Από... θετικό παράδειγμα για την Ε.Ε, χώρα... υψηλού κινδύνου η Ελλάδα

Δημήτρης Κανελλάκης20 Νοεμβρίου 2021

Η Θεσσαλονίκη είναι στο... μάτι του κυκλώνα. Όπως πέρσι τέτοια εποχή, έτσι και φέτος η πόλη μας πλήττεται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από την πανδημία, είναι μεταξύ αυτών που έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, αναλογικά με τον πληθυσμό τους, και πολιτών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, χρειάζονται διασωλήνωση.

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας χτυπάει αλύπητα την Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, ως αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, και του χαμηλού -σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα- ποσοστού εμβολιασμού.

Χθες είχαμε στην Θεσσαλονίκη 1303 κρούσματα, όταν η Αττική, με τετραπλάσιο πληθυσμό, είχε 1950. Και δεν είναι, όπως προανέφερα, μόνο η Θεσσαλονίκη. Η Πιερία είχε 148 κρούσματα, η Ημαθία 146, η Πέλλα 133. Μεγάλοι αριθμοί κρουσμάτων και γι' αυτές τις πόλεις. Πολλά από αυτά τα κρούσματα καταλήγουν σε νόσηση η οποία απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη.

Το σύστημα υγείας στις προαναφερθείσες πόλεις -και άλλες της Κεντρικής Μακεδονίας- έχει πολύ χαμηλή ικανότητα ανταπόκρισης σε τέτοιες συνθήκες, με συνέπεια πολλά από τα περιστατικά να καταλήγουν στην Θεσσαλονίκη και να προκαλείται αυτή η ασφυκτική κατάσταση που ξέρουμε ότι υπάρχει στα νοσοκομεία.

Πραγματικά, δεν ξέρω πώς μπορεί να ελεγχθεί αυτή η κατάσταση. Νομίζω ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί. Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι μεν όλο και πιο αυστηρά, όμως, από την στιγμή που τα σχολεία λειτουργούν, ο κόσμος κυκλοφορεί, στα λεωφορεία οι επιβάτες είναι μονίμως στοιβαγμένοι, πώς θα συγκρατηθεί και σταδιακά θα μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, των θανάτων και των διασωληνωμένων;

Προφανώς δεν είναι εφικτό. Το πιθανότερο είναι να δούμε τις επόμενες εβδομάδες περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων, νεκρών.

Αν κοιτάξουμε στην υπόλοιπη Ευρώπη, χώρες πολύ πιο οργανωμένες από εμάς και με πολύ υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, κλείνουν δραστηριότητες, συμπεριλαμβάνουν και τους εμβολιασμένους (βλ. Αυστρία που ανακοίνωσε γενικό lockdown) στα μέτρα, ακόμη και στον αθλητισμό.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Σλόβαν, με την οποία θα παίξει ο ΠΑΟΚ για το Conference League, που η κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν μπορεί να βάλει περισσότερους από 200 οπαδούς στο γήπεδο τους που έχει χωρητικότητα 22.500 θέσεων.

Και ακόμη πιο χαρακτηριστικό ότι, από κει που η Ελλάδα ήταν το κορυφαίο θετικό παράδειγμα για όλη την Ευρώπη κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, αυτή την στιγμή χαρακτηρίζεται ως «περιοχή υψηλού κινδύνου» από την Γερμανία...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.