Με τη μετακίνηση του Αλεξάντερ Γερεμέγεφ από τον Παναθηναϊκό στον ΠΑΟΚ, συμπληρώνεται μια ενδεκάδα ποδοσφαιριστών που έχει ακολουθήσει απευθείας το συγκεκριμένο «δρομολόγιο» τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ υπάρχουν ακόμα μερικοί που έχουν βρεθεί σε αντίστροφη τροχιά ή που δεν μεταγράφηκαν από το ένα «μέτωπο» στο άλλο.
Μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί μόλις οι πρώτες 15 αγωνιστικές της Super League όμως ο Δικέφαλος του Βορρά έχει ήδη αντιμετωπίσει τους πράσινους δύο φορές μέσα στη σεζόν, με την κάθε ομάδα να κερδίζει στην έδρα της και να υποστεί την ήττα μακριά από το γήπεδό της. Ο Αλεξάντερ Γερεμέγεφ φοράει το «τριφύλλι» στο στήθος τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχοντας δοκιμαστεί πρώτα στον Λεβαδειακό με τη μορφή δανεισμού (2023) και βλέποντας το συμβόλαιό του να «εκπνέει», αποφάσισε να περάσει στο «ασπρόμαυρο» στρατόπεδο τον Ιανουάριο που πλησιάζει. Με αυτόν τον τρόπο, ο Σουηδός φορ συμπλήρωσε την ενδεκάδα των παικτών που ακολούθησαν απευθείας το δρομολόγιο Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ την τελευταία 30ετία, ενώ οι Θεσσαλονικείς δεν είχαν αποκτήσει παίκτη από εκεί εδώ και 13 χρόνια!
Συγκεκριμένα, ο τελευταίος που μετακόμισε στην Τούμπα από την «πράσινη» πλευρά της Αθήνας ήταν ο Κώστας Κατσουράνης τον Δεκέμβριο του 2012, λίγους μήνες αφότου ήρθε το οριστικό «διαζύγιο» με την πρώην ομάδα του μεσούσης της σεζόν. Στην αρχή της ίδιας δεκαετίας, την ίδια πορεία διέσχισε ο τωρινός τεχνικός διευθυντής της Εθνικής Ελλάδας, Δημήτρης Σαλπιγγίδης που επέστρεψε στον σύλλογο που υποστήριζε από μικρό παιδί και μαζί με τον νυν βοηθό προπονητή του Ραζβάν Λουτσέσκου, Παντελή Κωνσταντινίδη που φόρεσε για δεύτερη φορά τα ασπρόμαυρα το 2005, αποτελούν τους μοναδικούς ποδοσφαιριστές που κατέγραψαν απευθείας και τις δύο «διαδρομές» χωρίς ενδιάμεσο προορισμό (Από τον ΠΑΟΚ στον Παναθηναϊκό και μετά ξανά πίσω στην Τούμπα).
Ακόμα, υπήρξαν δύο παίκτες που ήρθαν στον Δικέφαλο με τη μορφή δανεισμού αλλά παρέμειναν μονάχα για έξι μήνες το 2006 και συγκεκριμένα οι Θανάσης Τσίγκας και Κώστας Χαραλαμπίδης και επίσης, οι Φίλιππος Δάρλας και Μπράις Μουν που υπό την ίδια συνθήκη, ολοκλήρωσαν μία σεζόν στη Βόρεια Ελλάδα δίχως όμως να παραμείνουν και μετά τη λήξη της συμφωνίας. Το καλοκαίρι που αποχώρησε ο «Σάλπι», τη θέση του αντικατέστησε ο Σάντορ Τόργκελε που ήρθε από το «τριφύλλι» αλλά χωρίς επιτυχία και νωρίτερα, ο Λεωνίδας Βόκολος όπως και ο Σπύρος Μαρανγκός δοκίμασαν αυτή την αλλαγή «στρατοπέδων» με σίγουρα πιο αξιόλογο αποτέλεσμα. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ ποτέ δεν πλήρωσε τον Παναθηναϊκό για να εντάξει στο δυναμικό του κάποιον ποδοσφαιριστή, παρά μόνο αρκέστηκε σε δανεικούς κι ελεύθερους όπως ακριβώς συνέβη και τώρα με τον υψηλόσωμο 32χρονο επιθετικό.
