Απολύτως συνεπής ο Αυγενάκης, βλέπουν λεφτά που δεν τα φανταζόταν τα σωματεία

Δημήτρης Κανελλάκης24 Δεκεμβρίου 2020

Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τώ Καίσαρι, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, αποδείχθηκε απολύτως συνεπής σε όσα εξήγγειλε για την οικονομική στήριξη των σωματείων.
Όσα σωματεία ανά την Ελλάδα, σε οποιοδήποτε άθλημα, δεν παρασύρθηκαν από ένα άκρως αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί, σύμφωνα με το οποίο και πάρα πολύ δύσκολη ήταν η διαδικασία και... ψίχουλα θα έπαιρναν όσα θα προχωρούσαν και θα την ολοκλήρωναν, είδαν στους λογαριασμούς τους χρήματα που δεν μπορούσαν ούτε στα καλύτερα όνειρά τους να τα φανταστούν.

Χρήματα που ανέρχονται στο... επταπλάσιο και στο οκταπλάσιο αυτού που τους έλεγαν ορισμένοι το προηγούμενο καλοκαίρι, τότε που ατάκες του στυλ «έλα μωρέ, σιγά τα λεφτά, από 300-400 ευρώ θα πάρετε». Μπορεί να πει κάποιος ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν και πανηγυρισμοί επειδή η ΓΓΑ δίνει 2.500 σε κάθε σωματείο, κι αν καλλιεργεί περισσότερα από ένα αθλήματα άλλα 1000 ευρώ για το καθένα.

Θα διαφωνήσω. Θεωρώ ότι είναι λόγος πανηγυρισμού, διότι, αυτοί που διοικούν τα ερασιτεχνικά σωματεία ξέρουν πως για πάρα πολλά χρόνια δεν έπαιρναν ούτε 300 ευρώ επιχορήγηση. Ξέρουν, επίσης, τα σωματεία που θέλουν να είναι οργανωμένα, θέλουν να λειτουργούν εντός ενός πλαισίου, με κανόνες και όχι όπως να 'ναι, ότι αυτό, πλέον, υπάρχει με το Μητρώο. Ξέρουν ότι μπαίνει μία τάξη.

Λένε κάποιοι ότι αυτή η τάξη θα φέρει αντιμέτωπα τα σωματεία με κινδύνους... νομιμότητας, θα τα υποχρεώσει να πληρούν προϋποθέσεις οι οποίες θα... κοστίζουν, ότι θα πρέπει να λειτουργούν ως επιχειρήσεις ενώ δεν είναι. Εφόσον τζιράρουν χρήματα, ναι, να λειτουργούν ως επιχειρήσεις. Είναι κακό; Δεν θα πρέπει όσοι εργάζονται για τα σωματεία να πληρώνονται και να καλύπτονται ασφαλιστικά σύμφωνα με τα ισχύοντα;

Δεν θα πρέπει τα σωματεία, εφόσον έχουν οικονομική δραστηριότητα, να τηρούν λογιστικά βιβλία; Δεν θα πρέπει να διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς, να πληρώνουν μέσω αυτών; Νομίζω πως ναι, δεν πιστεύω ότι έχεις κάποιος διαφορετική άποψη. Γι' αυτό έγινε το Μητρώο, γι' αυτό μπήκαν τα κριτήρια ένταξης, γι' αυτό δικαιώματα, πλέον, θα έχουν όσοι εντάχθηκαν. 

Τα πάντα γίνονται ξεκάθαρα. Και ως προς τη λειτουργία των σωματείων και ως προς το δικαίωμα της συμμετοχής τους σε αρχαιρεσίες. Φεύγει από τη μέση η θολούρα, παύουν να υφίστανται οι υποψίες και οι δεύτερες σκέψεις σχετικά με το λόγο ύπαρξης κάποιων σωματείων.

Γι' αυτό και πολλοί από εκείνους που αμφέβαλλαν, έως και προέτρεπαν τα σωματεία να αντιδρούν αντί να αξιοποιούν το χρόνο για να προετοιμάσουν την είσοδό τους στο Μητρώο, τώρα ζητούν περισσότερο χρόνο για να προλάβουν όλοι, να μη χαθεί αυτή η δυνατότητα η οποία και οργανωτικά και οικονομικά είναι μεγάλη υπόθεση...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.