Από το κυνήγι του «όλα», ας μην καταλήξει στο «τίποτα» ο ΠΑΟΚ, θα είναι καταστροφικό

Κώστας Πετρωτός25 Απριλίου 2024

«Αυτοκτονία». Δεν υπάρχει καλύτερος όρος να αποδώσει αυτό που συνέβη χθες στην Λαμία για τον ΠΑΟΚ. Επαιζε με την ομάδα που κόντρα στους τρεις του πρώην ΠΟΚ στην έδρα της έχει 14-1 γκολ σε βάρος της στα πλέι οφ, την ομάδα που αγωνίστηκε με τον Γιαννούτσο που είχε κάνει μόλις ένα 90λεπτο στο Κύπελλο, στο πλευρό του Κορνέζου στο κέντρο άμυνας και όταν ο δεύτερος αποχώρησε από το ματς με την έναρξη του δευτέρου μέρους, έναν μέσο, τον Στάνκου να εκτελεί χρέη στόπερ. Συμπληρώστε και το ότι ο Τσιλούλης λίγη ώρα πριν την έναρξη του αγώνα βγήκε νοκ άουτ και την θέση του πήρε ο νεαρός Κοντονίκος. Κόντρα σε αυτή την ομάδα βρέθηκε να κυνηγάει το σκορ και να ισοφαρίζει μόλις στο… 99’.

Για να το ξεκαθαρίσω και να μην έχουμε εκκρεμότητες: Η κάμερα έδειξε τον Αμαράλ να βρίζει τον διαιτητή Κατσικογιάννη, οπότε είχε το δικαίωμα να τον αποβάλει, από την άλλη, όμως, τα δέκα λεπτά καθυστερήσεων, που έγιναν 12, δεν προκύπτουν από πουθενά.

Με αυτή την Λαμία, ο ΠΑΟΚ με αλλαγές στην σύνθεσή του, δεν μπόρεσε να πάρει, όχι εύκολη, αλλά έστω και με μισό μηδέν νίκη, αποδεικνύοντας ότι έχει αδειάσει από πνευματική και σωματική ενέργεια.

Από χθες το απόγευμα που ο Δικέφαλος έπαθε αυτό το ηχηρό κάζο, υπάρχουν αμέτρητα σχόλια στα social media από φίλους του ΠΑΟΚ που καταφέρονται κατά πάντων. Με πολύ σκληρές εκφράσεις κάποια από αυτά, σίγουρα όμως δεν δικαιούται να εξαιρεθεί κανείς της κριτικής: Η διοίκηση Σαββίδη που κάθε καλοκαίρι βάζει τον πήχη των απαιτήσεων πολύ ψηλά, αλλά δεν υποστηρίζει με ανάλογες κινήσεις ενίσχυσης αυτή την μαξιμαλιστική στόχευση, ο Λουτσέσκου που επί τρία χρόνια βλέπει το ίδιο κακόγουστο σκηνικό να επαναλαμβάνεται με τον ΠΑΟΚ να ξεφουσκώνει στα πλέι οφ και οι παίκτες που δεν έχουν τον απαιτούμενο ποδοσφαιρικό αυτοσεβασμό να μη χάνουν βαθμούς από ομάδες όπως η Λαμία, με όλο τον σεβασμό στο σύνολο του Βόκολου.

Δεν είναι, όμως, προς το παρόν, η ώρα να αναλύσουμε σε βάθος το κάδρο των ευθυνών. Η σεζόν δεν έχει τελειώσει για τον ΠΑΟΚ και καλό είναι, έστω και την ύστατη ώρα, άπαντες στην Τούμπα να δείξουν την στοιχειώδη ψυχραιμία και να έχουν ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων για να μην χαθεί εντελώς η μπάλα επειδή οι «ασπρόμαυροι» παρασύρονται από το συναίσθημα:

Ο ΠΑΟΚ κυνήγησε κάποια στιγμή τα πάντα (Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρώπη) και επειδή πάει να απολέσει και τον τρίτο στόχο της σεζόν, κινδυνεύει να χάσει τα πάντα.

