Αποκαλύψεις Τσιόδρα για την αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ -Τι δείχνει μελέτη του

Metrosport Team15 Δεκεμβρίου 2021

Τις ευθύνες της κυβέρνησης με αποτέλεσμα η χώρα να θρηνεί κάθε μέρα περίπου 100 νεκρούς (χθες έφτασαν τους 130), εκθέτει σοβαρά μελέτη του Σωτήρη Τσιόδρα και του Θεόδωρου Λύτρα για τη θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών σε σχέση με το φόρτο του συστήματος υγείας.

Εν μέσω των καταγγελιών για ελλείψεις και προνομιακή μεταχείριση αναφορικά με τις εντατικές Covid (σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου) αλλά και της χειρότερης εβδομάδας του τέταρτου κύματος, η ανάλυση (Σεπτέμβριο 2020 έως Μάιο 2021) αποκαλύπτει πως η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα.

Όπως προκύπτει, η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα των βαρέως πασχόντων ασθενών με κορονοϊό επηρεάζεται αρνητικά από το υψηλό φορτίο ασθενών στο ΕΣΥ, που δεν είχε θωρακιστεί πραγματικά και, όπως διαπιστώνεται, έχει ευρύτερα χαμηλές «αντοχές» (όχι μόνο στη διαθεσιμότητα των ΜΕΘ).

Όπως γράφει ο κ. Λύτρας, «τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: με >400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Επιπλέον έχουμε κραυγαλέα και απαράδεκτη υγειονομική ανισότητα μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας».

«Από τους 3988 θανάτους διασληνωμένων που αναλύθηκαν, 1535 (95%CI: 1053–1947) αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν στο ΕΣΥ (<200 διασωληνωμένους), σε νοσοκομεία Αττικής, κι εντός ΜΕΘ» εξηγεί σε αναρτήσεις του στο Twitter. xtagstartz/p>

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.