Απλησίαστα τα ενοίκια - Ποιες οι τιμές στην Θεσσαλονίκη

Metrosport Team20 Φεβρουαρίου 2023

Η ζημιά που προκάλεσε στα εισοδήματα η πολυετής κρίση επ’ ουδενί έχει καλυφθεί ακόμα. Ωστόσο, το κόστος στέγης ακολουθεί αντίστροφη πορεία, φέρνοντας στα όρια της απόγνωσης χιλιάδες νοικοκυριά. Αυξητικές οι τάσεις του κόστους στέγης και στην Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2009 οι «καθαρές» αποδοχές (net earnings) ενός εργαζόμενου χωρίς παιδιά, που αμειβόταν με το 100% των μέσων αποδοχών, ανέρχονταν στις 18.510 ευρώ. Το 2021 ο ίδιος εργαζόμενος «βλέπει τις αποδοχές του να έχουν υποχωρήσει στις 15.118 ευρώ, αφού παρά τις βελτιώσεις των τελευταίων ετών στη φορολογία εισοδήματος, το «μαχαίρι» σε απαλλαγές και εκπτώσεις φόρων και η συμπίεση του μισθολογικού κόστους τα χρόνια της κρίσης, ήταν καταλυτικά.

Ανάλογη η εικόνα και όσον αφορά ένα ζευγάρι, με δύο παιδιά. Το 2009 το σύνολο των «καθαρών» τους αποδοχών ήταν 37.576 ευρώ και 12 χρόνια αργότερα αυτές έχουν υποχωρήσει στις 29.068 ευρώ. Κι όλα αυτά χωρίς να συνυπολογιστούν οι απώλειες στην αγοραστική δύναμη από το πληθωριστικό σοκ των τελευταίων 18 μηνών.    


Μια απλή ματιά στα στοιχεία της κτηματαγοράς, χωρίς να έχει κανείς βαθιά γνώση οικονομικών, φανερώνει την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος: τις αυξητικές τάσεις του κόστους στέγης, είτε πρόκειται για αγορά ακινήτου είτε για ενοίκιο.  

Η έλλειψη νεόδμητων- απόρροια κι αυτό της οικονομικής κρίσης που «πάγωσε» την οικοδομή - οι στρεβλώσεις που προκάλεσε η άναρχη ανάπτυξη του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων, οι οποίες επιβαρύνουν το έλλειμμα στο ισοζύγιο προσφοράς/ζήτησης στέγης, αλλά και η προσδοκία πολλών ιδιοκτητών να βγάλουν τα «σπασμένα» της κρίσης, έχει δημιουργήσει μια αφόρητη κατάσταση στην αγορά. Κι όλα αυτά χωρίς να έχουν φανεί ακόμα στην πλήρη έκταση οι επιπτώσεις από το επιτοκιακό ράλι. 

Στη Θεσσαλονίκη η μέση ζητούμενη τιμή κυμαίνεται γύρω στα 1.958€/τ.μ. για 2 υ/δ και στα 1.835 €/τ.μ. με 3 υ/δ. Για ενοίκιο στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης η τιμή ανά τετραγωνικό κυμαίνεται, κατά μέσο όρο, στα 8,4€ και 7,6€ αντίστοιχα. Στα προάστια οι τιμές για ένα διαμέρισμα προς πώληση ανέρχεται στα 1.421€/τ.μ. (2 υ/δ) και στα 1.486€/τ.μ. (3 υ/δ), ενώ για ένα διαμέρισμα προς ενοικίαση στα 6,5€/τ.μ. (2 υ/δ) και στα 5,4€/τ.μ. (3 υ/δ), αντίστοιχα. 

iefimerida.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.