Aποχετευτικό Ζαγκλιβερίου: Μία ιστορία ταλαιπωρίας χωρίς τέλος

Metrosport Team19 Ιουλίου 2022

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΣΜ και δημοτικός σύμβουλος Λαγκαδά, Μπάμπης Κυργιάννης, με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται στο αποχετευτικό του Ζαγκλιβερίου.

Αναλυτικά το περιεχόμενο της ανάρτησης:

«Σε περίπου 1 μήνα συμπληρώνονται 2 χρόνια από την έκδοση της από 4-9-2020 απόφασης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Λαγκαδά για την διακοπή εργασιών του έργου “Αποχέτευση ακαθάρτων υδάτων Κοινότητας Ζαγκλιβερίου”. 

Όπως είναι γνωστό, η απόφαση διακοπής των εργασιών οδήγησε στη διάλυση της Σύμβασης Έργου, χωρίς υπαιτιότητα της εργολάβου εταιρίας και με επίρριψη ευθυνών από την τελευταία στο Δήμο και στους φορείς του Έργου για την εξέλιξη αυτή, κυριότερη όμως συνέπεια, όμως, από τη διάλυση της Σύμβασης είναι, έως σήμερα, η αφάνταστη ταλαιπωρία την οποία υφίστανται καθημερινά οι κάτοικοι της Κοινότητας Ζαγκλιβερίου λόγω της τραγικής κατάστασης των οδών, δημιουργώντας συνθήκες διαβίωσης οι οποίες υποβαθμίζουν πλήρως την ποιότητα ζωής των κατοίκων. 

Έκτοτε υποβλήθηκαν ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου συνεχείς και επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις για την πορεία εξέλιξης του έργου, η δημοσιοποίηση δε του θέματος είχε ως αποτέλεσμα την κατάθεση ερωτήματος και ενώπιον της Ελληνικής Βουλής για το συγκεκριμένο ζήτημα. Τον Απρίλιο του 2022, ως έσχατη επιλογή, αποφασίστηκε η κοινοποίηση εξώδικης δήλωσης (την οποία και συνυπέγραψα) έναντι των οργάνων διοίκησης του Δήμου και των φορέων υλοποίησης του Έργου, καθιστώντας σαφή την διάθεση εξάντλησης στο μέλλον όλων των προβλεπόμενων νομικών μέσων και διαδικασιών, προκειμένου η χρόνια ταλαιπωρία των κατοίκων της Κοινότητας Ζαγκλιβερίου να λάβει πια ένα τέλος και να δρομολογηθούν οι απαραίτητες εξελίξεις προς αποκατάσταση του οδικού δικτύου του οικισμού Ζαγκλιβερίου και επανεκκίνηση των εργασιών του Έργου. 

Προσφάτως και μετά την κοινοποίηση της εξωδίκου δηλώσεως μέσω δικαστικού επιμελητή, αποφασίστηκε με την υπ’ αριθ. 358/2022 απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ, η τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης και η σύναψη νέας με την αναπτυξιακή εταιρία ΑΝΕΘ ΑΟΤΑ, με αντικείμενο την ανάπτυξη ενεργειών για την επίβλεψη, επικαιροποίηση των μελετών και παρακολούθηση κατασκευής του συνολικού Έργου. Προφανώς και είναι πράγματι λυπηρό εάν, εν έτει 2022, η αναζήτηση αυτονόητων ενεργειών για την αντιμετώπιση μίας τραγικής κατάστασης, η οποία υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής συνδημοτών, θα πρέπει να γίνεται πεδίο εξώδικων και δικαστικών ενεργειών και η οποιαδήποτε εξέλιξη να πραγματοποιείται υπό το φόβο πρόκλησης πειθαρχικών και ποινικών διώξεων.

Περαιτέρω και επειδή το αποχετευτικό Ζαγκλιβερίου, αποτελεί μία διδακτική ιστορία, η οποία εξάγει πάντοτε χρήσιμα συμπεράσματα, εκ του κειμένου της νέας προγραμματικής σύμβασης του Έργου παρατηρούμε τα εξής: Την παραδοχή (επί της ουσίας κυνική ομολογία) εκ μέρους της δημοτικής αρχής, μέσω των οργάνων και φορέων αυτής, της αδυναμίας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις υλοποίησης ενός σημαντικού έργου υποδομής προς όφελος των δημοτών, όπως είναι το αποχετευτικό Ζαγκλιβερίου. 

Ειδικότερα και από την ανάγνωση της νέας προγραμματικής σύμβασης του Έργου προκύπτει ότι α) η ΔΕΥΑΛ, ως κύριος του Έργου, δεν καλύπτει τις απαιτήσεις για την εκτίμηση της διοικητικής ικανότητας ως δικαιούχου του προς υλοποίηση Έργου και β) ο Δήμος Λαγκαδά, ως φορέας υλοποίησης του Έργου, αναγνωρίζει την αδυναμία του, μέσω της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών αυτού, για την επίβλεψη και εποπτεία μίας δημόσιας σύμβασης. Η αναγνώριση μάλιστα της ως άνω υπαρκτής αδυναμίας, επιφέρει και πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση εις βάρος της δημοτικής περιουσίας, καθώς το τίμημα της ανωτέρω τροποποίησης της προγραμματικής σύμβασης του Έργου μετά της εταιρίας ΑΝΕΘ ΑΟΤΑ, ανέρχεται κατ’ ελάχιστον στο συνολικό ποσό των 230.789,03 ευρώ. 

Τέλος, ίσως το αποχετευτικό Ζαγκλιβερίου, να αποτελεί μία ιστορική πρωτοτυπία, κατά την οποία μία Δημοτική Αρχή, αναγνωρίζει, αφενός μεν, την ευθύνη διάλυσης της Σύμβασης Έργου και της διακοπής των εργασιών αυτού, αφετέρου δε την αδυναμία της, μέσω των οργάνων και φορέων αυτής, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις επίβλεψης, εποπτείας και υλοποίησης του Έργου….


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.