Από πού κι ως πού σε άρμα ο Αρης;

Γιώργος Στράντζαλης28 Απριλίου 2020

Πολλή συζήτηση γίνεται τελευταία γύρω από την έκθεση της κυρίας Σπανού, στην οποία μεταξύ των άλλων εμπλέκεται και το όνομα της ΠΑΕ Αρης – δίχως να κατηγορείται για κάτι- και όπως ήταν αναμενόμενο ότι θα συμβεί, αρκετοί είναι εκείνοι που από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκαν με τις δύο λέξεις (σσ ΠΑΕ Αρης) από τις χιλιάδες που σε 28 σελίδες της συγκεκριμένης έκθεσης-εισήγησης περιγράφεται η δράση της αποκαλούμενης -βάσει βουλεύματος- «Συμμορίας».

Τι λέει λοιπόν στην αναφορά της, με βάση τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η πρωτοδίκης εισηγήτρια της επιτροπής δεοντολογίας στο κομμάτι που εμπλέκεται η ΠΑΕ Αρης;

“Οπως προκύπτει δε, από τις ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις της Αικατερίνης Τσιαμούρα και Αλέξιου Κούγια ενώπιον του Αντεισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών Κορέα Αριστείδη, Αλαφούζου Ιωάννη και Βελλή Σταμάτιου, και την απομαγνητοφώνηση συνομιλιών διαφόρων παραγόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου, που αναφέρονται στο με αριθμό 1692/2018 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, είχαν προσαρμοστεί στο άρμα της ΠΑΕ Ολυμπιακός, μεταξύ άλλων οι ΠΑΕ Αρης Θεσσαλονίκης, ΠΑΣ Γιάννινα, Εργοτέλης, ΟΦΗ, Πλατανιάς, Βέροια, Λεβαδειακός, Κέρκυρα και Καλλονή και ακολουθούσαν πιστά τις επιλογές του ισχυρού άνδρα του Ολυμπιακού Ευάγγελου Μαρινάκη, απολαμβάνοντας την εύνοια αυτού, καθώς και διάφορες εξυπηρετήσεις θεμιτές ή αθέμιτες”.

Για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει και για τι πράγματα μιλάμε θα σας παραθέσω ορισμένα στοιχεία. Βασικό είναι να σημειώσουμε ότι η αναφορά γίνεται για την περίοδο από 2012 μέχρι το 2015. Ας δούμε λοιπόν τι πέτυχε ο Αρης εκείνες τις περιόδους, που σύμφωνα με όσα προκύπτουν “από τις ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις (...) ήταν στο άρμα του Ολυμπιακού”.

Πρώτον, ο Αρης υποβιβάστηκε αγωνιστικά τη σεζόν 2013-2014. Ηταν η χειρότερη ομάδα του Πρωταθλήματος με βάση τη βαθμολογική της συγκομιδή. Το καράβι πήρε από νωρίς πορεία προς τα βράχια και η κατάσταση δεν σωζόταν. Ενδεικτικό αυτού, οι μόλις 22 βαθμοί σε 34 αγωνιστικές, ήτοι 16 λιγότερους από τον προ τελευταίο της βαθμολογίας Απόλλωνα. Ο Αρης όντας “στο άρμα του Ολυμπιακού”...ντε, πέτυχε όλες κι όλες τρεις νίκες, συνέλεξε 22 βαθμούς και τερμάτισε τελευταίος! Επίσης, από το 2015 μέχρι το 2018 έπαιξε δύο σεζόν στη Γ’ Εθνική και δύο στη Β’.

Δεύτερον, εκείνη τη χρονιά η ομάδα υπέστη πολλές διαιτητικές αδικίες. Αξέχαστο έχει μείνει το περιβόητο παιχνίδι με τον Πλατανιά, στην Κρήτη, με διαιτητή τον Σταύρο Μάνταλο. Ο Αρης είχε ισοφαρίσει σε 1-1 με τον Μιχάλη Μανιά, αλλά διαιτητής και βοηθός είχαν βρει τον τρόπο για να μην αφήσουν ανοιχτές ελπίδες παραμονής. Κατακύρωσαν αντικανονικό γκολ στους γηπεδούχους, άφησαν τους κιτρινόμαυρους με εννέα ποδοσφαιριστές, βάζοντας ουσιαστικά έτσι ταφόπλακα και στις όποιες ελπίδες είχαν απομείνει στον Αρη τον μήνα Φεβρουάριο. Εκείνη ήταν πιο χαρακτηριστική “σφαγή”, από τις πολλές που είχαν προηγηθεί, στην “ομάδα...άρμα του Ολυμπιακού”.

