Αντρέ Βιεϊρίνια: 300 συμμετοχές και ανεκτίμητη προσφορά από τον εμβληματικό αρχηγό του ΠΑΟΚ!

Χρύσανθος Δοβλέτογλου01 Μαΐου 2023

Ο Βιεϊρίνια πέρασε στο 79' του αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Άρη στο γήπεδο και κατέγραψε μία μοναδική επίδοση, φτάνοντας τις 300 συμμετοχές με τη φανέλα του ΠΑΟΚ σε όλες τις διοργανώσεις. Η πιο αποδοτική του σεζόν ήταν το 2010-11, με 47 εμφανίσεις και 11 τέρματα.

Ξεπέρασε, πλέον, τον Νίκο Αλαβάντα (299) στην 11η θέση της λίστας όλων των ποδοσφαιριστών του Δικεφάλου. Θα πρέπει να παίξει και τη νέα σεζόν για να φτάσει τον Λέανδρο Συμεωνίδη (324) στη 10η θέση των συμμετοχών.

Είναι πρώτος ξένος σε παρουσίες και με 49 γκολ βρίσκεται στη 19η θέση της συνολικής λίστας των σκόρερ και στην τρίτη θέση των ξένων, έχοντας μπροστά τους Γκουερίνο (80 τέρματα) και Πρίγιοβιτς (55 γκολ).

Ο Πορτογάλος, εμβληματικός αρχηγός του Δικεφάλου, δεν είναι ακόμη ένας ποδοσφαιριστής που πέρασε από την Τούμπα. Είναι ένας παίκτης που πρόσφερε πάρα πολλά στην ομάδα, κατέκτησε ένα πρωτάθλημα και δύο κύπελλα και σύνδεσε το όνομά του με σημαντικές αγωνιστικές, αλλά και εξωαγωνιστικές στιγμές, αποδεικνύοντας πολλές φορές την ηγετική του φυσιογνωμία, τόσο στην πρώτη θητεία του μέχρι το 2012, όσο και στην δεύτερη μετά το 2017.

Έπαιξε στον ΠΑΟΚ με προπονητές τον Φερνάντο Σάντος, τον Παύλο Δερμιτζάκη, τον Μάκη Χάβο, τον Λάσλο Μπόλονι, τον Ραζβάν Λουτσέσκου και τον Αμπέλ Φερέιρα και είχε σε όλων τα πλάνα κομβικό ρόλο, εντός και εκτός αποδυτηρίων. Έκανε, μάλιστα, σπουδαίες εμφανίσεις με τη φανέλα του ΠΑΟΚ ακόμη και ως μπακ, που δεν ήταν, αρχικά, η φυσική του θέση.

«Είναι σημαντικό να έχεις αρχηγούς στα αποδυτήρια. Περνάνε το κλίμα και μέσα στο παιχνίδι. Αν ήμουν στον ΠΑΟΚ, θα έλεγα 100% να παραμείνει ο Βιεϊρίνια. Αντιπροσωπεύει τον ΠΑΟΚ. Δεν μπορώ να φανταστώ να μην είναι ο Βιεϊρίνια στον ΠΑΟΚ», είχε δηλώσει παλαιότερα ο Ραζβάν Λουτσέσκου, δίνοντας το στίγμα του για την σημασία της παρουσίας του Πορτογάλου στο ρόστερ.

Πάντα ηγέτης στα μεγάλα ματς

Με αφορμή τις 300 συμμετοχές με τον ΠΑΟΚ, το Metrosport.gr έκανε μία αναδρομή σε μερικά από τα μεγάλα ματς που πρωταγωνίστησε, παίρνοντας τον Δικέφαλο στις πλάτες του, αναγκάζοντας ακόμη και πολλούς από τους αντιπάλους να παραδεχθούν την αξία του. Από την πρώτη του θητεία στον ΠΑΟΚ, όταν ακόμη οι περισσότεροι δεν είχαν καταλάβει τι εστί Βιεϊρίνια, είχε οδηγήσει τον ΠΑΟΚ σε σπουδαίες επιτυχίες, εντός και εκτός συνόρων.

ΠΑΟΚ – Φενέρμπαχτσε 1-0 19/08/10 Γιουρόπα Λιγκ

Ο ΠΑΟΚ έχει παλέψει σαν «αγρίμι» με τον Αγιαξ, αλλά δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει στο Τσάμπιονς Λιγκ και πέφτει στο Γιουρόπα Λιγκ. Πρώτος αντίπαλός του η «Φενέρ». Ο Δικέφαλος κερδίζει το πρώτο ματς με «κεραυνό» του Πορτογάλου στο 19ο λεπτό.

