Απάντηση Μητσοτάκη σε Μαρινάκη: «Κάποιοι που έχουν ομάδα ή ΜΜΕ πιστεύουν ότι μπορούν να εκβιάζουν τη χώρα»

Metrosport Team07 Νοεμβρίου 2022

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι που έριξε ο Βαγγέλης Μαρινάκης με αφορμή το... πέναλτι του ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό αλλά με πιθανή αιτία, σύμφωνα με όσα είπε στο Metropolis 95.5 ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, υπόθεση που αφορούσε τα επιχειρηματικά του συμφέροντα. Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 απάντησε στον Βαγγέλη Μαρινάκη.

«Τα τελευταία τρία χρόνια που ο Ολυμπιακός πήρε πρωτάθλημα με μεγάλη διαφορά, δεν υπήρχε εγκληματική οργάνωση;». Ενώ εξαπέλυσε έμμεση επίθεση και στον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη. Συγκεκριμένα, η ερώτηση ήταν: Πόσο βλάπτουν την εικόνα της κυβέρνησης αυτές οι υποθέσεις των παρακολουθήσεων που χθες συνδέθηκαν και με το ποδόσφαιρο «Τα άκουσα κι εγώ αυτά. Οτι υπάρχει εγκληματική οργάνωση κατά τον εκπρόσωπο της ομάδας, τρία χρόνια εις βάρος του Ολυμπιακού. Πήρε 3 πρωταθλήματα ο Ολυμπιακός τα τελευταία 3 χρόνια. Πού ήταν η εγκληματική οργάνωση τότε. Περιμένω αυτό το σχόλιο να καταδικαστεί με σαφήνεια από τη διοίκηση της ομάδος. Κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους. Ότι επειδή έχουν ομάδα ή ΜΜΕ ότι μπορούν να εκβιάζουν ή να υπονομεύουν από τη μία μέρα στην άλλη την πορεία της χώρας. Η κυβέρνηση έχει λαϊκή νομιμοποίηση εκλεγόμαστε από το λαό. Θέλουμε τους επιχειρηματίες δεν είναι όμως ούτε υποβολείς μας ούτε φορείς συμφερόντων που πιέζουν την κυβέρνηση».

Κατά τα άλλα, ως «απίστευτο ψέμα» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento με τη λίστα των 33 που, σύμφωνα με αυτό, παρακολουθεί η ΕΥΠ. Ο πρωθυπουργός μίλησε στο δελτίο του ΑΝΤ1 και τόνισε ότι «πίσω από τον κ.Βαξεβάνη βρίσκεται ο κ.Τσίπρας». «Είναι δυνατόν να πέφτει η πολιτική ζωή του τόπου τόσο χαμηλά; Να καταγράφεται αυτό χωρίς κανένα στοιχείο», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. «Καμία απόδειξη δεν υπάρχει γι’ αυτά τα οποία γράφονται. Ντροπή και αίσχος να λέει κάποιος ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τον ΥΠΕΞ», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ζητάω από τον εισαγγελέα να ζητήσει στοιχεία. Πίσω από τον Βαξεβάνη κρύβεται ο Τσίπρας. Δική του στρατηγική είναι να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη. Και πρέπει εμείς να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Ο κ. Βαξεβάνης είναι αυτός που το 2016 εμπλέκεται στη ροή 10 εκατομμυρίων δολαρίων από Ρώσο ολιγάρχη για τηλεοπτικό σταθμό στην Ελλάδα. Δεν γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση να πέφτει σε αυτό το επίπεδο. Να κατηγορείται ο πρωθυπουργός ότι παρακολουθεί υπουργούς του», επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Αν πιστεύει -σ.σ.ο Αλέξης Τσίπρας- ότι η κυβέρνηση δεν απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των βουλευτών της ΝΔ, τον προκαλώ να έρθει στη βουλή και να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας» που είπε για την υπόθεση Πάτση: «Η επιλογή του κ. Πάτση ήταν προβληματική», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός. Την επόμενη φορά θα μπουν αυστηρότερα κριτήρια, σημείωσε ο πρωθυπουργός σε σχέση με τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. 

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Όλες οι επιλογές αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο τραπέζι». Αποκάλυψε, δε, ότι τις επόμενες μέρες ξεκινούν έρευνες από την Exxon Mobil σε δύο οικόπεδα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης».

Αρχίζουν έρευνες νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης

Ξεκινούν μέσα στις επόμενες ημέρες έρευνες από την Exxon Mobil στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil, είπε ο πρωθυπουργός.

Νίκος Χατζηνικολάου: Πάντως ακούω συνεχώς την Τουρκία να προαναγγέλλει έρευνες για υδρογονάνθρακες. Εμείς κάνουμε τίποτα, κ. Πρόεδρε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ίσως εδώ να αιφνιδιάσουμε εμείς αυτή τη φορά. Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την Exxon Mobil, ενώ σημείωσε ότι σε αυτή τη φάση δεν βλέπαμε το λόγο να πουληθεί το λιμάνι τυης Αλεξανδρούπολης σε κάποιον ξένο επενδυτή.

Το σχετικό απόσπασμα έχει ως εξής...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Επομένως, αυτές οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την ExxonMobil τις επόμενες μέρες.

Νίκος Χατζηνικολάου: Άμεσα, τώρα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τις επόμενες μέρες.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τη ματαίωση του διαγωνισμού πώλησης του 67% του λιμένος Αλεξανδρούπολης: «Η πληροφορία αυτή είναι ακριβής. Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην παρούσα συγκυρία η Αλεξανδρούπολη είναι τόσο μεγάλης στρατηγικής, γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας για τη χώρα μας, ώστε πρέπει να παραμείνει στη κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει και τη δυνατότητα να αναπτύξει το λιμάνι και να αξιοποιήσει πλήρως όλες του τις δυνατότητες.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επεκταθώ πολύ περισσότερο γιατί στην παρούσα συγκυρία δεν βλέπαμε το λόγο να πουληθεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε κάποιον ξένο επενδυτή.

Οι θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη

Εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα άνοιγμα στη Λιβύη συνολικά, είπε ο πρωθυπουργός, για να μπορέσουμε επιτέλους να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη. Διότι Ελλάδα και Λιβύη έχουν ακτές οι οποίες βρίσκονται απέναντι η μία από τις άλλες. Είναι ο φυσικός μας συνομιλητής η Λιβύη. Και θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε από κοινού υδρογονάνθρακες οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης. Αλλά αυτό προϋποθέτει στην τελική του κατάληξη την οριοθέτηση, μια οριστική συμφωνία».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.