Από τελικές να... φάνε κι οι κότες, το γκολ, όμως, το βλέπει με το κυάλι

Γιώργος Στράντζαλης03 Νοεμβρίου 2021


Πολλοί προπονητές στο ποδόσφαιρο ενστερνίζονται την άποψη ότι… “ομάδα που δημιουργεί ευκαιρίες, μη τη φοβάσαι”. Μία άποψη, που στην περίπτωση του Αρη έχει δύο όψεις. Η πρώτη είναι πως η ομάδα όντως είναι δημιουργική στα περισσότερα, αν όχι σε όλα, μέχρι τώρα παιχνίδια της. Με αποκορύφωμα το ντέρμπι της περασμένης Κυριακής με την ΑΕΚ όπου έκανε την πιο επιθετική εμφάνισή της στο φετινό Πρωτάθλημα με 25 τελικές προσπάθειες!

Η δεύτερη όψη έχει να κάνει με τα ποσοστά ευστοχίας που έχει, με βάση τις ευκαιρίες που παράγει, τα οποία ποσοτικά είναι πολύ χαμηλά και έρχονται να φανερώσουν το πρόβλημα του Αρη (και) στη φετινή σεζόν. Ποιο είναι αυτό; Το “εύκολο γκολ”, δηλαδή οι καλύτερες εκτελέσεις στην ολοκλήρωση των επιθέσεων.

Σε οκτώ αγώνες οι Κιτρινόμαυροι συνολικά έχουν δημιουργήσει 98 τελικές, αλλά μόλις τις 11 έχουν μετουσιώσει σε γκολ. Δεν τις λες και λίγες τελικές. Αν κρίνουμε για παράδειγμα από τον ΠΑΟΚ που έχει 87 τελικές προσπάθειες, ή την ΑΕΚ με 91. Με τη διαφορά ότι αυτές οι δύο ομάδες έχουν καλύτερα ποσοστά ευστοχίας απ’ ότι ο Αρης.

Με βάση τις 98 τελικές και τα 11 γκολ (σσ εκ των οποίων τα πέντε σημειώθηκαν στο ματς με τον Παναιτωλικό) η ομάδα του Άκη Μάντζιου χρειάζεται σε κάθε παιχνίδι να παράξει 8,9 τελικές για να βρει δίχτυα, που πρακτικά αυτό σημαίνει ότι: 1) οι ποδοσφαιριστές πολλές φορές αδικούν τους εαυτούς τους με τις ημιτελείς προσπάθειές τους, και 2) παρότι φτάνουν να απειλήσουν με σχετική ευκολία τον αντίπαλο, “ιδρώνουν” για να πετύχουν τον στόχο τους.

Για μία ομάδα όπως ο Αρης, με το συγκεκριμένο στυλ επιθετικής λειτουργίας, που κρατάει μπάλα στα πόδια, έχει κυκλοφορία σε μεγάλα ποσοστά στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, διαθέτει ποιότητα σε ατομικό επίπεδο από τη μέση και μπροστά, είναι κρίμα να “χαραμίζονται” τόσες εκτελέσεις στην ολοκλήρωση των επιθέσεων.

Είναι φανερή στις τελευταίες αγωνιστικές η βελτίωση της ομάδας. Θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τον περσινό Αρη. Αν καταφέρει να βρει τα κατάλληλα κουμπιά και στην επίθεση, προκειμένου να αξιοποιεί τα όπλα της και να μετουσιώνει πιο εύκολα τις ευκαιρίες της σε γκολ, δεδομένα τότε μπορεί να διεκδικήσει πολλά πράγματα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.