Ο ΕΘνικός Πυλαίας απέκλεισε ΠΑΟΚ και Ηρακλή με το στρίψιμο του νομίσματος πριν 54 χρόνια

Metrosport Team21 Απριλίου 2020

Ιστορία έγραψε ο Εθνικός Πυλαίας την περίοδο 1965-1966 καθώς αν και αγωνιζόμενος στο Πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας της ΕΠΣΜ κατάφερε να φτάσει στους «οχτώ» του Κυπέλλου Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια δίνεται η ευκαιρία στους κυπελλούχους κάθε ΕΠΣ να προχωρήσουν στο κύπελλο Ελλάδας με την επισήμανση ότι αντιπάλους τους έχουν και τις ομάδες Γ’ Εθνικής, αλλά τότε συνέβαινε κάτι διαφορετικό καθώς από την αρχή μπορούσαν να παίξουν με ομάδες εθνικών κατηγοριών.

Το χρονικό των επιτυχιών

Την αρχή την έκανε ο Εθνικός Πυλαίας με αντίπαλο τον Φίλιππο ομάδα της Β’ κατηγορίας ΕΠΣΜ τον οποίο νίκησε με 7-1.

Μετά τη νίκη του επί του Φίλιππου ο Εθνικός Πυλαίας αντιμετώπισε τον Μέγα Αλέξανδρο Θεσσαλονίκης ομάδα που μετείχε στην τρίτη κατά σειρά εθνική κατηγορία και μάλιστα τερμάτισε πρώτη στην όμιλο της με αποτέλεσμα να πάρει το εισιτήριο της ανόδου για τη Β’ Εθνική. Η κανονική διάρκεια και η παράταση έληξε ισόπαλη 1-1 και μετά το στρίψιμο του νομίσματος ο Εθνικός προκρίθηκε στην επόμενη φάση.

2. Επόμενος αντίπαλος του Πυλαιώτικου συγκροτήματος ήταν ο Ηρακλής ο οποίος εκείνη την χρονιά τερμάτισε ένατος μαζί με άλλες ομάδες στο Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής. Η ομάδα του Ηρακλή προηγήθηκε με 2-0 αλλά ο Εθνικός που πάλεψε κατάφερε να ισοφαρίσει σε 2-2. Το σκορ αυτό παρέμεινε μέχρι και το τέλος του 90λεπτου αλλά και μετά το τέλος της παράτασης και στο στρίψιμο της δεκάρας πέρασε ο Εθνικός.

3. Η κλήρωση στην επόμενη φάση έφερε αντίπαλο τον ΠΑΟΚ ο οποίος εκείνη την χρονιά τερμάτισε στο Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής στην έκτη θέση. Ο δικέφαλος στον οποίο μάλιστα τότε έπαιζε και ο Κούδας παρά την μεγάλη πίεση που άσκησε στο 90λεπτο της κανονικής διάρκειας αλλά και στην παράταση που ακολούθησε δεν μπόρεσε να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα και στο στρίψιμο της δεκάρας πέρασε ο Εθνικός.

Συμπληρώθηκαν χθες 54 χρόνια

Η τύχη δεν εγκατέλειψε τον Εθνικό Πυλαίας ούτε στις 20 Απριλίου 1966 καθώς αντιμετώπισε μια ομάδα Β’ Εθνικής την Παναχαϊκή. Το παιχνίδι έγινε στο γήπεδο του Αρη και μετά το τέλος και της παράτασης δεν σημειώθηκε κάποιο τέρμα. Ο παράγοντας του Εθνικού φώναξε «κορώνα» στο στρίψιμο της δεκάρας και η τύχη ευνόησε την ομάδα του για τέταρτη φορά με αποτέλεσμα να περάσει στους οχτώ του Κυπέλλου Ελλάδας. «Θυμάμαι που όλο το χωριό είχαμε πάει στο γήπεδο του Αρη και στο τέλος χαρούμενοι ανεβήκαμε όλη την ανηφόρα με τα πόδια για την επιστροφή στη βάση μας» ανέφερε ο νυν πρόεδρος του Εθνικού Γιάννης Ψαράς. Στη φάση των «οχτώ» ο Εθνικός Πυλαίας αντιμετώπισε εκτός έδρας άλλη μια ομάδα Α’ Εθνικής τα Τρίκαλα. Εκείνη την χρονιά τα Τρίκαλα τερμάτισαν στην ένατη θέση του Πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής μαζί με άλλες ομάδες και αντίστοιχα ο Εθνικός στην τέταρτη θέση της Α’ κατηγορίας της ΕΠΣΜ. Στο παιχνίδι αυτό η ομάδα της Πυλαίας δεν άντεξε και έχασε με 7-0.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.