Αναλυτικά η λίστα των παικτών που πήγαν απευθείας από τον Παναθηναϊκό στον ΠΑΟΚ τα τελευταία 30 χρόνια:
- Σπύρος Μαρανγκός (1997)
- Λεωνίδας Βόκολος (2003)
- Παντελής Κωνσταντινίδης (2005)
- Θανάσης Τσίγκας (2006 με τη μορφή δανεισμού)
- Κώστας Χαραλαμπίδης (2006 με τη μορφή δανεισμού)
- Σάντορ Τόργκελε (2006)
- Φίλιππος Δάρλας (2008 με τη μορφή δανεισμού)
- Μπράις Μουν (2009 με τη μορφή δανεισμού)
- Δημήτρης Σαλπιγγίδης (2010)
- Κώστας Κατσουράνης (2012)
- Αλεξάντερ Γερεμέγεφ (2026)
Από τον ΠΑΟΚ στον Παναθηναϊκό
Από την άλλη πλευρά όμως, οι ασπρόμαυροι έχουν καταφέρει πολλάκις να βγάλουν σημαντικά κέρδη από παίκτες που πούλησαν στην ομάδα της Αττικής τη δεκαετία 1999-2009, όταν η ΠΑΕ είχε τεράστια οικονομικά προβλήματα. Πιο αναλυτικά, οι Πέρσι Ολιβάρες, Δημήτρης Σαλπιγγίδης, Χρήστος Μελίσσης και Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος είχαν φέρει στα ταμεία πάνω από 6,5 εκατομμύρια ευρώ εκείνη την εποχή, με τις συγκυρίες να είναι όμως αρκετά διαφορετικές ανά μεταγραφή.
Ακόμα, οι Βίκτορ Βιτόλο, Αχιλλέας Πούγγουρας και Μαουρίσιο επέλεξαν τον Παναθηναϊκό αφότου είδαν το συμβόλαιό τους με τον Δικέφαλο να ολοκληρώνεται, οι Εργκούς Κάτσε και Γιάννης Μυστακίδης δοκιμάστηκαν στο «τριφύλλι» ως δανεικοί όπως και ο Γκόρντον Σίλντενφελντ, που αν και άνηκε στη Ντιναμό Μόσχας πήγε από Θεσσαλονίκη-Αθήνα αμέσως.
Αναλυτικά η λίστα των παικτών που πήγαν απευθείας από τον ΠΑΟΚ στον Παναθηναϊκό τα τελευταία 30 χρόνια:
- Πέρσι Ολιβάρες (1999, 1 εκατομμύριο ευρώ στην ισοτιμία με δραχμές)
- Παντελής Κωνσταντινίδης (2002)
- Δημήτρης Σαλπιγγίδης (2006, 1,8 εκατομμύρια ευρώ)
- Γιώργος ΓΣ Θεοδωρίδης (2005)
- Χρήστος Μελίσσης (2008, 1,8 εκατομμύρια ευρώ)
- Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος (2008, 2,2 εκατομμύρια ευρώ)
- Βίκτορ Βιτόλο (2011)
- Γκόρντον Σίλντενφελντ (2013 με τη μορφή δανεισμού από τη Ντιναμό Μόσχας)
- Εργκούς Κάτσε (2018 με τη μορφή δανεισμού)
- Γιάννης Μυστακίδης (2019 με τη μορφή δανεισμού)
- Αχιλλέας Πούγγουρας (2018)
- Μαουρίσιο (2020)
Οι υπόλοιποι κοινοί παίκτες
Τέλος, υπάρχει μία κατηγορία ποδοσφαιριστών που έχει φορέσει τις φανέλες και των δύο ομάδων τα τελευταία 30 χρόνια αλλά δίχως να μεταγραφεί από τη μία στην άλλη. Αυτοί που άφησαν το μεγαλύτερο αποτύπωμα και στις δύο πόλεις είναι σίγουρα, οι Κώστας Φραντζέσκος και Γιώργος ΓΧ Γεωργιάδης που βρέθηκαν πρώτα στον Παναθηναϊκό και μετά από μια «στάση» σε ΟΦΗ και Νιουκάσλ αντίστοιχα, αποκτήθηκαν και από τον ΠΑΟΚ. Παρότι οι προηγούμενες λίστες δεν περιείχαν κανέναν τερματοφύλακα, σε αυτήν μπορούμε να παρατηρήσουμε δύο και συγκεκριμένα τους Ντάνι Φερνάντες και Κώστα Χαλκιά, οι οποίο έχουν περάσει εξίσου από τον Ηρακλή όπως και από μερικούς ακόμα ελληνικούς συλλόγους.