Ας κοιτάξει πρώτα πώς θα είναι σταθερά πάνω από τον Ολυμπιακό


Για να γίνω απόλυτα κατανοητός ας το κάνω… λιανά: Ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει μόνο να ψάξει πώς θα διεκδικήσει τις τελευταίες πιθανότητές του να πάρει τον τίτλο, αλλά να σιγουρέψει και ότι δεν θα βγει τέταρτος, να μην τον προσπεράσει ο Ολυμπιακός δηλαδή, γιατί τότε η τύχη του για να είναι και του χρόνου στην Ευρώπη θα κριθεί από τις διαθέσεις των παικτών του Αρη και του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, υπάρχει ένα πιθανό σενάριο την Κυριακή: Ο ΠΑΟΚ να μην νικήσει την ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός να επικρατήσει επί της Λαμίας και να ρίξει τον Δικέφαλο στην τέταρτη θέση, κάτι που σημαίνει ότι στο μεταξύ τους παιχνίδι στην Τούμπα, στις 12 Μαΐου, η ομάδα του Μεντιλίμπαρ να παίζει για δύο αποτελέσματα. Για τον Λουτσέσκου και τους παίκτες του υπάρχουν τέσσερα παιχνίδια μπροστά και πρέπει να διασφαλίσουν ότι και του χρόνου θα παίζουν στην Ευρώπη και δεν θα ξαναζήσουν την περσινή εφιαλτική σεζόν που έμειναν εκτός Conference από την Λέφσκι πριν καν αρχίσουν καλά καλά τα προκριματικά.

Ο Ρουμάνος τεχνικός, οι συνεργάτες του και οι παίκτες του ΠΑΟΚ οφείλουν να μην παρασυρθούν από τα συναισθήματα και την απογοήτευση του κόσμου που μεταφράζεται σε σκληρά σχόλια, αλλά δικαιολογείται γιατί μιλάμε για οπαδούς, και να βρουν το καθαρό μυαλό να μην γκρεμίσουν τα πάντα.

Προφανώς μία νίκη επί της ΑΕΚ την Κυριακή μπορεί κάπως να συμμαζέψει την κατάσταση και να αναπτερώσει κάπως τις όποιες ελπίδες για πρωτιά, αλλά καλό είναι να έχουν έτοιμο και ένα σχέδιο για την ισοπαλία αν διαπιστώσουν ότι δεν τους βγαίνει η νίκη.

Το υπογραμμίζω γιατί χθες στην Λαμία φάνηκε ότι αυτό το καθαρό μυαλό δεν υπήρχε. Όσο κακός κι αν ήταν ο ΠΑΟΚ, η εξέλιξη του ματς θα ήταν διαφορετική αν οι παίκτες του και ο πάγκος είχαν φροντίσει να αποφύγουν το γκολ του Σλίβκα στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου. Απαιτείται καλή ανάλυση των τεσσάρων ματς που ακολουθούν, ειδικά μάλιστα, από την στιγμή που μετά την ΑΕΚ, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το πρόγραμμα, θα υπάρχουν και δύο εβδομάδες για ανασύνταξη.

Και κάτι τελευταίο: Αποδεικνύεται τις τελευταίες εβδομάδες ότι, όπως και στην ζωή, έτσι και στο ποδόσφαιρο, στο τέλος... ξυρίζουν τον γαμπρό. Στον ΠΑΟΚ, όλοι μας, υπερτονίσαμε τις πολύ καλές εμφανίσεις της ομάδας σε μήνες που ακόμη δεν κρινόταν τίποτα και δεν φροντίζαμε να βάζουμε και την υποσημείωση… «πάντως τα πάντα θα κριθούν από τον Μάρτιο και μετά και ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να φροντίσει να είναι στην καλύτερη κατάσταση εκείνη την περίοδο».


Υ. Γ. Επειδή, ίσως, ορισμένοι θέλετε να ερμηνεύσετε το τι μπορεί να σημαίνει ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων, βάζω μία υπόθεση στην ανάλυσή μου: Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν ο ΠΑΟΚ είχε παίξει πάνοπλος τον πρώτο ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό και πιθανότατα τώρα είχε μία θέση στον τελικό του Κυπέλλου. Υπήρχαν τόσα πολλά ματς πρωταθλήματος μπροστά, που ουσιαστικά δεν θα έπαιρνε κανένα σοβαρό ρίσκο σε εκείνο το ματς αν έπαιζε με πλήρη σύνθεση.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.