Φενερμπαχτσέ – ΠΑΟΚ 1-1 26/08/10 Γιουρόπα Λιγκ

Το έργο του ΠΑΟΚ είναι πολύ δύσκολο, αλλά με τον κόσμο στο πλευρό του ο Δικέφαλος φτάνει σε μία επική πρόκριση. Για να έρθει το ιστορικό γκολ χρειάστηκε ασίστ του Βιεϊρίνια στον Μουσλίμοβιτς στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης.

ΠΑΟΚ – Βιγιαρεάλ 1-0 04/11/10 Γιουρόπα Λιγκ

Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει την φημισμένη ισπανική ομάδα για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ στην κατάμεστη Τούμπα και ο Πορτογάλος άσος «φωνάζει παρών». Μετά από ασίστ του Πάμπλο Γκαρσία πετυχαίνει στο 69’ με γυριστή κεφαλιά το νικητήριο γκολ.

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2-1 13/11/10 ΠΡΩΤ.

Ο Βιεϊρίνια δείχνει ασταμάτητος στο ξεκίνημα της σεζόν 2010-11. Ολα έδειχναν ότι το ντέρμπι με την ΑΕΚ θα ολοκληρωθεί ισόπαλο, αλλά με σλάλομ και εκπληκτικό σουτ στο 88’ χαρίζει τη νίκη στον Δικέφαλο. Νωρίτερα, είχε μοιράσει την ασίστ για το πρώτο τέρμα του ΠΑΟΚ.

Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-1 19/1/11 ΚΥΠ

Μετά από μακρινή μπαλιά του Τσιρίλο, ο Βιεϊρίνια στο 82ο λεπτό κατεβάζει με ψυχραιμία την μπάλα μπροστά στον Νικοπολίδη, πλασάρει εύστοχα και δίνει στον ΠΑΟΚ άερα φαβορί ενόψει της ρεβάνς για τους «8» του Κυπέλλου.

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ ΚΥΠ 0-2 12/05/18

Ο ΠΑΟΚ κατεβαίνει στο ΟΑΚΑ για να υπερασπιστεί τον τίτλο του Κυπελλούχου. Μέχρι το 65’ οι ασπρόμαυροι έχουν χάσει ένα «τσουβάλι» ευκαιρίες, αλλά δεν έχουν καταφέρει να ανοίξουν το σκορ. Τότε αναλαμβάνει δράση ο Βιεϊρίνια και με απευθείας εκτέλεση φάουλ λύνει τον γόρδιο δεσμό.

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός ΠΡΩΤ. 3-1 10/2/19

Στο παιχνίδι που ο ΠΑΟΚ, ουσιαστικά, σφράγισε σε μεγάλο βαθμό τον τίτλο του πρωταθλητή, ο Βιεϊρίνια άνοιξε το σκορ μόλις στο 3’ με βολίδα έξω από την περιοχή, δίνοντας στην ομάδα του σημαντικό ψυχολογικό προβάδισμα.

Παναιτωλικός – ΠΑΟΚ ΠΡΩΤ. 1-2 16/03/19

Στον δρόμο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος ο ΠΑΟΚ τα βρίσκει σκούρα στο Αγρίνιο. Χάνει μέχρι το 64’ και χρειάζεται σε εκείνο το χρονικό σημείο ένα καταπληκτικό σουτ του Βιεϊρίνια για να ισοφαρίσει και στη συνέχεια να φέρει τούμπα τον αγώνα.

ΠΑΟΚ - Μίντιλαντ Conference League 2-1 24/02/22

Ο ΠΑΟΚ βρισκόταν μπροστά στην πρόκληση της παρουσίας στους «16» του Conference League και ο Βιεϊρίνια έβαλε το... πόδι του για να πετύχει ο Δικέφαλος τον στόχο του. Στο 26' της ρεβάνς σημείωσε με τρομερό σουτ το 2-0 και έδωσε σημαντικό προβάδισμα στους ασπρόμαυρους, που, τελικά, κατάφεραν να προκριθούν στη διαδικασία των πέναλτι.

«Αυτές είναι οι πέντε καλύτερες στιγμές μου»

Όταν ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής συμπλήρωσε 200 παιχνίδια με την φανέλα του ΠΑΟΚ, είχε κληθεί να επιλέξει τις πέντε μεγάλες του στιγμές στην Τούμπα. Ποιες ήταν αυτές; Η υπόσχεση του ότι θα γυρίσει όταν έπαιρνε μεταγραφή στη Βόλφσμπουργκ, η επιστροφή του το καλοκαίρι του 2017, το γκολ που πέτυχε στον τελικό κυπέλλου με την ΑΕΚ, η ώρα της αλλαγής του στον αγώνα-φιέστα με το Λεβαδειακό, με κομμένο τον χιαστό, και τέλος όταν σήκωσε το τρόπαιο του πρωταθλητή.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα σβήσει ποτέ από τις μνήμες των φιλάθλων του ΠΑΟΚ...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.