Αυτή τη στιγμή, στο ρόστερ του Παναθηναϊκού βρίσκονται οι Κάρολ Σβιντέρσκι και Ίνγκι Ίνγκασον που άφησαν χαραγμένο το όνομά τους ιστορία του ΠΑΟΚ καθώς κατέκτησαν το νταμπλ της σεζόν 2018/19 μαζί με τον Δημήτρη Λημνιό, ο οποίος παρόλο που ανήκει στους πράσινους έχει παραχωρηθεί ως δανεικός στη Φορτούνα Σιτάρντ μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Πολλά ονόματα ήρθαν στη Θεσσαλονίκη στα πρώτα χρόνια της ιδιοκτησίας του Ιβάν Σαββίδη αφού είχαν δοκιμαστεί για χρόνια στην Αθήνα, όπως οι Νίκος Σπυρόπουλος, Αλέξανδρος Τζιόλης, Σωτήρης Νίνης, Δημήτρης Παπαδόπουλος και Νίκος Καρέλης ενώ το «έργο» κύλησε διαφορετικά στην καριέρα του Φάνη Τζανδάρη που κατέβηκε από τον Βορρά στο Νότο. Τέλος, υπάρχει και η περίπτωση του Δημήτρη Μάρκου που αποχώρησε από το «τριφύλλι» το 1997 και μετά από θητείες σε Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Καλαμάτα, ΑΕΚ και Άρη ήρθε στον Δικέφαλο το 2002 για να σηκώσει το Κύπελλο στην πρώτη του σεζόν με τα ασπρόμαυρα.
Αναλυτικά οι υπόλοιποι παίκτες που έχουν αγωνιστεί σε Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ αλλά χωρίς να ακολουθήσουν απευθείας «δρομολόγιο» τα τελευταία 30 χρόνια:
- Κώστας Φραντζέσκος (1990-1994 στον Παναθηναϊκό, 1997-2000 στον ΠΑΟΚ)
- Γιώργος ΓΧ Γεωργιάδης (1993-1998 στον Παναθηναϊκό, 1999-2003, 2007/08 στον ΠΑΟΚ)
- Δημήτρης Μάρκος (1992-1997 στον Παναθηναϊκό, 2002-2005 στον ΠΑΟΚ)
- Κώστας Χαλκιάς (1995-2001 στον Παναθηναϊκό, 2008-2012 στον ΠΑΟΚ)
- Ντάνι Φερνάντες (2004-2008 στον ΠΑΟΚ, 2010 στον Παναθηναϊκό)
- Νίκος Σπυρόπουλος (2008-2013 στον Παναθηναϊκό, 2013-2015 στον ΠΑΟΚ, ενδιάμεσα στην Κιέβο Βερόνα)
- Αλέξανδρος Τζιόλης (2005-2010 στον Παναθηναϊκό, 2013-2017 στον ΠΑΟΚ)
- Σωτήρης Νίνης (2006-2012, 2015/16 στον Παναθηναϊκό, 2013/14 στον ΠΑΟΚ με τη μορφή δανεισμού από την Πάρμα)
- Δημήτρης Παπαδόπουλος (2003-2009 στον Παναθηναϊκό, 2014/15 στον ΠΑΟΚ)
- Φάνης Τζανδάρης (2012-2015 στον ΠΑΟΚ, 2017-2020 στον Παναθηναϊκό)
- Νίκος Καρέλης (2013-2016 στον Παναθηναϊκό, 2018/19 στον ΠΑΟΚ με τη μορφή δανεισμού από την Γκενκ)
- Δημήτρης Λημνιός (2017-2020 στον ΠΑΟΚ, 2024-σήμερα στον Παναθηναϊκό, τώρα στη Φορτούνα Σιτάρντ με τη μορφή δανεισμού)
- Ίνγκι Ίνγκασον (2019-2023 στον ΠΑΟΚ, 2024-σήμερα στον Παναθηναϊκό)
- Κάρολ Σβιντέρσκι (2019-2022 στον ΠΑΟΚ, 2025-σήμερα στον Παναθηναϊκό)
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube