Ζίβκοβιτς: Το μπλέξιμο του «Σέρβου Μέσι» με τον Απόλλωνα Λεμεσού

Χρύσανθος Δοβλέτογλου04 Σεπτεμβρίου 2020

Κάθε ποδοσφαιριστής έχει τουλάχιστον μία ιστορία να διηγηθεί. Έτσι και ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς. Πριν από μερικά χρόνια ο Σέρβος μεσοεπιθετικός είχε βρεθεί στο επίκεντρο μίας συμφωνίας που έγινε γι' αυτόν, μεταξύ της Παρτιζάν και του Απόλλωνα Λεμεσού, χωρίς να το γνωρίζει!

Τον Ιούλιο του 2016, τα Μέσα ενημέρωσης στην Κύπρο δημοσίευσαν φωτογραφίες με τον πρόεδρο του κυπριακού συλλόγου, Νίκο Κιρζή και τον ατζέντη του Νέιμαρ. Περνούσαν τις διακοπές τους στο Λας Βέγκας με έναν κοινό φίλο: τον Ισραηλινό, πασίγνωστο ατζέντη, Πίνι Ζαχάβι. Το ίδιο καλοκαίρι ο Ζίβκοβιτς έφευγε από την Παρτιζάν μετά από μήνες διαμάχης.

Ο Σέρβος άσος (τότε 20 ετών), τελικά, αποχώρησε από τους ασπρόμαυρους της Σερβίας, χωρίς να αφήσει λεφτά στα ταμεία της. Ο «Σέρβος Μέσι», όπως τον αποκαλούν στην πατρίδα του, δύο χρόνια νωρίτερα, τον Ιούλιο του 2014, είχε πουληθεί κρυφά στον Απόλλωνα Λεμεσού. Πιο συγκεκριμένα, το 50 τοις εκατό των δικαιωμάτων για 1,2 εκατομμύρια ευρώ από την Παρτιζάν στον Απόλλωνα Λεμεσού, αφήνοντας στον σερβικό σύλλογο μόνο το 25 τοις εκατό των δικαιωμάτων.   

Εκείνη την εποχή, ο ίδιος ο Ζίβκοβιτς δεν γνώριζε ότι πραγματοποιήθηκε αυτή η συναλλαγή. Το συμβόλαιο περιελάμβανε επίσης μια αμφιλεγόμενη «φιλική» ρήτρα για τον Απόλλων Λεμεσού: αν ένας τρίτος σύλλογος πρόσφερε, για παράδειγμα, έξι εκατομμύρια ευρώ για τον Ζίβκοβιτς, αλλά ο παίκτης αρνούνταν τους όρους, η Παρτιζάν θα έπρεπε να πληρώσει στον Απόλλωνα τρία εκατομμύρια ευρώ! Αυτή η ρήτρα θεωρήθηκε «εγκληματική» από τους Σέρβους δικηγόρους που χειρίστηκαν την υπόθεση και ήρθαν σε επαφή με τα μέσα ενημέρωσης στο Βελιγράδι. Η κατάσταση, προσωρινά, ήταν εκτός ελέγχου. 

Ο πρόεδρος της Παρτιζάν που συμφώνησε να πουλήσει το 50 τοις εκατό των δικαιωμάτων του υπό αυτές τις συνθήκες αποχώρησε από την ομάδα και το νέο διοικητικό συμβούλιο άσκησε πίεση στον Απόλλωνα δημοσιεύοντας το συμβόλαιο στον Τύπο. Ωστόσο, οι άνθρωποι του κυπριακού συλλόγου δεν έκαναν πίσω, ισχυριζόμενοι ότι είχαν στα χέρια τους μια νόμιμη σύμβαση υπογεγραμμένη από αξιωματούχους της Παρτιζάν και δεν ήταν διατεθειμένοι να χάσουν τον παίκτη. Ο Ζίβκοβιτς πιέστηκε από τον σύλλογο να φύγει, αλλά αρνήθηκε και στάλθηκε για προπονήσεις με την δεύτερη ομάδα της Παρτιζάν.

Εν τω μεταξύ, λίγο μετά την Πρωτοχρονιά του 2016, ο πρόεδρος της Μπενφίκα δέχθηκε εισηγήσεις για να αποκτηθεί ένας παίκτης που θα έδινε «τεράστια υπερηφάνεια και τεράστιο κίνητρο σε όλους τους οπαδούς αν υπογράψει αυτός ο τεράστιος παίκτης». Τελικά, μετά από διαπραγματεύσεις με τον πατέρα του για να πέσει η τιμή έγινε κάτοικος Λισαβόνας, χωρίς, όμως, να γίνει γνωστό το κόστος. Τα πορτογαλικά Μέσα ενημέρωσης έγραψαν περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ μαζί με προμήθειες και τέλη υπογραφών. 

Δημοσιογράφοι της Record, ωστόσο, αποκάλυψαν δεν κόστισε απολύτως τίποτα στην Μπενφίκα! Παράκξενο, καθώς σύμφωνα με μία ρήτρα της συμφωνίας που είχε υπογραφεί μεταξύ της Παρτιζάν και του Απόλλωνα, ο σερβικός σύλλογος «είχε το δικαίωμα να λάβει μια επιπλέον πληρωμή, ίση με το 10% από τα καθαρά κέρδη του Απόλλωνα, οποιουδήποτε ποσού άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ που θα ληφθεί ως αντάλλαγμα για μελλοντική μεταγραφή του παίκτη. Η μετακίνηση του Ζίβκοβιτς στην Μπενφίκα φέρεται να είχε ολοκληρωθεί χωρίς καμία επίσημη αμοιβή και, τελικά, τόσο ο Απόλλωνας, όσο και η Παρτιζάν έμεινα στα κρύα του λουτρού...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.