Απογραφή: Τι θα γίνει με όσους αρνούνται την διαδικασία

Metrosport Team21 Νοεμβρίου 2021

Η Απογραφή Πληθυσμού 2021 μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, όμως, υπάρχει μέρος του πληθυσμού που δεν την έχει πάρει με καλό μάτι.

Μέχρι τις 26 Νοεμβρίου, οι εκπρόσωποι των νοικοκυριών καλούνται να μπουν στην ειδική εφαρμογή, μέσω του www.gov.gr και χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτό κωδικό, αλλά και τους κωδικούς του taxis, να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο για την κατοικία και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Ωστόσο, στο στάδιο της αυτοαπογραφής έχει προβλεφθεί οι πολίτες που χρειάζονται βοήθεια να έχουν τη δυνατότητα να καλούν τους αρμόδιους υπαλλήλους που θα τους διευκολύνουν.

Στην περίπτωση που οι πολίτες δεν αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, από τις 27 Νοεμβρίου και έως τα μέσα Δεκεμβρίου, την πόρτα τους θα χτυπήσει εκ νέου ο απογραφέας, ο οποίος αυτή τη φορά θα μπει στο σπίτι τους, προκειμένου να προχωρήσει σε διά ζώσης απογραφή, όπως, εξάλλου, συνέβαινε και τις προηγούμενες δεκαετίες.

Τι θα γίνει με αυτούς που δεν δέχονται

Τι θα γίνει, όμως, με εκείνους, οι οποίοι παρά την υποχρεωτικότητα της διαδικασίας, αρνούνται να απογραφούν είτε ηλεκτρονικά είτε με τη μέθοδο «πόρτα-πόρτα»;

Τα στελέχη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, όπως επισημαίνουν, προσβλέπουν στην ειλικρινή διάθεση και την υποχρέωση των απογραφομένων να παρέχουν έγκυρες πληροφορίες.

«Με επιχειρήματα και την πειθώ προσπαθούμε να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει τη χρησιμότητα της απογραφής» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο Απόστολος Κασάπης, διευθυντής του γραφείου προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Αθανάσιου Θανόπουλου, συμπληρώνοντας πως η δυσπιστία για την απογραφή δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο, αλλά συναντάται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κυρώσεις

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως δεν πρόκειται να υπάρξουν κυρώσεις. Αν και προς το παρόν μία τέτοια συζήτηση χαρακτηρίζεται ως άκαιρη, ο στατιστικός νόμος δίνει τη δυνατότητα στην Αρχή να επιβάλλει κυρώσεις.

Εντούτοις, δεν έχει γίνει εξειδίκευση των κυρώσεων αυτών και, σύμφωνα με στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ, μέχρι στιγμής υπάρχουν σκέψεις για την επιβολή χρηματικού προστίμου μόνον σε όσους παρεμποδίζουν ή ακόμα και σαμποτάρουν τη διαδικασία.

Σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, άλλωστε, ανάλογες κυρώσεις και προβλέπονται, αλλά και επιβάλλονται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Βρετανία, οι Αρχές της οποίας έχουν ορίσει χρηματική ποινή 1.000 λιρών γι' αυτούς που δεν θέλουν, καθώς κάτι τέτοιο θεωρείται ποινικό αδίκημα. Αντίστοιχα, στην Πολωνία, όσοι δεν συμμετέχουν καλούνται να πληρώσουν 1.000 ευρώ.

«Γιατί ρωτάτε για τα παιδιά μου; Θα μου τα πάρετε;»

Οσο ακραία κι αν ακούγεται μια τέτοια ερώτηση, αρκετοί είναι αυτοί που την έχουν διατυπώσει.

Η απάντηση, λοιπόν, έρχεται από τους υπεύθυνους της Αρχής, που τονίζουν πως «στην Απογραφή Πληθυσμού γίνεται καταγραφή όλων των ατόμων που διαμένουν μόνιμα στη χώρα, ανεξάρτητα από την ηλικία τους («Ολοι μετράμε»). Η απογραφή έχει ως στόχο την καταγραφή του πληθυσμού της χώρας».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.