Α. Ζίφκοβιτς: Η «εκρηκτική» άνοδος το 2023 και η προσφορά του στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ

Metrosport Team25 Ιανουαρίου 2023

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Ο ΠΑΟΚ το βράδυ της Κυριακής επιβλήθηκε του Παναθηναϊκού με μεγαλειώδη εμφάνιση και... ενορχηστρωτή αυτής τον Γιάννη Κωνσταντέλια. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα εκτός από το τεράστιο ταλέντο του 19χρονου μεσοεπιθετικού, ένας ακόμη ποδοσφαιριστής που ξεχωρίζει δίπλα του είναι ο Αντρίγια Ζίφκοβιτς. Ο Σέρβος μεσοεπιθετικός διανύει έναν μήνα... όνειρο θυμίζοντας εν πολλοίς γιατί η παρουσία του είναι αναγκαία στην βασική ενδεκάδα του «δικεφάλου».

Ιδιαίτερα αφού πρόκειται για στιγμή στην οποία ο έτερος εξτρεμ, Κάλεντ Νάρει που στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος ήταν ο πιο κομβικός ποδοσφαιριστής και ιδιαίτερα ως τα τέλη Οκτώβρη, διανύει περίοδο ντεφορμαρίσματος. Χαρακτηριστικό για την γενική εικόνα του 26χρονου Σέρβου είναι πως από τον Αύγουστο που εκκίνησε η Super League ως τον Δεκέμβριο ο μ.ο απόδοσης του ήταν στο 7, ενώ στα τέσσερα παιχνίδια του στο πρωτάθλημα τον Ιανουάριο εχει ανέβει στο 7.5.

O εξτρεμ των «ασπρόμαυρων» πριν το Μουντιάλ είχε σχετικά καλή εικόνα, ωστόσο η «έκρηξη» του στο Κατάρ, τον έφερε «φτιαγμένο» και στην Θεσσαλονίκη. Όπως έπρεπε για να βοηθήσει τον ΠΑΟΚ στην συνέχεια του πρωταθλήματος και στην εκπληκτική φόρμα που βρίσκεται συνολικά πλέον η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου.

Στο ντέρμπι της αγωνιστικής στην «Λεωφόρο» ο Ζίφκοβιτς κατάφερε να σκοράρει στο πιο όμορφο γκολ του «δικεφάλου» στην σεζόν, όντας ο τελευταίος αποδέκτης μιας εκπληκτικής συνεργασίας. Αυτή εκτυλίχθηκε μέσα σε 12.8 δευτερόλεπτα και με τους τρεις παίκτες πριν από αυτόν, Νάρει-Ολιβέιρα- Κωνσταντέλια, να αλλάζουν πάσες με μια επαφή, όπως και το τελείωμα του.


Στις 36 επαφές με την μπάλα μέσα στο παιχνίδι ο εξτρεμ του ΠΑΟΚ είχε: 14 σωστές μεταβιβάσεις από τις 21 που επιχείρησε, 1 πάσα κλειδί, το γκολ, 2 στα 5 γεμίσματα, κορυφαίος σε αυτό για τους Θεσσαλονικείς και 2 στις 4 μακρινές μπαλιές, καλύτεροι μόνο ο Ίνγκασον και ο Σβαμπ σε αυτό τον τομέα.

Ωστόσο αν γυρίσουμε πίσω στις προηγούμενες τρεις αγωνιστικές, με Άρη, Λαμία και ΟΦΗ μπορεί να δει πολύ εύκολα κανείς πόσο ευεργετική είναι η φανταστική φόρμα του Κωνσταντέλια για τον Ζίφκοβιτς. Πριν την τοποθέτηση του νεαρού εκεί, από τον Σέρβο ζητούνταν να κάνει στο γήπεδο... εκατό δουλειές αφού ο ΠΑΟΚ δεν χρησιμοποιούσε καθαρό δεκάρι, κάτι που τον εξαντλούσε και ήταν ένας από τους λόγους που δυσκολευόταν να αποδόσει ως τον Οκτώβριο.

