Από τους Φρούντζα και Σάλμον στην αφλογιστία του Τσόλακ

Πέτρος Χαριζακλής30 Δεκεμβρίου 2020

Ο ΠΑΟΚ το καλοκαίρι άλλαξε αρκετά με την αποχώρηση βασικών του παικτών όπως ο Ακπομ, ο Λημνιός και ο Πέλκας. Στη θέση του πρώτου ήρθε ο Αντόνιο Τσόλακ με στόχο να ανταγωνιστεί τον Κάρολ Σφιντέρσκι που έμεινε στο ρόστερ και να γεμίσει τα παπούτσια του Αγγλου στράικερ. Δεν έχει καταφέρει τίποτα από τα δύο, αν και όπως όλοι οι ποδοσφαιριστές χρειάζεται χρόνο


Με αφορμή την αφλογιστία του Τσόλακ, το Metrosport.gr προσπάθησε να καταγράψει τους επιθετικούς που είχαν ανάλογο πρόβλημα στην αρχή της θητείας τους στον ΠΑΟΚ ή δεν κατάφεραν να σκοράρουν (από ελάχιστα έως καθόλου) και οι μέρες τους ήταν μετρημένες στην Τούμπα. 17 επιθετικοί που ήρθαν είτε με υψηλές φιλοδοξίες είτε όχι, οι περισσότεροι-αν όχι όλοι-δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες των ανθρώπων του Δικεφάλου του Βορρά.


Ο Δικέφαλος του Βορρά δαπάνησε 3 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τον Κροάτη, στην πιο ακριβή μεταγραφή επιθετικού την τελευταία 20ετία. Ο 27χρονος σέντερ φορ δεν έχει δικαιώσει τις προσδοκίες που τον ήθελαν ως «killer» και μέχρι στιγμής έχει αρκεστεί σε ένα γκολ και μία ασίστ σε 15 αγώνες με τη φανέλα του Δικεφάλου. Μάλιστα το γκολ ήρθε από στημένη φάση, όταν εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι στον αγώνα της Σούπερ Λιγκ 1 κόντρα στον Παναιτωλικό.


Πάμε να δούμε όμως τους επιθετικούς του ΠΑΟΚ που δυσκολεύτηκαν το ίδιο ή περισσότερο με τον Κροάτη να βρουν δίχτυα.


Τον Αύγουστο του 2016 ο Μάμε Τιάμ ήρθε στη Θεσσαλονίκη με τις συστάσεις από την Γιουβέντους να τον συνοδεύουν. Επαιξε μόλις 8 φορές, τις δύο ως βασικός, με τη φανέλα του Δικεφάλου αλλά δεν κατάφερε να βρει δίχτυα. Τον Γενάρη του 2017 επέστρεψε στη Γιουβέντους.


Ηταν η τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου τον Γενάρη του 2014, όταν ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε την απόκτηση του Ντάνι Χούσεν, με δανεισμό από τον Αγιαξ. Ο Ολλανδός επιθετικός σκόραρε στο ντεμπούτο του με τον ΟΦΗ (5-0), έχοντας μπει ως αλλαγή, αλλά ήταν το μοναδικό τέρμα που πέτυχε με τη φανέλα των «ασπρόμαυρων» μη μπορώντας να βοηθήσει επιθετικά. Εξι μήνες αργότερα επέστρεψε στον Αίαντα.


Τον Αύγουστο του 2014 ο Δημήτρης Παπαδόπουλος μετακόμισε από το Περιστέρι στη Θεσσαλονίκη. Ο 32χρονος-τότε-επιθετικός υπέγραψε στην 6η ελληνική ομάδα και σε ένα χρόνο στη Θεσσαλονίκη πρόλαβε να πετύχει 8 γκολ σε 32 ματς. Βέβαια στην αρχή της θητείας του δυσκολεύτηκε να βρει δίχτυα, στα 13 πρώτα του ματς στο πρωτάθλημα πέτυχε ένα 1 γκολ κόντρα στον Πανθρακικό αλλά και στο Γιουρόπα Λιγκ κόντρα στη Ντιναμό Μινσκ.


