Απίθανη η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τον Ιανουάριο για το εμβόλιο της «AstraZeneca»

Metrosport Team29 Δεκεμβρίου 2020

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή δεν έχει λάβει παρά κάποιες πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τον κορονοϊό τον Ιανουάριο, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής Noel Wathion. «Δεν έχουν καν υποβάλει αίτηση σε εμάς ακόμη», δηλώνει σε συνέντευξή του στην βελγική εφημερίδα Het Nieuwsblad. Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή δεν έχει λάβει παρά κάποιες πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο, πρόσθεσε.

«Ούτε καν αρκετές για εντολή υπό όρους άδειας κυκλοφορίας», είπε. «Χρειαζόμαστε επιπλέον στοιχεία για την ποιότητα του εμβολίου. Και έπειτα από αυτό, η εταιρεία θα πρέπει να καταθέσει επίσημη αίτηση». Αυτό σημαίνει ότι είναι «απίθανη» η έγκριση τον επόμενο μήνα, προειδοποίησε. Η AstraZeneca δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι το εμβόλιό της πρέπει να είναι αποτελεσματικό απέναντι στην νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, προσθέτοντας ότι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να εξακριβωθεί πλήρως η επίπτωση της μετάλλαξης. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ, έχει υποβάλει πλήρες πακέτο δεδομένων στην βρετανική ρυθμιστική αρχή.

Έφτασαν στην Αθήνα οι 83.850 δόσεις του εμβολίου Pfizer

Το πρωί της Τρίτης 29 Δεκεμβρίου έφτασαν στην Αθήνα, με ειδική πτήση, οι 83.850 δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού των εταιρειών Pfizer και BioNTech. Στη συνέχεια η πρώτη μεγάλη παρτίδα των εμβολίων θα κατανεμηθεί στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία και από εκεί θα γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα. Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος βρέθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με εκπροσώπους της Αστυνομίας και του Στρατού.

Αναλυτικά, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στην ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, έως τα τέλη Ιανουαρίου θα παραλάβουμε 419.250 δόσεις, τον Φεβρουάριο θα παραλάβουμε 333.450 δόσεις και έως τα τέλη Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει 1.255.800 εκατ. δόσεις. Πρόσθεσε ότι μόλις δοθεί η έγκριση αναμένουμε παραδόσεις από τη Moderna (240.000 δόσεις το πρώτο τρίμηνο) και την Astrazeneca (500.000 ως το τέλος Ιανουαρίου, 800.000 έως το Φεβρουάριου, 1,5 εκατ. δόσεις τον Μάρτιο και 2,2 εκατ. έως τον Απρίλιο). Ο ίδιος είπε ότι θα λάβουμε αριθμό δόσεων και από τις εταιρείες Sanofi, Johnson & Johnson και Curevac. Να σημειωθεί ότι για τα εμβόλια της Astrazeneca προϋπόθεση είναι πλέον η έγκριση από την ευρωπαϊκή αρμόδια αρχή μετά την τελευταία εξέλιξη.

Πότε έρχονται στην Ελλάδα τα υπόλοιπα εμβόλια

Στο σχέδιο «Ελευθερία» που δόθηκε στη δημοσιότητα το προηγούμενο διάστημα περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια ποιοι θα κάνουν το εμβόλιο, πώς θα γίνεται η μεταφορά και αποθήκευση των εμβολίων, πόσα εμβόλια και από ποιες εταιρείες περιμένει η Ελλάδα καθώς και πώς θα κλείνονται τα ραντεβού. Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα περιμένει 4,7 εκατ. δόσεις από την Pfizer, 7,1 εκατ. δόσεις από την Astrazeneca, 4,7 εκατ. ευρώ από την Johnson & Johnson, 4,7 εκατ. από την Sanofi, 1,8 εκατ. δόσεις από τη Moderna και 5,3 εκατ. δόσεις από την Curevac.

  • Pfizer/BioNTech 4,7 εκατ. δόσεις
  • Moderna 1,8
  • AstraZeneca/Oxford 7,1 εκατ. δόσεις
  • Johnson & Johnson 4,7 εκατ. δόσεις
  • Sanofi / GSK 4,7 εκατ. δόσεις
  • Curevac 5,3 εκατ. δόσεις

Προτεραιοποίηση

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο «Ελευθερία» ο εμβολιασμός θα γίνει σε τρεις φάσεις:

Στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν

  • Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
  • Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
  • Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης
  • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης

Στη δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν

  • Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Περαιτέρω προτεραιοποίηση:
  • Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
  • Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
  • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
  • Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
  • Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19

Στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν

  • Άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Ετσι θα κλείνονται τα ραντεβού

Από τον Ιανουάριο 2021, ο πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:

• Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr.
• Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
• Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κ.λπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κ.λπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.

Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.

Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του Πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης. Εφόσον απαιτείται, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης.

Πηγή: ethnos.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.