην Ολλανδία και ενώ είναι αγωνιστική περίοδος, για να δουλεύουμε διπλές και τριπλές προπονήσεις, με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που υπάρχει. Η δουλειά είναι αναπόσπαστο κομμάτι, δεν θα έρθει στην Ελλάδα και θα πει θα καθίσω να ξεκουραστώ», αναφέρει αρχικά ο Απόστολος Μαστρανέστης και προσθέτει για το πρωτάθλημα που ταιριάζει καλύτερα στον Βαγγέλη…

«Το γαλλικό είναι ένα πρωτάθλημα που του ταιριάζει, επιθετικό, θέλει να παίξει και ο Βαγγέλης σε αυτό καθώς και η Γερμανική λίγκα, όπου είχε υπάρξει στη Ντόρτμουντ».

Κεφάλαιο Μίνο Ραϊόλα

«Πέρασα τρεις ημέρες μαζί του επί 3-4 ώρες, ήταν μεγάλη τιμή που τον συνάντησα, αλλά πιστέψτε με είναι ένας φοβερά απλός άνθρωπος, που αν δεν τον ξέρεις περνάει απαρατήρητος , είναι πάρα πολύ απλός , πολύ ευγενής άνθρωπος που ξέρει τη δουλειά του καθενός. Μου έκανε θετική εντύπωση που με ρωτούσε για τον Βαγγέλη, παρόλο που έχει επαφές με ανθρώπους του ποδοσφαίρου , ήθελε να ρωτήσει την προσωπική μου άποψη γιατί έκρινε πως ξέρω καλύτερα τον παίκτη» και συνεχίζει…

«Είναι πραγματικά ένας εκπληκτικός διαπραγματευτής, το τηλέφωνο δεν σταμάτησε να χτυπάει, μιλούσε αγγλικά, μιλούσε ισπανικά, ιταλικά, μιλάει στη γλώσσα της εκάστοτε ομάδας για να είναι πιο εύκολη η επικοινωνία. Όταν πας στο Μόντε Κάρλο να τον επισκεφτείς, προσπαθεί να σου δείξει την πολύ καλή φύση του ποδοσφαίρου, σου δείχνει ότι είμαι εδώ να σε βοηθήσω, η φιλοσοφία του είναι ότι ο ποδοσφαιριστής να μην δουλέψει ξανά μετά την καριέρα του γιατί πιστεύει ότι θα έχει αποτύχει ως μάνατζερ».

Ενώ ακόμα κάνει ειδική αναφορά στους Έλληνες ποδοσφαιριστές συνολικά…

«Η Ελλάδα έχει πολύ καλούς Έλληνες παίκτες που αν έχουν καθοδήγηση, μυαλό, δουλειά, επικοινωνία, μπορούν να προοδεύσουν. Για παράδειγμα, ο αδερφός του Χάρη Τσιγγάρα, ο Άγγελος είναι ένα και αυτός ένα παιδί που βγήκε μέσα από σκληρή δουλειά. Όλοι έλεγαν για τον Χάρη που ήταν στον ΠΑΟΚ και κανένας δεν πίστευε τον Άγγελο, ο οποίος έγινε νωρίτερα επαγγελματίας παραμένοντας ένα πολύ σεμνό παιδί».
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.