Τα πεπραγμένα του για τα πρώτα τρία παιχνίδια του 2023 είναι αρκετά ωστόσο. Έχει οκτώ πάσες κλειδιά, όσες και ο Κωνσταντέλιας, 7/10 επιτυχημένες μακρινές μπαλιές, τέσσερα κερδισμένα φάουλ, μια δημιουργία μεγάλης ευκαιρίας, αντίστοιχα μια έχει ο Κωνσταντέλιας και ο Αουγκούστο. Τέλος τα νούμερα του παραμένουν εξαιρετικά και στον αμυντικό τομέα αφού έχει 9 στις 14 κερδισμένες μονομαχίες εδάφους και ακόμα τέσσερα κλεψίματα και τέσσερα επιτυχημένα τάκλιν παρ’ ότι είναι εξτρεμ.


Εν κατακλείδι για να δει κάποιος τον ρόλο του Ζίφκοβιτς στον ΠΑΟΚ την φετινή σεζόν παραθέτονται έξι κατηγορίες στις οποίες ο 26χρονος εξτρεμ ξεχωρίζει ανάμεσα σε συμπαίκτες και αντιπάλους. Όπως αναφέρθηκε και πριν ο Σέρβος έχει σταθερά αρκετές πάσες-κλειδιά ανά ενενηντάλεπτο στα τελευταία παιχνίδια, αλλά και συνολικά δεν πάει πίσω.

Τρίτη θέση στο πρωτάθλημα πίσω με 2.23 από τους Νορντίν Αμραμπάτ με 4.13 και Πέτρο Μάνταλο με 2.26 της ΑΕΚ. Η επόμενη κατηγορία είναι η δημιουργία μεγάλων ευκαιριών, στην οποία βρίσκεται πίσω από τον Νορντίν Αμραμπάτ ο οποίος έχει 0.74, ενώ ο Σέρβος μετρά 0.42.

Ακόμα είναι στο top-10 των ποδοσφαιριστών όσο αφορά την επιτυχία σε γκολ ανα σουτ. Εκεί ο εξτρεμ του ΠΑΟΚ είναι έκτος και ο καλύτερος του «δικεφάλου» με 13.6%. Τον ξεπερνούν οι Μασούρας και Γκαρντάφσκι με 16.7%, ο Ορμπελίν Πινέδα με 18.2%, ο Μίλος Ντέλετιτς με 20% και οι δύο κορυφαίοι Μανού Γκαρσία με 21% και Νορντίν Αμραμπάτ με 30.8%.

Επίσης έβδομος και στις επιτυχημένες ντρίμπλες, με 0.7 ανα παιχνίδι, κορυφαίος των «ασπρόμαυρων». Πάνω από 1 ανα παιχνίδι, ο Φαντιγκά του Ιωνικού με 1.17, ο Πάολο Φερνάντες της ΑΕΚ με 1.01, ενώ ακολουθεί ο Τσιλούλης της Λαμίας με 0.95, ο Νορντίν Αμπραμπάτ με 0.85, ο Ντάνιελ Μαντσίνι του Άρη με 0.81 και ο Μπερνάρν του Παναθηναϊκού με 0.79.


Μια από τις κορυφαίες επιδόσεις του είναι ακόμα η ακρίβεια στα γεμίσματα στην οποία βρίσκεται στην έκτη θέση με 0.97. Πρώτος ο Νορντίν Αμπραμπάτ με 3.49, ακολουθεί ο Ντάνιελ Μαντσίνι με 1.68, στην τρίτη θέση ο Μπερνάρ με 1.36, ενώ ακολουθούν και οι Νάρει με 1.33 και Μουτίνιο με 1.18. Έκτη και τελευταία κατηγορία στην οποία βρίσκεται στην 10η θέση με 0.21 είναι οι ασίστ ανα παιχνίδι, δεύτερος για τον ΠΑΟΚ, αφού τον προσπερνά ο Νάρει με 0.27.

Έτσι λοιπόν φαίνεται και η γενική συνεισφορά του στο πλάνο του ΠΑΟΚ και του Ραζβάν Λουτσέσκου αφού πρόκειται για τον δεύτερο παίκτη σε μέσο όρο απόδοσης (7.22) πίσω από τον Ντόουγκλας Αουγκούστο (7.26) από την αρχή της χρονιάς μέχρι και σήμερα και έβδομος συνολικά στο πρωτάθλημα. Όλοι οι παραπάνω λόγοι πιστοποιούν την αγωνιστική άνοδο του Αντρίγια Ζίφκοβιτς μετά την επανέναρξη του πρωταθλήματος και κυρίως μέσα στον Ιανουάριο με τον Ρουμάνο προπονητή να «προσθέτει» ένα πολύ ποιοτικό «όπλο» στην... φαρέτρα του.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.