Στην Αυστρία, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του ΠΑΟΚ, τον Ιούλιο του 2013 αποκτήθηκε με τη μορφή δανεισμού από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ο Τόμας Νέτσιντ. Ο Τσέχος επιθετικός συνολικά είχε 3 γκολ σε 19 ματς με τη φανέλα του Δικεφάλου. Στην αρχή της θητείας του δεν μπόρεσε να σκοράρει σε πέντε ματς πρωταθλήματος, πριν σκοράρει κόντρα στον ΟΦΗ. Δεν κατάφερε να μείνει πάνω από έξι μήνες, αφού ο Στέφενς τον ενημέρωσε πως δεν τον υπολογίζει.


Πολλές φορές στο ποδόσφαιρο λένε πως η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου είναι πολύ δύσκολη. Στον ΠΑΟΚ το ξέρουν πολύ καλά αυτό καθώς αρκετοί ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν χειμώνα δεν κατάφεραν να μακροημερεύσουν. Ενας εξ αυτών ήταν ο Φρεντερίκ Νιμανί. Ο Γάλλος επιθετικός δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στην Τούμπα, ερχόμενος τον Ιανουάριο του 2012. Πέτυχε μόλις ένα γκολ σε 14 ματς, κόντρα στη Δόξα Δράμας, μετά από έξι άσφαιρα παιχνίδια. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους επέστρεψε στη Μονακό από όπου ήταν δανεικός.


O Aπόστολος Γιάννου έχει περάσει από αρκετές ομάδες στην Ελλάδα, έχει αγωνιστεί σε Κίνα, Αυστραλία και Κύπρο αλλά στον ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να καθιερωθεί. Εφτασε στη Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο του 2011 και έμεινε μέχρι τον Γενάρη του 2013 όπου μετακόμισε ως δανεικός στον Πλατανιά. Σε ενάμιση χρόνο στην Τούμπα, πέτυχε 5 γκολ σε 34 ματς και η αρχή ήταν πολύ δύσκολη. Για εννιά ματς που έπαιξε δεν κατάφερε να βρει δίχτυα, μέχρι να σκοράρει δύο γκολ κόντρα στον ΟΦΗ.


Από τον Αρη στον αιώνιο αντίπαλο ΠΑΟΚ. Ο Θανάσης Παπάζογλου μετακόμισε με ελεύθερη μεταγραφή στην Τούμπα τον Ιούλιο του 2009. Εμεινε περίπου τρία χρόνια στους «ασπρόμαυρους» και πέτυχε 9 γκολ σε 52 αγώνες. Χρειάστηκε να περάσουν 14 αγώνες πρωταθλήματος και ένα παιχνίδι Γιουρόπα Λιγκ για να βρει δίχτυα στα τέλη Οκτωβρίου κόντρα στον Ατρόμητο.


Μετά από μια διετία στον Αστέρα Τρίπολης και 20 γκολ σε 60 ματς, ο Λούσιο Φιλομένο μετακόμισε από την Αρκαδία στη Μακεδονία. Ο Αργεντίνος μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο του 2009 για λογαριασμό του ΠΑΟΚ αλλά σε 36 ματς πέτυχε μόλις ένα τέρμα. Αυτό ήταν στο 5ο του ματς με τη φανέλα του Δικεφάλου, στο πρώτο του στο πρωτάθλημα κόντρα στον Λεβαδειακό (3-0).


Ενας ακόμη ποδοσφαιριστής που πέρασε το κατώφλι της Τούμπας και δεν κατάφερε να αποδείξει την αξία του και να βοηθήσει με την εμπειρία του την ομάδα του Σάντος, ήταν ο Λάμπρος Χούτος. Ο 28χρονος-τότε-επιθετικός είχε πίσω του μια καριέρα σε Ιταλία και Ισπανία και αποκτήθηκε από τον Πανιώνιο έναντι 150.000 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2009. Μέχρι τον Αύγουστο που αποχώρησε από τη Θεσσαλονίκη έπαιξε σε οκτώ ματς χωρίς να σκοράρει.


Ισως η πιο αποτυχημένη μεταγραφή επιθετικού στον ΠΑΟΚ την τελευταία 20ετία. Ο λόγος για τον Βιορέλ Φρούντζα. Ο Μολδαβός επιθετικός έφυγε από την Κλουζ με προορισμό τη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ, με δανεισμό. Από τον Γενάρη μέχρι τον Ιούνιο του 2008 ο Φρούντζα κατάφερε να παίξει μόλις σε τέσσερα παιχνίδια, σε ένα εξ αυτών ως βασικός και δεν κατάφερε να βρει δίχτυα.


