Από αιχμή του δόρατος… Αχίλλειος πτέρνα!

Αρις Νικολάκης12 Ιανουαρίου 2021

Χωρά πολλή συζήτηση η αγωνιστική κατάσταση του ΠΑΟΚ. Δεν χωρά συζήτηση φυσικά, εάν έχει ο Πάμπλο Γκαρσία την ευθύνη γι’ αυτήν. Δε λέμε πως είναι άμοιρος ευθυνών για την (επί του παρόντος, έτσι;) μη βελτίωση της. Η ουσιαστική ευθύνη δεν είναι δική του! Πώς να το κάνουμε, δηλαδή; Είμαστε σαφείς.

Όσο για την αιτία της; Ή τις αιτίες της; Επειδή δεν είναι μία είναι πολλές δυστυχώς , για τον ΠΑΟΚ. Η αναζήτηση κι η εύρεση τους θα ωφελήσουν την υγεία του. Η αναζήτηση κι η εύρεση με τη συνάμα απόδοση ευθυνών δεν την ωφελούν. Δεν αλλάζει αγωνιστικά η κατάσταση για τον ΠΑΟΚ με την απόδοση (ή και την – τυχόν – ανάληψη) ευθυνών.

Μία από τις αιτίες είναι (κι) η έλλειψη αποτελεσματικότητας. Η – για να λέμε την πάσα αλήθεια – αδυναμία με ένα τσουβάλι ευκαιρίες, να μην βρίσκει το γκολ. Αυτό είναι το κακό. Το χειρότερο είναι η αδυναμία του ΠΑΟΚ να δίνει το γκολ στον αντίπαλο του με την πρώτη του ευκαιρία.

Να παραδεχθούμε εδώ – για την οικονομία της συζήτησης – πως με την έλευση του Μίκαελ Κρμέντσικ θα παύσει να υφίσταται ως αιτία η έλλειψη αποτελεσματικότητας. Θα παύσει λέμε, επειδή δεν μπορεί να πάψει, να υφίσταται με τον πρώτο καλοί οιωνό για τον Τσέχο διεθνή φορ.

Έδειξε καλά στοιχεία στην πρεμιέρα του ο θηριώδης φορ. Έδειξε πως κι εκτόπισμα έχει αλλά κι ευκινησία διαθέτει. Κυρίως έδειξε… νταλκά για γκολ. Τέτοιο μάλιστα, που είχαν καιρό, να δουν οι φίλοι του «δικέφαλου». Αυτός ο … νταλκάς είναι καλός οιωνός κατ’ αρχήν τουλάχιστον…

Να παραδεχθούμε λοιπόν, πως ο Μίκαελ Κρμέντσικ θα αποτελέσει μία («επιτέλους…», αναφωνεί ελπίζοντας ο κόσμος του ΠΑΟΚ) μία επιτυχημένη μεταγραφή. Θα συντελέσει στη βελτίωση της επίθεσης της ομάδας του. Ως εκ τούτου; Εντάξει με το… κακό. Με το …χειρότερο; Την άμυνα;

Την άκρως ευάλωτη άμυνα της οποίας η μη συνοχή κι η μη εύρυθμη λειτουργία είναι – κατά την πάντα ταπεινή, άποψη μας – οι ουσιαστικές και κύριες αιτίες για τον εκτροχιασμό του ΠΑΟΚ από την τροχιά διεκδίκησης του Πρωταθλήματος.

Το θέμα… Θέμα; Το πρόβλημα στην άμυνα του ΠΑΟΚ είναι σύνθετο. Είναι κι ατομικό. Είναι κι ομαδικό….

Ατομικό είναι επειδή Φερνάντο Βαρέλα, Δημήτρης Γιαννούλης, Άντριαν Περέιρα κατά κύριο λόγο και Αλέξανδρος Πασχαλάκης, Χοσέ Κρέσπο, Ροντρίγκο κατά δεύτερο δεν είναι σε καλή φόρμα. Αντίθετα μάλιστα, σε κακή είναι. Καλά μάλιστα, που πρυτάνευσε η λογική (σε αμφότερες τις πλευρές) και τα βρήκαν ΠΑΕ με Αντελίνο Βιεϊρίνια. Για να παλαντζάρει ο «κάπτεν» μερικές από τις ανισορροπίες στα μετόπισθεν του ΠΑΟΚ. Αλλιώς; Θα ήταν ακόμη χειρότερη η αγωνιστική κατάσταση!

Ομαδικό είναι επειδή η εξ ανάγκης συνεχείς αλλαγές αλλά και δοκιμές δεν επιτρέπουν όχι μόνον τη βελτίωση αλλά και την διόρθωση σε πολλά κακώς κείμενα. Είναι τελικό, αναγκαίο κακό αυτές οι αλλαγές κι αυτές οι δοκιμές. Δεν έχουν πάντως, το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τούτο φάνηκε και την Κυριακή με το Βόλο, στην Τούμπα. Φάνηκε; Μάτια έβγαζε…

Δεν είναι όμως, μόνον ευθύνη της άμυνας η εξέλιξη της από αιχμή του δόρατος σε … αχίλλειο πτέρνα του «δικέφαλου». Είναι και σαφής ευθύνη του κέντρου. Δεν παρέχει στήριξη στα μετόπισθεν. Έτσι αυτά καταρρέουν ακόμη και σε μία… χούφτα ευκαιρίες των αντιπάλων του ΠΑΟΚ σε έναν αγώνα. Και στον ίδιο αγώνα, ο ΠΑΟΚ χάνει ένα τσουβάλι ευκαιρίες.

Στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, για να μην μακρηγορούμε, στην άμυνα θα παιχθεί το αποτέλεσμα. Από το κέντρο θα εξαρτηθεί η εξέλιξη το. Κι η επίθεση θα κρίνει το σκορ…

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.