Τρίτον, τη σεζόν 2012-2013 ο Αρης σώζει την κατηγορία την τελευταία στιγμή. Με μία εκτός έδρας νίκη στο Περιστέρι, απέναντι στον Ατρόμητο. Σ’ ένα επεισοδιακό τότε παιχνίδι, στο οποίο ο διαιτητής Στυλιαράς είχε αποβάλει τον Νταβίντ Αγκάνθο από το 19ο λεπτό! Οι κιτρινόμαυροι δείχνοντας αστείρευτο πάθος, όχι μόνο άντεξαν στις προκλήσεις αλλά έφυγαν και νικητές με γκολ του Ανδρέα Τάτου στο 82’ και τρεις αγωνιστικές πριν από το φινάλε του Πρωταθλήματος κατάφεραν να μείνουν στην κατηγορία. Μία σεζόν που εξίσου περιελάμβανε διαιτητικές αδικίες σε βάρος της ομάδας, από το ξεκίνημά της. Για θυμηθείτε εκτός έδρας παιχνίδι κόντρα σε Λεβαδειακό, ΠΑΣ Γιάννινα, Βέροια….

Να πάμε και πιο πίσω; Στη σεζόν 2011-2012. Δύο δύο αγωνιστικές πριν από το τέλος του Πρωταθλήματος ο Αρης μηδενίστηκε στον εντός έδρας αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης, επειδή ένα άδειο μπουκάλι “τραυμάτισε” τη βοηθό διαιτητή, κυρία Κουρομπίλια. Ενας μηδενισμός, που είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Αυτό το περιστατικό ήταν η αρχή του… κακού για τον σύλλογο και των όσων ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια.

Τέταρτον, πολλοί είναι εκείνοι πιθανολογώ οι οποίοι ίσως “σταθούν” στο γεγονός ότι τον Ιανουάριο του 2013 ο Αρης είχε πάρει δανεικούς από τον Ολυμπιακό τρεις ποδοσφαιριστές. Τον Διαμαντάκο, τον Τάτο και τον Ζαραδούκα. Τρεις αθλητές οι οποίοι καθόταν στις εξέδρες του “Γ. Καραισκάκης”, την ίδια εποχή που οι κιτρινόμαυροι πάσχιζαν να σώσουν την κατηγορία βασιζόμενοι ως επί το πλείστον σε ποδοσφαιριστές που άντλησαν από την δεξαμενή των Ακαδημιών τους. Οι οποίοι προφανώς και δεν είχαν ανάλογες παραστάσεις από συνθήκες ειδικών αναγκών και βρέθηκαν κατευθείαν στα βαθιά.

Αν λοιπόν θεωρείται μεμπτό λοιπόν το γεγονός ότι ο Αρης δανείστηκε εκείνη την εποχή ποδοσφαιριστές και υπήρχε σχέση εξάρτησης, τότε ας έρθουμε στο σήμερα – μην πάμε κι άλλο πιο πίσω - για να δούμε πόσους δανεικούς έχουν “στείλει” ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακός. 

Έχουμε και λέμε: ΝΠΣ Βόλος (5 δανεικούς), Αστέρας Τρίπολης (ένας δανεικός), Ξάνθη (2 δανεικούς), Λάρισα (4 δανεικούς), Ατρόμητος (ένας δανεικός), ΟΦΗ (ένας δανεικός)…

Τέσσερα-πέντε στοιχεία λοιπόν είναι αρκετά για να αναρωτηθείς... “τελικά ήταν ο Αρης σε άρμα;” Αλήθεια, για ποια εύνοια μιλάτε;

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.