Εχοντας παρελθόν στην Παρτιζάν και με μια τριετία στην Ιταλία, ο Ιβιτσα Ιλιεφ έφτασε στη Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο του 2007. Ο Σέρβος επιθετικός πέτυχε μόλις ένα γκολ σε 18 ματς και χρειάστηκε οκτώ συνεχόμενα παιχνίδια αφλογιστίας για να βρει δίχτυα στο ένατο, κόντρα στον Απόλλωνα Καλαμαριάς.


Ο Φερνάντο Σάντος σε μια συνέντευξη τύπου ως προπονητής του ΠΑΟΚ αναφέρθηκε σε σαρδέλες. Με όλο τον σεβασμό στον αξιόμαχο Νοτιοαφρικανό, ο Πορτογάλος τεχνικός μάλλον αναφερόταν σε αυτόν όταν μίλησε για σαρδέλες. Ο λόγος για τον Γκλεν Σάλμον που έφτασε στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 2007 και σε 25 ματς πέτυχε πέντε γκολ. Για να πετύχει το πρώτο του γκολ χρειάστηκε να είναι άσφαιρος σε τέσσερα ματς πρωταθλήματος.


Ενας ακόμη αξιόμαχος επιθετικός που όμως δεν είχε καλή σχέση με τα αντίπαλα δίχτυα ήταν ο Σάντορ Τόργκελε. Εφτασε τον Αύγουστο του 2006 στη Θεσσαλονίκη ως αντάλλαγμα για τη μεταγραφή Σαλπιγγίδη. Πάλευε αλλά δεν έφτανε αυτό και σε 27 συμμετοχές του με τη φανέλα του ΠΑΟΚ πέτυχε ένα γκολ κόντρα στον Ολυμπιακό. Μάλιστα για να φτάσει σε αυτό το γκολ χρειάστηκε να περάσουν 13 ματς που ήταν άσφαιρος.


Άλλο ένα αντάλλαγμα για τη μεταγραφή του Σαλπιγγίδη στον Παναθηναϊκό ήταν ο Θανάσης Τσίγκας. Ο Ελληνας επιθετικός ανηφόρισε στην Τούμπα ως δανεικός, έμεινε μόλις έξι μήνες πετυχαίνοντας δύο γκολ σε εννέα ματς.

Πηγαίνοντας πιο πίσω στον χρόνο και συγκεκριμένα στον Ιούλιο του 2003, ο ΠΑΟΚ απέκτησε τον Μιχάλη Γιαννιτσανάκη από τον Αρη Σούδας. Ο Ελληνας επιθετικός στον ένα χρόνο του στην Τούμπα πέτυχε ένα γκολ (κόντρα στον ΟΦΗ) σε 14 ματς, αφού στα πρώτα τρία του παιχνίδια δεν βρήκε δίχτυα.


Μια ιδιαίτερη περίπτωση είναι ο επόμενος ποδοσφαιριστής που καταγράψαμε. Ο λόγος για τον Μίλτον Νούνιεζ ή αλλιώς «Τάισον» που έφτασε στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 1999 έναντι 2 εκατ.ευρώ από τη Νασιονάλ της Ουρουγουάης. Εξι μήνες αργότερα πουλήθηκε στη Σάντερλαντ έναντι 2,6 εκατ.ευρώ χωρίς να έχει βρει δίχτυα σε 11 συμμετοχές του με τον Δικέφαλο. Αν μη τι άλλο, εντυπωσιακό πως ο ΠΑΟΚ έβγαλε κέρδος από τον ποδοσφαιριστή από την Ονδούρα.


Τέλος, ο πιο παλιός σε αυτή την 20ετία είναι ο Στέφανος Βοσκαρίδης. Ο 19χρονος Κύπριος μετακόμισε στον ΠΑΟΚ με μεταγραφή έναντι 250.000 ευρώ από τον Απόλλωνα Λεμεσού τον Ιούλιο του 1999. Χρειάστηκε 12 ματς για να σκοράρει, αυτό έγινε όμως σχεδόν τρία χρόνια από τον ερχομό του στην ομάδα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.